zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša pet sindikalistov povabil na nujen sestanek

Deli na:

Pet sindikalnih voditeljev je prišlo na neformalni sestanek s predsednikom vlade Janezom Janšo, kamor jih je ta povabil danes. Sestanka se med drugim prav tako udeležujeta ministra Andrej Vizjak in Žiga Turk. Po Vizjakovih besedah je današnji sestanek lahko zelo jasno sporočilo, ali ima smisel nadaljevati pogajanja na način, kot so potekala doslej.

Na sestanku naj bi predstavniki vlade in sindikatov poskušali zbližati stališča. Sindikalni predstavniki pravijo, da o temi pogovora niso bili obveščeni, vodja koordinacije stavkovnih odborov Branimir Štrukelj pred začetkom srečanja o njej tudi ni želel ugibati. Nekateri drugi sindikalisti pa pričakujejo pogovor o varčevalnih ukrepih.

Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin pričakuje, da se bodo pogovorili o "aktualni napeti situaciji" in da bodo poskusili najti rešitev. Ta je po njegovem mnenju mogoča.

Sekretar Sindikata carinikov Slovenije in nekdanji vodja ene izmed pogajalskih skupin javnega sektorja Dušan Miščevič je ob prihodu na sestanek poudaril, da tu ne gre za pogajanja, saj zanje nimajo mandata. Kot pravi, bodo predsedniku vlade predstavili svoje videnje problemov. Predlagani varčevalni ukrepi so namreč po njegovih besedah preostri in bodo mnoge pahnili v bedo.

Poleg vodje pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Draga Ščernjaviča se sestanka udeležuje še predsednik Pergama Janez Posedi. Ta je na vprašanje, ali ni malo nenavadno, da je na sestanek povabljenih samo pet sindikalistov, odgovoril, da bi sam vabil drugače.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je dejal, da gre danes za enega zadnjih sestankov med vlado in stavkajočimi sindikati na strateški ravni. Današnji pogovor po po njegovem mnenju ključen za nadaljnje sodelovanje, zato Vizjak upa, da bo izplen dober. Kot je pojasnil, so se doslej pogovarjali v podskupinah, kjer pa s sindikalne strani ni nobenih vidnih napredkov in popuščanj. "Zdaj se moramo na strateški ravni dogovoriti, kako naprej," pravi Vizjak.

"Če bomo ugotovili, da ima smisel oziroma da obstaja minimalna možnost dogovora, potem se ima smisel potruditi," je še dejal. Če tega upanja ni, pa je po njegovih besedah nesmiselno obremenjevati njihove ljudi, "ki delajo zdaj že cele dneve na teh pogajanjih".

"Vlada ima tu razmeroma jasne cilje: mi moramo uravnotežiti naše finance in moramo zmanjšati primanjkljaj," je poudaril Vizjak. Po njegovih besedah je tu ključen javni sektor. "Če tu ni nobenega posluha, se ne moremo pogajati v nedogled, brezplodno," je dejal. Na vprašanje, kje lahko vlada še popusti, je Vizjak odgovoril, da je nekaj prostora še na področju družinske politike in morda še kje. "Vendar v prvi meri potrebujemo nek pozitiven signal z druge strani, ne pa zavračanje vsega," je poudaril.

Popuščanje glede plač

Pogajalski strani sta nadaljevanje pogajanj o znižanju plač javnih uslužbencev danes prekinili z dogovorom, da se bo vlada na četrtkovi seji opredelila do novega približevalnega predloga sindikatov. Vodja koordinacije stavkovnih odborov Branimir Štrukelj o predlogu zaenkrat ni želel govoriti, dejal je le, da je sindikalna stran nekoliko popustila.

Vlada naj bi se do novega sindikalnega predloga opredelila v četrtek do 12. ure, je dejal Štrukelj in pojasnil, da bo vsebina predloga do takrat ostala med obema pogajalskima skupinama.

Vladna stran je kot zadnji pogajalski predlog ponudila odpravo obeh četrtin plačnih nesorazmerij, 10-odstotno znižanje plač ter 50-odstotno znižanje mase sredstev za regres. Sindikati pa v zadnjem znanem predlogu pristajajo na sedemodstotno znižanje plač ob hkratni odpravi obeh četrtin plačnih nesorazmerij, ob tem pa so zapisali tudi pogoje za leto 2013. Dodana so napredovanja v nazive, ki so ustavljena že dve leti, in pa pogoj, da se umaknejo predlagani ukrepi na področju standardov in normativov v šolstvu.

O nadaljevanju pogajanj se niso dogovorili. Na razpolago za pogajanja so po Štrukljevih besedah verjetno največ še trije termini in sicer v prihodnjem tednu ponedeljek, četrtek in petek. Potem ne bo več mogoče vlagati dopolnil k predlogu zakona o uravnoteženju javnih financ, je spomnil Štrukelj.

Poudaril je, "da že to ni več socialni dialog, da je to neka omejena možnost, ki jo sindikati še imamo potem, ko je zakon šel v parlament". Po njegovih besedah sindikati niso več enakopraven socialni partner, saj je za enakopraven dialog značilno, da imata oba partnerja zadevo v celoti v rokah, sindikati pa je nimajo. O nadaljevanju pogajanj se bosta uskladila Štrukelj in vodja vladne pogajalske podskupine za plače Lidija Apohal Vučkovič.

V četrtek pa se bodo v skladu z dogovorom nadaljevala pogajanja v okviru podskupine za normative. Štrukelj je ob tem pojasnil, da naj bi minister za izobraževanje Žiga Turk z novim tvitom umaknil svoj prvi tvit, v katerem je preklical torkov vladni predlog o znižanju normativa glede števila otrok v razredu s 30 na 28. To po Štrukljevih besedah pomeni, da približevalni predlog vlade še obstaja. Že pred pogajanji pa je napovedal, da se bodo sindikati glede omenjenega predloga izrekli na nadaljevanju pogajanj v četrtek.

Glede sestanka pri predsedniku vlade Janezu Janši pa je Štrukelj dejal, da gre za sestanek neformalne narave. "Verjamem, da želi predsednik pojasniti razloge in stališča vlade, zakaj v taki meri posega v položaj javnih uslužbencev, v socialne transfere in v javno šolstvo," je ugibal Štrukelj. Napovedal je, da bodo tudi sindikati pojasnili svoje razloge, zakaj temu nasprotujejo.

Pred sestankom pri Janši se je za kratek čas na pogajanjih oglasil tudi minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič in podrobneje pojasnil današnje stališče ministrstva glede neplačila za stavkajoče. Po njegovih besedah bo moral predstojnik vsakega od organov najti način, na katerega bo ugotovil, kdo od zaposlenih je stavkal in kdo ni. Ministrstvo je namreč zatrdilo, da stavka ne bo plačana, plača za stavkajočega pa bo za ta dan obračunana kot izredni neplačan dopust.

Tistim uslužbencem, ki plačo prejemajo 5. v mesecu, pa bodo plačilo za dan stavke odšteli od majske plače, ki bo izplačana junija. Po ministrovih besedah ni problem, da se izostanek z dela v aprilu obračuna pri plači za naslednji mesec.

Po mnenju sindikatov pa je sporno in celo nezakonito vodenje evidence stavkajočih. Sekretarja Sindikata državnih organov Slovenije Draga Ščernjaviča zato zanima, kako so zbirali imena stavkajočih, saj je to nezakonito in bodo v sindikatu ustrezno ukrepali.

Kot je pred pogajanji pojasnil Ščernjavič, je predsedniku DZ Gregorju Virantu v torek predlagal, da se 7. maja oz. še pred sejo odbora DZ za finance dobijo na posvetu o zakonu o uravnoteženju javnih financ. Kot je pred pogajanji pojasnil Ščernjavič, naj bi na posvetu soočili stališča o zakonu in Viranta seznanili, kaj se krši v proceduri socialnega partnerstva. Po Ščernjavičevih besedah je Virant napovedal, da bo pobudo proučil in sindikatom tudi odgovoril.