zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša zavrača tezo, da obstaja več resnic

Deli na:

Cilj Slovenije 2.0 je oblikovati dom za svobodo in pravičnost, je v uvodnem delu 4. Pučnikovih dnevov menil predsednik SDS Janez Janša. "Slovenija 2.0, ki bi jo večina državljanov in državljank sprejela, je lahko samo Slovenija, kjer pravila veljajo za vse enako," je dodal.

Cilj Slovenije 2.0 je oblikovati dom za svobodo in pravičnost, je v uvodnem delu 4. Pučnikovih dnevov menil predsednik SDS Janez Janša. "Slovenija 2.0, ki bi jo večina državljanov in državljank sprejela, je lahko samo Slovenija, kjer pravila veljajo za vse enako," je dodal.

Janša je menil, da ob razmerah v gospodarstvu in veliki zadolženosti "prihajamo do praga, prek katerega ne bo šlo". V Sloveniji po njegovih besedah poteka obraten proces od umika države iz gospodarstva.

Dotaknil se je tudi vprašanja imenovanj na nekatere, po njegovem "ključne funkcije" v državi. "Predsednik vrhovnega sodišča, generalno državno tožilstvo, ustavno sodišče, uredniki na televiziji... Biografije teh ljudi imajo skupno značilnost - bodisi so kršili človekove pravice bodisi so neposredno nasprotovali slovenski osamosvojitvi," je dejal. "Preberite časopise iz leta 1990, 1991," je pozval.

"Vse to se ne dogaja slučajno in gre v temelju v napačno smer, tako da je jasno, da smo zašli," pravi. "Težko bo iti nazaj," je dodal.

Opozoril je na vprašanje prikritih grobišč in odnosa do žrtev v njih. "Pietetni pokop pokojnih rojakov se skuša s strani tistih, ki imajo kosmato vest, potiskati v ozadje in stran od javnosti," je dejal.

Janša zavrača tezo, da obstaja več resnic in da ima vsak pravico do svoje resnice. "Potem zmaga tista, ki ima močnejše zvočnike," je opozoril. "Zmaga tista resnica, ki je večkrat razmnožena in ki se razširja prek izobraževalnega sistema," meni.

Prav tako zavrača tezo, da so pri padcu berlinskega zidu opeke padale na obe strani, "da se bo šele videlo, kdo je zmagal". "Obe tezi sta bili v Sloveniji sporočeni z najvišjega mesta," je dejal.

Poleg Janše sta bila uvodničarja še predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Jože Trontelj in pesnik Niko Grafenauer. Trontelj je izrazil zaskrbljenost nad vse manjšim spoštovanjem vrednot, Grafenauer pa je dejal, da Slovenija nima veljave v svetu, "ker si ne zna sneti jajčne lupine z glave".