Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša predal posle Bratuškovi; z mandatom, ki ga je končal, je zadovoljen

Deli na:
Janša predal posle Bratuškovi; z mandatom, ki ga je končal, je zadovoljen

Foto: Primož Lavre

Predsednica vlade Alenka Bratušek je že prevzela večino poslov od svojega predhodnika Janeza Janše. Janša je v izjavi za javnost dejal, da je z mandatom zadovoljen. Med drugim je izpostavil izvedene reforme in zmanjšanje proračunskega primanjkljaja, Bratuškovi pa zaželel vso srečo. Premierka se medtem zaveda, da z menjavo ekipe ni konec težav.

Reformni program Janševe vlade je bil po njegovih ocenah realiziran v 150 odstotnih točkah, izvedene so bile tudi nekatere reforme, za katere na začetku lanskega leta "nismo računali, da jih bo možno izvesti v roku dobrega leta".

Naštel je nekaj ključnih in najtežjih korakov. Občutno so po njegovih besedah znižali proračunski primanjkljaj, ki je bil "največji mlinski kamen na vratu naše države v začetku lanskega leta". Izboljšali so javnofinančni položaj toliko, "da se je Slovenija lahko oktobra lani relativno ugodno zadolžila na mednarodnih finančnih trgih in s tem odpravila grožnjo po mednarodni finančni pomoči".

Tudi ta prvi korak, ki je bil narejen z zakonom za uravnoteženje javnih financ, je bil po Janševem mnenju v veliki meri usklajen s socialnimi partnerji, kar dokazuje "ne samo zrelost socialnega dialoga, temveč tudi zrelost večine socialnih partnerjev, ki so ta korak naredili kljub nekaterim drugačnim izjavam in aktivnostim v začetku".

Podobno je bilo po Janševih besedah z reformo trga dela in pokojninsko reformo. Z obema izvedenima ukrepoma je, pravi, Slovenija bistveno skočila na lestvici OECD. Janša je zadovoljen, da je njegova vlada do konca lanskega leta sprejela zakon o slabi banki in zakon o Slovenskem državnem holdingu.

Ob reformnih ukrepih je navedel še uspešno urejeno vprašanje uskladitve memoranduma glede arbitražnega sporazuma, rešeno je bilo tudi vprašanje, ki je preprečevalo ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe k EU.

Kljub vsem narejenim korakom pa položaj še vedno ni preprost, opozarja nekdanjim premier. Bratuškovi je poskušal danes predstaviti aktualno stanje v javnih financah in v državni blagajni. Po njegovih besedah so pripravljeni tudi vsi elementi za reformni program, ki ga mora Slovenija poslati v Bruselj.

Bratuškovi je čestital za potrditev vlade v parlamentu. Kot je pojasnil, je okoli eno uro pred primopredajo poslov poklical tudi Zorana Jankovića in mu "čestital, da mu je po enem letu uspelo sestaviti vlado". "Dejal je, da imam smisel za humor," se je pošalil Janša.


Vlada ima po njegovem mnenju vse možnosti za normalno delo, premierki in njeni ekipi pa želi, da ga opravljajo v skupno dobro. V poročilu o delu v njegovem mandatu je vključena tudi ocena, ki je bila v vseh državah članicah evroobmočja sprejeta na zadnji seji evro vrha. Iz te ocene se po Janševih ocenah pozna napredek Slovenije v zadnjem letu in "dejstvo, da ima Slovenija, če se bo držala začrtanih reformnih poti, dobre potenciale za rast".

Tudi Bratuškova se je Janši in njegovi ekipi zahvalila za vse dobre stvari, ki so jih naredili za Slovenijo. Povedala mu je, da bodo dobre stvari nadaljevali in da se ne bodo ukvarjali preteklostjo in "takoj začeli rušiti", temveč da je njihov pogled usmerjen v prihodnost.

Po njenih besedah se zavedajo, da jih čakajo težki časi. "Zavedamo se tudi, da samo z menjavo ekipe ni konec težav," je dejala. "A stvari je treba obrniti v pravo smer. Slovenija potrebuje zagon gospodarstva, nova delovna mesta, optimizem, upanje in sodelovanje," je dodala.

Bratuškova verjame, da lahko pri nekaterih ključnih projektih računajo tudi na podporo opozicije, tako kot "smo tudi mi pokazali, da znamo stopiti zraven, ko gre za ključne stvari".

Vladna ekipa je po njenih besedah mlada, izobražena in polna optimizma. Bratuškova se zaveda, pravi, da imajo nekateri nekaj manj političnih izkušenj. A verjame, da je to v časih, ko politika v Sloveniji ne uživa več zaupanja, kvečjemu prednost in ne slabost.

"Zavedamo se, da tukaj nismo zaradi sebe, ampak zaradi ljudi. Verjamemo, da gre za državo, ljudi in ne za nas. Na tak način bomo jaz in moja ekipa upravljali državo," je sklenila Bratuškova.

Janša ji je zaželel vso srečo. Za sodelovanje se je zahvalil vsem svojim sodelavcem v vladnem sektorju, pa tudi partnerjem iz EU, ki so "nam v tem času stali ob strani in verjeli, da bo Slovenija po treh letih, ko smo obljubljali, pa tega nismo naredili, naredila prave korake". To zaupanje smo po Janševih besedah tudi upravičili.

Pred poslanci DZ je sicer v sredo priseglo vseh 13 članov ministrske ekipe. Podprlo jo je 52 poslancev, proti jih je bilo 35.