nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša v intervjuju za proruski portal Voice of Europe hvalil Orbana in skrajno desnico ter napovedal odhod iz zmerne Evropske ljudske stranke

Deli na:
Janša v intervjuju za proruski portal Voice of Europe hvalil Orbana in skrajno desnico ter napovedal odhod iz zmerne Evropske ljudske stranke

Janša med intervjujem za proruski portal Voice of Europe - Foto: Youtube

Prvak SDS Janez Janša je za bruseljski portal Voice of Europe (Glas Evrope), ki naj bi pred evropskimi volitvami propagiral proruske in skrajno desne politike, dal intervju konec oktobra lani, del njegove vsebine pa smo na začetku novembra objavili v Reporterju.

V intervjuju se je Janša zavzemal za koalicijo s skrajno desnimi strankami in v nasprotnem primeru napovedal odhod SDS iz Evropske ljudske stranke. Ko je bil vprašan, zakaj SDS vztraja v EPP in ali ne bi bila zanjo boljša izbira stranka evropskih konservativcev (ECR) in identitarci (ID), je odgovoril, da večina članic EPP podpira podoben pogled na varnost meja kot SDS in nasprotuje nekaterim odločitvami, ki so jih sprejeli v preteklosti.

»Toda obstaja manjšina, ki ni pripravljena priznati napake, ki jo je naredila največja članica EPP, to je CDU in Angela Merkel. Ta odločitev je zdaj na mizi pred družino EPP. Od tega je odvisno, kakšno zavezništvo bo oblikovano v naslednjem Evropskem parlamentu. Če bo EPP oblikovala podobno koalicijo kot v zadnjih obdobjih z levico, socialisti in zelenimi ter na evropski ravni ponavljala nemško veliko koalicijo, ki je naredila veliko škodo, potem bomo razmislili o nadaljnjem sodelovanju. Toda verjamem, da se velika večina EPP zavzema za oblikovanje resnične desnosredinske koalicije z ECR, s konservativci in drugimi strankami, ki so pripravljeni reševati probleme Evrope,« je dejal Janša.

Janša je izrazil upanje, da bo predsednik EPP Manfred Weber uspešen pri sklenitvi zavezništva med EPP in ECR ter da bo takšno pot sprejel tudi kongres EPP: »V nasprotnem primeru, bomo razmislili o našem nadaljnjem članstvu.« Toda na kongresu v Bukarešti niso sklenili zavezništva z evropskimi konservativci; nasprotno, za vodilno kandidatko stranke na evropskih volitvah so z veliko večino glasov izvolili sedanjo predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, ki zagovarja obstoječo koalicijo s socialisti in liberalci. Janševa SDS in partnerska SLS sta von der Leynovi nasprotovali, vendar sta bili v manjšini. Kljub temu Janša še vedno vztraja v tej zmerni evropski politični družini.

V intervjuju je Janša potrdil tudi, da bi bil pripravljen sodelovati s stranko Identiteta in demokracija (ID), vendar le s tistimi strankami, ki v vojni v Ukrajini niso na strani Rusije. Gre za skupino, ki je še bolj skrajno desna od konservativcev, v njej so večinoma nasprotniki EU in zagovorniki ruskega predsednika Vladimirja Putina. Podprl je tudi svojega zaveznika, madžarskega premierja Viktorja Orbana, čeprav se je na svojem zadnjem obisku na Kitajskem sredi oktobra lani (torej pred Janševim intervjujem za Voice of Europe) srečal s Xijem in Putinom.

»Orbanova politika je v mnogih pogledih pravilna. Ne strinjamo se glede Ukrajine, toda na Madžarskem je drugačen položaj kot v Sloveniji, saj imajo odprta vprašanja glede svoje manjšine v Ukrajini. Ne glede na ta nesoglasja pa je položaj v Ukrajini jasen. Ukrajina je žrtev, Rusija pa agresor. Ko se o tem pogovarjam z Orbanom, ga spomnim na invazijo nezakonitih migrantov v Evropo leta 2015. Takrat je bil on edini, ki si je upal odkrito spregovoriti o napačni politiki velikih fantov iz Bruslja in Nemčije. Zgodovina mu je dala prav. Leto 2015 je bilo mejnik, ko se je Evropa odločila za napačno pot, zaradi česar se še zdaj soočamo s posledicami, ki se odražajo na naših razpravah glede azilne politike, varnosti meja in drugih posledic v državah, ki so članice schengenskega sistema.«

Saj ni res, pa je! Janša želi koalicijo s skrajno desnico; če bo EPP vztrajala v koaliciji s socialisti, pa jo bo SDS zapustila - Reporter.si

Kot je znano, je češka obveščevalna služba razkrila omrežje, ki naj bi ga financirala Rusija in s katerim naj bi skušala vplivati na evropske volitve. Del tega omrežja naj bi bil tudi portal Voice of Europe, ki naj bi objavljal mnenja politikov, ki so zahtevali, da EU ustavi pomoč Ukrajini. Zato so spletno stran že zaprli in je trenutno nedostopna.

Za propagandnim strojem naj bi stala proruski ukrajinski politik Viktor Medvedčuk in njegov tesni sodelavec Artjom Marčevski, ki naj bi upravljal portal Voice of Europe. Po ugotovitvah več evropskih obveščevalnih služb naj bi portal plačeval politike iz Nemčije, Francije, Poljske, Belgije, Nizozemske in Madžarske, nekateri naj bi sredstva porabili za volilno kampanjo za junijske evropske volitve.
Med strankami, ki naj bi prejele denar, omenjajo nemško skrajno desno stranko Alternativa za Nemčijo (AFD), denar pa naj bi bil predan v gotovini na tajnih sestankih ter prek trga kriptovalut. Ker se omenja tudi Madžarska, verjetno gre za Viktorja Orbana, ki je znan po svojih dobrih odnosih s Putinom in blokiranjem denarja za Ukrajino.

Ali je med Putinovimi plačanci tudi njegov slovenski zaveznik Janez Janša, za zdaj ni znano. Poleg prvaka SDS sta intervju za omenjeni proruski portal dala tudi nekdanji vodja njegovega kabineta Peter Šuhel in evropski poslanec Milan Zver. Iz SDS so sicer sporočili, da njihovi predstavniki s strani portala Voice of Europe niso prejeli plačila in da so v prispevkih zagovarjali proukrajinska stališča.

Intervju Janeza Janše za Voice of Europe je še vedno dostopen na njihovem youtube kanalu.