markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

stankica filerji Njena.si

Sanjski moški: Stankica iznakažena po lepotnem ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Slovenija

Janša utrjuje primat

Deli na:

Če bi bile parlamentarne volitve to nedeljo, bi zagotovo zmagala opozicijska SDS, kaže avgustovska anketa Dela. Gre za trend, ki se je v prid SDS obrnil junija letos, kajti dotlej je od lanskih volitev primat na lestvicah anket ohranjala vladajoča SD. Tokratna razlika je največja doslej, saj znaša slabih deset odstotnih točk, kaže anketa Dela.

Če bi bile parlamentarne volitve to nedeljo, bi zagotovo zmagala opozicijska SDS, kaže avgustovska anketa Dela. Gre za trend, ki se je v prid SDS obrnil junija letos, kajti dotlej je od lanskih volitev primat na lestvicah anket ohranjala vladajoča SD. Tokratna razlika je največja doslej, saj znaša slabih deset odstotnih točk, kaže anketa Dela.

Na vprašanje ankete Dela, ki je naključno izbrane prebivalce spraševala, katero stranko bi volili, če bi bile volitve prihodnjo nedeljo, jih je 25,3 odstotka odgovorilo, da bi podprli SDS. Za SD se jih je odločilo 15,6 odstotka, takoj za največjo vladno stranko pa bi podprli opozicijsko SNS s 6,1 odstotka. Sodelujoči v anketi so na četrto mesto uvrstili LDS s 4,5 odstotka glasov, iz vladnega četverčka pa ji sledita stranka Zares s 3,6 odstotka in Desus z 1,7 odstotka. Opozicijska SLS bi prejela 1,9 odstotka podpore.

Avgustovska anketa je med anketiranci zaznala tudi navzočnost zunajparlamentarne NSi, a ji je izreklo podporo samo odstotek vprašanih. Delež vprašanih, ki se je zatekel k odgovoru "ne vem" ali "podprl ne bi nobene", je dosegel najvišjo letošnjo vrednost, saj znaša kar 40,5 odstotka. Prejšnji mesec je bil delež takšnih odgovorov 37,8 odstotka, januarja letos pa le 27,4 odstotka.

Vlada in državni zbor sta v novem, še ne leto dni starem mandatu vladajoče koalicije SD, Zares, Desus in LDS prejela najnižjo oceno doslej, kaže avgustovska anketa Dela. Anketiranci, ki so bili pripravljeni sodelovati v Delovi raziskavi javnega mnenja, so vladi podelili srednjo oceno 2,74 in državnemu zboru 2,70.

Vprašani so na lestvici od 1 (zelo negativno) do 5 (zelo pozitivno) ocenjevali tudi delo vlade; ta je tokrat dobila najnižjo povprečno oceno, in sicer 2,74, medtem ko je julija znašala 2,80, junija pa 2,84. Najslabša ocena doslej je posledica povečanja števila tistih, ki zelo negativno ocenjujejo delo vlade, in padca števila tistih, ki pozitivno ocenjujejo njeno delo.

Podpora vladi je od januarja, ko jo je z oceno pozitivno ocenjevalo dobrih 54 odstotkov, vztrajno padala in je tokrat prvič pod 30 odstotki. Delež tistih, ki delo vlade ocenjujejo kot negativno, sicer ni največji v letošnjem letu (35,4 odstotka avgusta in 36,6 odstotka julija), je pa rekordna ocena zelo negativno, saj je delo vlade tako ocenilo 11,1 odstotka vprašanih, januarja letos le 4,2 odstotka. Avgustovska ocena dela vlade je na ravni lanskega julija in junija, ko je bila na oblasti še vlada Janeza Janše; na septembrskih volitvah je nato izgubila volitve.

Sodelujoči v anketi Dela so državnemu zboru na lestvici od 1 do 5 podelili srednjo oceno 2,70, kar je najslabša ocena doslej od zamenjave oblasti. Ocena je na ravni lanskega junija in maja, ko je imela takratna koalicija SDS, NSi, SLS in Desus še večino. Po dobrem letu se je položaj obrnil in so se koalicijske stranke SD, Zares, Desus in LDS znašle na točki ocene nekdanje koalicije v državnem zboru.

Na lestvici priljubljenosti politikov še naprej vodi predsednik republike Danilo Türk, kljub rahlemu padcu povprečne ocene z julijskih 3,77 na 3,74 odstotka. Drugo mesto zanesljivo ohranja predsednik vlade Borut Pahor, ki se je v tem mesecu glede na julij popravil: z ocene 3,39 je skočil na 3,43.

Vse bolj priljubljen je Zmago Jelinčič, ki zmanjšuje zaostanek za Pahorjem, glede na julij se je tokrat popravil tudi minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. Oceno so popravili tudi Janez Janša, Zoran Janković, Gregor Virant in Lojze Peterle. Ministrska ekipa Ljubica Jelušič, Karl Erjavec in Katarina Kresal je bila avgusta v primerjavi z julijem nekoliko slabše ocenjena. Z lestvice barometra sta tokrat izpadla evroposlanec Ivo Vajgl in mariborski župan Franc Kangler.

Telefonsko raziskavo je med 11. in 13. avgustom na reprezentativnem vzorcu 712 odraslih državljanov za Delo naredil Delo Stik, oddelek za tržne raziskave.