stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Stavka bo prinesla samo stroške za proračun

Deli na:

Slovenija se ni pravočasno resno spopadla s krizo in zdaj so vsi problemi naenkrat na mizi, je premier Janez Janša opozoril po seji Ekonomsko-socialnega sveta, na kateri so se socialni partnerji seznanili s predlogi za povečanje proračunskih prihodkov. O varčevalnih ukrepih pa je dejal, da so daleč od tega, da bi zatirali socialni dialog.

Ukrepe, ki jih sprejemamo hkrati z racionalizacijo, je pač treba sprejeti, da bo Slovenija lahko spet dosegala gospodarsko rast. Na v razpravi slišane očitke, zakaj vlada znižuje stopnjo davka od dohodkov pravnih oseb, saj s tem znižuje proračunske prihodke, pa je odgovoril, da je to edina možnost, da bomo privabili tuje investicije. Domačih investicij ni, je opozoril.

Tistim, ki so vladi očitali drastične ukrepe, pa je postregel s podatkom, da so v Grčiji odpustili 30 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju, vsem preostalim pa znižali plače za 30 odstotkov. "To kar mi predlagamo, je daleč od tega, je dejal in menil, da v Sloveniji javni sektor potrebujemo, vprašanje je le, koliko ga lahko sfinanciramo.

Tiste, ki izhodišč za nov socialni sporazum niso podpisali, je Janša opozoril, da bo sporazum veljal le za njegove podpisnike. Varčevalne ukrepe moramo sprejeti, da se bomo sploh lahko pogovarjali o ključnih ukrepih za naprej, je dejal in ocenil, da o njih zagotovo ne bo mogoče doseči popolnega soglasja. A če propade ta paket ukrepov, bo naslednji bistveno drugačen.

Socialne partnerje, ki so izhodišča za socialni sporazum podpisali, je pozval, naj v 14 dneh predložijo predloge za vsebino, vse ostale pa, naj ga podpišejo.

Na napovedi stavke pa se je odzval z besedami, da "nobena stavka ne bo nič prinesla, nastali bodo le dodatni stroški za proračun".

Znebimo se iluzije, da imamo čas za odpravljanje proračunskega primanjkljaja, je socialne partnerje pozval Janša. "Tega časa nimamo," je dejal. Vsaka slovenska družina ve, da bo lahko porabila toliko, kot bo prinesla domov, to velja tudi za državo.

Banke so v tem trenutku v Sloveniji problem, je še ugotovil, a spomnil, da je vlada na položaju šele dva meseca, zato še ni imela časa, da bi se spoprijela s tem vprašanjem. Prav tako trenutno nima vzvodov, da bi lahko kaj spremenila. Pozive, naj vlada finančno pomaga Primorju, pa je označil za cinične.

Ekonomsko-socialni svet se bo vnovič sestal že v torek, ko bo obravnaval nacionalni reformni program 2012-2013.