Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša osumljen izdaje podatkov

Deli na:

Predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša je vabljen na zaslišanje na policijo, in sicer v povezavi s sumom storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov po 260. členu kazenskega zakonika. V SDS vabilo povezujejo s sodelovanjem nekdanjega agenta Udbe Draga Isajlovića, ki je leta 1988 sodeloval pri aretaciji Janše, s finančnim ministrstvom.

Predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša je vabljen na zaslišanje na policijo, in sicer v povezavi s sumom storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov po 260. členu kazenskega zakonika. V SDS vabilo povezujejo s sodelovanjem nekdanjega agenta Udbe Draga Isajlovića, ki je leta 1988 sodeloval pri aretaciji Janše, s finančnim ministrstvom.

Janša je na zaslišanje vabljen kot osumljenec, je razvidno iz kopije dokumenta, ki so jo v SDS objavili na svoji spletni strani. Janša je na zaslišanje vabljen 2. julija ob 9. uri na sektor kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana.

Vabilo je po navedbah SDS "šokantno podobno obtožbi izpred 21 let. Uslužbenec ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, višji kriminalistični inšpektor Stojan Belšak, vabi predsednika SDS pod grožnjo prisilne privedbe kot osumljenca na zaslišanje zaradi suma storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov".

Dogodka mogoče niti nista neposredno povezana, čeprav verjetnosti ni mogoče povsem izključiti, menijo v SDS. "Kajti, kaj pa naj nekdanji agent Udbe Isajlović glede na svojo pomanjkljivo izobrazbo in prakso v Udbi svetuje ministrstvu za finance? Kako s tajnimi preiskavami, podtikanji in aretacijami pospešiti gospodarsko rast? Prav nič ne bi bili presenečeni, če se bo v prihodnjih dneh odkrilo, da se Isajlović ukvarja s podobnimi rabotami kot pred 21 leti," pišejo v SDS.

Ob tem navajajo, da je predsednica LDS Katarina Kresal Janši že pred meseci očitala, da je s citiranjem neke njene navedbe s sestanka predsednikov parlamentarnih strank iz leta 2007 izdajal tajne podatke. "Kot je takrat javno pojasnil predsednik SDS, omenjeni citat iz nastopa strankarske političarke ni predstavljal nobenega tajnega podatka (ker je bil javno povedan, si je o zaupnosti navedbe lahko svoje mnenje ustvarila tudi javnost sama), kvečjemu je citat razkril šibko poznavanje obravnavane problematike s strani Kresalove."

Ministrica za notranje zadeve po prepričanju SDS sedaj "zlorablja položaj za maščevanje političnemu konkurentu, ki je v TV soočenju razgalil njeno neznanje". Podobno je po mnenju SDS leta 1988 ravnal nekdanji jugoslovanski obrambni minister admiral Branko Mamula, ki je zaradi članka, v katerem je pisalo o gradnji njegove vile na jadranski obali in nedemokratičnosti JLA, zahteval kazenski pregon avtorjev.

"Drago Isajlović in njegovi kompanjoni so po ukazu slovenskega komunističnega vodstva skušali ugoditi zahtevam iz Beograda ter disciplinirati predrzne pisce kritičnih člankov in sicer pod pretvezo, da so izdajali tajne podatke. Kako prozorno. Isti ljudje, enaka politika, iste metode," menijo v SDS.

"V Hudi jami odkrivajo na stotine trupel, tranzicijski tajkuni preko poštnih nabiralnikov kradejo podjetja, policija pa namesto morilcev in tatov preganja politično konkurenco predsednice LDS. Daleč smo prišli," še dodajajo v SDS.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za finance, Drago Isajlovič "nima nobene zveze z vabilom Janeza Janše na zaslišanje oziroma s povodom zanj". "Ne minister za finance ne njegov svetovalec Drago Isajlovič nimata ne pooblastil ne volje, da bi se vmešavala v delo policije," pojasnjujejo.

Po njihovih navedbah "gre za očiten poskus odvračanja pozornosti javnosti od lastnega greha, to je kršitve dolžnosti varovanja zaupnosti dokumentov, kadar so ti kot taki označeni".

Glede dejavnosti Isajloviča na ministrstvu za finance pa je "minister za finance že večkrat javno pojasnil, da gre za njegovo osebno izbiro oziroma pravico, da si sam izbira svetovalce, ki jim zaupa", so še zapisali.