stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša optimistično o že prebolelih, v prihodnjih tednih na preizkušnji kapacitete zdravstvenega sistema

Deli na:
Janša optimistično o že prebolelih, v prihodnjih tednih na preizkušnji kapacitete zdravstvenega sistema

Predsednik vlade Janez Janša. - Foto: Foto: Daniel Novaković/STA

V času pandemije prihajajo tudi dobre novice, primeri ozdravljenih kažejo, da je bolezen obvladljiva, sporoča premier Janez Janša. Poudaril je, da lahko za zaščito sebe in drugih največ naredimo sami, in spodbudil k samoiniciativnosti. "Za zaščito nas, ki ne delamo v zdravstvenem sistemu, ni nujno potrebna maska, ki je izdelana na Kitajskem," meni.

Janša je v izjavi po današnjem srečanju štirih predsednikov navedel tudi nekaj spodbudnih novic. Nekateri oboleli so se namreč že pozdravili in so odpuščeni iz bolnišnic, danes pa so po njegovih besedah z aparata odklopili tudi prvega bolnika pri nas, ki je rabil umetna pljuča, ker se mu je stanje tako izboljšalo, da lahko sam diha. "To, da je nekdo pozitiven, še ne pomeni, da bo končal na intenzivi," je bil spodbuden.



V času pandemije po njegovih navedbah prihajajo tako dobre kot slabe novice. Med drugim je opozoril na omejenost kapacitet tako slovenskega kot drugih zdravstvenih sistemov, saj ob prevelikem povečanju števila obolelih, ki ne morejo sami dihati, niso sposobni zadostiti potrebam. "Zaradi tega vse to, kar lahko naredimo, da se število okužb čim bolj zmanjša, dejansko pomaga reševati življenja," je poudaril in spomnil na dogajanje v Italiji in Španiji.



Ob tem je omenil tudi, da je pri nas več deset okuženih z novim koronavirusom med zdravstvenimi delavci, ki so nujno potrebni. V prihodnjih tednih bo tako po Janševih navedbah še posebej na preizkušnji sposobnost čuvanja vitalnih kapacitet zdravstvenega sistema, da se spopade z naraščanjem števila obolelih.



Vlada sprejema različne ukrepe, toda kot je poudaril Janša, "noben ukrep, noben zakon, noben dekret ne more storiti več od tega, da se sami zavedamo, da moramo varovati lastno zdravje in zdravje drugih". Spomnil je, da je zdravstvena stroka v zadnjih dneh podala tudi nekaj bolj praktičnih navodil, in pri tem omenil izdelavo in nošnjo bolj preprostih zaščitnih mask.



"Še nekaj časa situacija ne bo takšna, da bi se dalo zagotoviti profesionalno izdelano zaščitno opremo za vsakega izmed nas, nobena država na svetu danes tega ni sposobna," je dejal. Zato je treba biti po njegovem mnenju pragmatičen in samoiniciativen.



Vlada se po njegovih navedbah trudi zagotavljati zaščitno opremo predvsem tistim, ki se z boleznijo spopadajo na prvi frontni črti in ki jo rabijo pri svojem delu. Za zaščito mnogih pa so po njegovih besedah dovolj denimo tudi bolj preproste zaščitne maske. "Tudi platnena maska, če jo pravilno uporabljamo, nudi boljšo zaščito od rokava," je poudaril. Opozoril pa je, da lahko nepravilna uporaba maske posameznika bolj ogrozi, kot če je nima. Državljane je pozval, naj sledijo nasvetom, ki jih bodo danes in v prihodnjih dneh podali strokovnjaki.



S takšnimi načini bomo po njegovih besedah blažili problem pomanjkanja zaščitne opreme. Spomnil je tudi, da smo zagnali lastno proizvodnjo, ki jo bomo rabili tudi pozneje, in se zahvalil podjetnikom, ki so razmišljali vnaprej in nabavili zaloge ter začeli šivati maske.



Zahvalil se je državam, ki nam z zaščitno opremo pomagajo, hkrati pa omenil, da v tem času te opreme nihče nima dovolj in da gre zgolj za vzajemno pomoč za nekaj časa. "Trenutno v Evropi ni nikogar, ki bi imel teh zalog tudi za najnujnejše potrebe več kot za nekaj dni in se rešuje situacija povsod iz dneva v dan," je pojasnil.

"Naj bo šola te epidemije, ko so praktično vse šivalnice zaščitne opreme skoncentrirane na eni točki Zemeljske oble, zadostna, da se takšna situacija nikoli več ne ponovi," je še dodal.