kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Ustava ni ne leva, ne desna, je družbena pogodba

Deli na:

SDS v Zrečah zaključuje dvodnevni letni posvet, na katerem je strokovni svet stranke predstavil oceno stanja v državi. Kot je povedal predsednik SDS Janez Janša, ocene niso sprejeli zato, da bi kritizirali vlado ali trenutne razmere v Sloveniji nasploh, pač pa zato, ker je pred njimi priprava programov sprememb, vključno z ustavnimi spremembami.

SDS v Zrečah zaključuje dvodnevni letni posvet, na katerem je strokovni svet stranke predstavil oceno stanja v državi. Kot je povedal predsednik SDS Janez Janša, ocene niso sprejeli zato, da bi kritizirali vlado ali trenutne razmere v Sloveniji nasploh, pač pa zato, ker je pred njimi priprava programov sprememb, vključno z ustavnimi spremembami.

Po Janševih besedah bo stranka program predlaganih sprememb, vključno s predlogi za nadgraditev obstoječe ustave, pripravila do konca letošnjega leta, ko bo SDS tudi programsko pripravljena na naslednji mandat. Kot je dejal, je bilo veliko govora tudi o tem, na kakšen način priti do zadostne podpore za uresničitev teh programov.

Po današnji razpravi je po Janševih besedah jasno, da je njihov cilj glede zagotovitve podpore tristopenjski. V prvi vrsti si želijo na volitvah znatno povečati volilno podporo, kar jim je v preteklosti že uspevalo. Ker to ne bo dovolj za ustavne spremembe, bodo poskušali znova oblikovati zavezništvo znotraj strank slovenske pomladi, sicer pa pričakujejo, da bodo zaradi aktualnih razmer v Sloveniji tudi na drugi strani političnega prostora pripravljeni za vsaj takšno sodelovanje, kot je bilo pred plebiscitom leta 1990.

Sicer pa največjo opozicijsko stranko v tem trenutku najbolj skrbijo tri zadeve. "Gre za naraščanje brezposelnosti, nadaljevanje enormnega zadolževanja ter perečo finančno nedisciplino, zaradi katere propadajo tudi dobra podjetja," je pojasnil prvi mož SDS.

V zvezi z naraščanjem brezposelnosti Janša opozarja, da se je brezposelnost v Evropski uniji od leta 2008 do konca lanskega leta povečala za 45 odstotkov, v Sloveniji pa se je v enakem obdobju povečala za 85 odstotkov, pri čemer se trend sploh še ni ustavil.

Nekaj več kot 50.000 novih brezposelnih, ki jih je Slovenija v tem času dobila, za nacionalne finance predstavlja skoraj milijardo evrov letno, tako v smislu socialnih transferjev kot tudi v smislu izpada plačevanja prispevkov, opozarja Janša in dodaja, da je zato najboljša razvojna in socialna politika prav politika ustvarjanja novih delovnih mest.

Trendi so po njegovem zaskrbljujoči tudi na področju zadolževanja, saj je aktualna vlada izdala za osem milijard evrov obveznic, ki jih bo nekoč potrebno sanirati, ob tem pa si je vlada kot neposredni dolg države sposodila več denarja kot vse prejšnje vlade skupaj.

Izjemen problem je tudi finančna nedisciplina, ki se ne kaže zgolj v številki skoraj 6000 podjetij, ki imajo blokirane račune, pač pa zlasti v povečanem številu brezposelnih, meni predsednik SDS in opozarja, da delo izgubljajo tudi delavci v perspektivnih panogah, v katerih pa podjetja zaradi plačilne nediscipline ter težav pri najemanju kreditov ne pridejo do obratnega kapitala.

 

Predsednik SDS Janez Janša ob robu današnjega letnega posveta stranke v Zrečah ni natančno napovedal, kako bo največja opozicijska stranka ravnala v primeru, če bo premier Borut Pahor zaradi zahteve računskega sodišča državnemu zboru predlagal odločanje o razrešitvi finančnega ministra Franca Križaniča. Kot je dejal, to zanje ni enostavna dilema.

"Po eni strani v SDS ni nobenih velikih dilem o tem, ali je Križanič sposoben finančni minister ali ne. Po našem mnenju ni sposoben, saj to zelo jasno kažejo javnofinančne razmere v državi," je dejal predsednik stranke. Ob tem je dodal, da pa je postavljanje in zamenjava ministrov po drugi strani stvar vladne večine in vladne koalicije.

"In tukaj ta dilema preseže neko vsebinsko vprašanje ter se spusti na raven politične kulture ter higiene. SDS ne želi biti tista, ki bi enkrat svoje glasove posodila enemu, drugič drugemu delu vladne koalicije v medsebojnih obračunih," je dejal Janša in dodal, da bi bilo normalno, da se koalicija dogovori med seboj in deluje naprej, če je to mogoče, drugače pa dejansko omogoči, da "se Slovenija resetira".