franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša z Virantom, SLS in NSi sestavlja koalicijo, vabi še DeSUS in SD

Deli na:

Po včerajšnjem glasovanju o mandatarskem kandidatu Zoranu Jankoviću, ki ni dobil zadostne podpore, so se sestali predsedniki SDS, Liste Virant, SLS in NSi, Janez Janša, Gregor Virant, Radovan Žerjav in Ljudmila Novak. Sklenili so, da bodo predlog koalicijske pogodbe v četrtek poslali DeSUS in SD z vabilom za širše usklajevanje.

Janša po sestanku izjav ni dajal, pravi le, da je že vse povedal na novinarski konferenci. Zvečer pa so v SDS na socialnem omrežju Twitter zapisali, da bodo omenjene štiri stranke v četrtek skupni predlog koalicijske pogodbe poslale DeSUS in SD z vabilom za širše usklajevanje. "Čas priganja," so še zapisali.

Po Žerjavovih besedah o predlogu za novega mandatarskega kandidata še niso govorili, saj je treba najprej "vedeti, ali je prava večina ali ne". "Iti se igrice s 44 glasovi in iskati Puckote nima smisla," je dejal. Na takšno silo in na tak način, kot smo mu bili sedaj priča, se po Žerjavovem mnenju vlade ne more sestavljati.
 
Žerjav je tudi potrdil, da jim je Janša ponovil, da vlade z le 46 glasovi podpore ne bo sestavljal. Na vprašanje, ali se bodo pogovarjali tudi s poslanci DeSUS, je odgovoril, da če bodo ti to želeli.
 
Kot pravi Virant, so že bili povabljeni k pogajalski mizi, ob čemer domneva, da bodo zdaj nadaljevali z iskanjem alternative. Dodaja, da so sicer že bili pri koalicijskih pogajanjih in ta se bodo sedaj nadaljevala. Zanikal pa je, da bi danes že govorili o predlogu za novega mandatarskega kandidata v drugem krogu.
 
Tudi Novakova je potrdila, da bodo omenjeni predsedniki strank nadaljevali s pogovori.
 
Stranke SDS, Lista Virant, SLS in NSi so po neuradnih informacijah koalicijske zaveze uskladile že minuli vikend. Janša, ki bi utegnil zbrati dovolj glasov podpore za izvolitev za mandatarja, pa je na včerajšnji novinarski konferenci dejal, da predloga za mandatarstvo ne bodo vložili, dokler ne bo podpisana koalicijska pogodba.
 
Prav tako v SDS poudarjajo, da s "pičlo večino 46 glasov" vlade ne bodo sestavljali. SDS, Lista Virant, SLS in NSi imajo sicer skupaj 44 glasov. Predsednika DeSUS Karla Erjavca, ki bi ga utegnili povabiti k pogajanjem, pa na današnjem sestanku ni bilo.
 
Rok za vložitev kandidatur za mandatarja v drugem krogu, potem ko predsednik Pozitivne Slovenije danes ni dobil zadostne podpore, je 14 dni. V tem času lahko kandidata predlaga predsednik republike, prav tako pa lahko svoje predloge vložijo poslanci oziroma poslanske skupine.