Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Precej prazen papir z zmedeno vsebino

Deli na:

Gre za precej prazen papir, je predsednik SDS Janez Janša na srečanju slovenskega političnega vrha v Ljubljani komentiral nacionalni reformni program. Vlada bo pripombe s sestanka obravnavala in po dopisni seji v ponedeljek osnutek programa poslala v Bruselj, je napovedala generalna sekretarka vlade Helena Kamnar.

Gre za precej prazen papir, je predsednik SDS Janez Janša na srečanju slovenskega političnega vrha v Ljubljani komentiral nacionalni reformni program. Vlada bo pripombe s sestanka obravnavala in po dopisni seji v ponedeljek osnutek programa poslala v Bruselj, je napovedala generalna sekretarka vlade Helena Kamnar. Vlada bo pripombe z današnjega sestanka, na katerem sodelujejo premier Borut Pahor, ministra za finance in za razvoj Franc Križanič in Mitja Gaspari, predsednika države in državnega zbora Danilo Türk in Pavle Gantar ter predsedniki parlamentarnih strank in poslanca manjšin, obravnavala in na dopisni seji sprejela osnutek programa, ki ga bo nato v ponedeljek poslala v Bruselj, je pred sestankom povedala Kamnarjeva.

Rok za oddajo osnutka se sicer izteče danes, končni program pa morajo države v Bruselj poslati do aprila 2011.

Premier Pahor in minister Gaspari pred sestankom nista želela dajati izjav. Izjava za medije bo predvidoma po sestanku.

Končni dokument je treba oblikovati do aprila in v vmesnem času bo tudi znotraj vlade še veliko razprav, je dejal predsednik Zares ter minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič. Dodal je, da tudi opoziciji danes ne bo "izčrpana možnost vplivanja na dokument". Program bodo oblikovali tudi v dialogu z Brusljem.

Program je po Golobičevih besedah zelo pomemben, ker "nas bo strogo zavezoval v prihodnje". Je priložnost, da te zaveze Slovenije v tej obliki postavimo pred vse odločevalce v Sloveniji tudi v prihodnjih mandatih. "Evropa je na veliki preizkušnji. Pred nami so spremembe, za katere bi sicer menili, da se dogajajo v desetletjih, se bodo pa morda v manj kot letu dni. Pomembno je, kje v teh spremembah bo Slovenija," je dejal Golobič.

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je pred sestankom poudaril, da današnji pogovor stvari ne bo spremenil, saj da je danes rok za pošiljanje tega programa. Po njegovih besedah gre za "precej prazen papir, deveti po vrsti v tem mandatu, ki ponavlja stvari iz prejšnjih strategij".

SDS vsebine dokumenta ne podpira, saj da je "zmedena", poleg tega ne podpira takšnega načina dela. Janša pravi, da se je sestanka udeležil zato, ker so za dialog, in dodaja, da to "ni resno in da gre le še za eno piarovsko potezo, ki bo čez en teden pozabljena". Vlada bi morala namreč po njegovih besedah po dobri praksi partnerstva za razvoj iz prejšnjega mandata v pripravo reformne zakonodaje vključiti tudi opozicijske stranke.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je povedal, da je sestanek pomemben z vidika dogovora glede reform, zlasti pokojninske reforme, glede katere stranka in premier še nista dosegla dogovora.

Predsednik SLS Radovan Žerjav od sestanka ne pričakuje veliko, razen da bo to "prijazen pogovor". Na vprašanje o podpori reformam je odgovoril, da je SLS večkrat ponovil, da bo pri ključnih reformah konstruktiven. Žerjav pa se je vprašal, ali je koalicija sposobna reforme sprejeti, saj da bi morale v dveh letih mandata že biti sprejete.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti od sestanka ne pričakuje "nič pametnega, ker se od te vlade ne da pričakovati nič pametnega". Kot je dejal, je na sestanek prišel, da "ne bi naredili še večjih idiotizmov", predlogov pa ne bo podal, ker da je "zadeva že na poti v Bruselj".

Nacionalni reformni program začrtuje uresničevanje nacionalnih ciljev v okviru nove razvojne strategije EU, imenovane Evropa 2020. Vodilo za oblikovanje ukrepov ekonomske politike je konsolidacija javnih financ, ki naj bi jo država dosegla s krčenjem izdatkov in ne s povečevanjem davčnih obremenitve.