državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Volivci so glasovali proti oblastniški aroganci

Deli na:

Ljudje so glasovali proti slabim rešitvam, ker menijo da obstajajo boljše - in imajo prav, je o izidu referendumov, na katerih so volivci po dosedanjih podatkih zavrnili pokojninsko reformo, zakon o preprečevanju dela na črno in novelo zakona o arhivih, dejal predsednik SDS Janez Janša. "Glasovali pa so tudi proti oblastniški aroganci," je dejal.

Ljudje so glasovali proti slabim rešitvam, ker menijo da obstajajo boljše - in imajo prav, je o izidu referendumov, na katerih so volivci po dosedanjih podatkih zavrnili pokojninsko reformo, zakon o preprečevanju dela na črno in novelo zakona o arhivih, dejal predsednik SDS Janez Janša. "Glasovali pa so tudi proti oblastniški aroganci," je dejal.

Janša je poudaril, da v SDS pozdravljajo prepričljivo zavrnitev pokojninske reforme, zakona o preprečevanju dela na črno in novele zakona o arhivih. Opozoril pa je, da kljub temu ni čas za veselje, pač pa za zaskrbljenost, saj po njegovih besedah vlada "očitno ni razumela sporočila". "Še vedno mislijo, da so najboljši, in ta oblastniška aroganca ne pomeni nič dobrega," je dejal.

Čas za zaskrbljenost je tudi zato, ker problemi po današnjih glasovanjih ostajajo isti. "Ljudje so glasovali proti slabim rešitvam, ker menijo, da obstajajo boljše - in imajo prav," je povedal predsednik SDS. Kot je pojasnil, gre tudi za glasovanje proti "oblastniški aroganci", saj se vladajoči zlasti ob spremembah pokojninskega zakona niso bili sposobni niti malo dogovoriti s socialnimi partnerji in manjšino v državnem zboru.

Poleg tega je vladna koalicija po mnenju Janše že samo besedo reforma spravila na slab glas, zato bodo v prihodnje tudi dobre rešitve sprejete z večjim nezaupanjem. "Slovenija pospešeno drsi v položaj, ko bo zaradi razvrednotenja državne upravljavske funkcije in velikega oz. rastočega nezaupanja za kakršne koli resne razvojne korake potrebna dvotretjinska večina v parlamentu".

Spomnil je, da je vladna koalicija v času zadnjega enega leta zapored izgubila že pet referendumov in še lokalne volitve, a je ostala na oblasti. Takšnega primera Janša, kot je povedal, ne pozna.

Poudaril je tudi, da "nezaupnica danes ni bila izglasovana le vladi", pač pa celotni vladni koaliciji oz. vladni večini v državnem zboru, ki je predlagala in sprejela "slabe rešitve". Prav zato so pozivi predsednika vlade, naj kot opozicija oz. naj manjšina v DZ predlagajo mandatarja in ga potem izvolijo, za kar je potrebna večina, po Janševih besedah "podobno neresni, kot je bila vladna kampanja za pokojninsko reformo z Urško Čepin".

Korak predsednika vlade Boruta Pahorja, ki je danes napovedal predlog interventnega zakona, po Janševem mnenju ni nikakršna rešitev, saj bi nas takšna poteza "potisnila v še večjo kašo - še več časa bi zapravili in v tem času bi se še bolj zadolžili". Kot dodaja, pa bi bil tak zakon skoraj zagotovo tarča nove zahteve za referendum in bi se tako zgodba "na neki bolj zaostreni politični ravni ponovila".

Po njegovem prepričanju so tako edina produktivna rešitev sestop vladne koalicije z oblasti in koraki, ki bi omogočili predčasne volitve. Ob tem je zagotovil, da bi tak predlog podprli vsi poslanci SDS, predčasne volitve pa bi lahko bile septembra.

Zaradi padca zakona o arhivih ni treba po njegovih besedah storiti nič - "le veselimo se lahko, da je s slovenskega prizorišča izginila ta evropska sramota". Zanima pa ga, ali bo lahko publicist Igor Omerza, ki mu vlada že od lani preprečuje dostop, lahko prišel do arhivov že jutri. Tudi zaradi padca zakona o preprečevanju dela na črno po njegovem mnenju ni treba storiti nič, "samo manj slabe volje bo v Sloveniji".

Pokojninski sistem pa je druga zgodba, pravi, saj ga bo treba prilagajati demografskim in ekonomskim trendom. Po njegovem mnenju bo nujno uvesti pokojninski osebni račun. Ta ne bo odpravil solidarnosti, odpravil pa bo privilegije, je poudaril.

Na vprašanje, kaj pričakuje glede na vladne napovedi, da bi se lahko po padcu pokojninske reforme vznemirili mednarodni finančni trgi, odgovarja: "Silno paniko in potrese v New Yorku, Milanu in na vseh ostalih borzah. Mislim, da se svet trese zaradi tega."