evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Opozicija pušča Slovenijo na cedilu

Deli na:

Stranke vladne koalicije so bile na včerajšnjem posvetu o predlogu rebalansa proračuna in zakona o uravnoteženju javnih financ enotne glede smeri in dejstva, da druge pozitivne alternativne za Slovenijo ni, je po srečanju dejal premier Janez Janša. Odgovora glede sprememb varčevalnih ukrepov pa po njegovih besedah ta trenutek še ni mogoče dati.

Stranke vladne koalicije se po Janševih besedah zavedajo, "da se čas izteka, da odštevamo ure že praktično v minus in da so dnevi, ki so pred nami, odločilni". Veliko manevrskega prostora ni ne pri vsebini, ne pri številkah, ne pri času, je dodal premier.

"Koalicija je enotna, še toliko bolj, ker smo bili danes na sestanku z opozicijo soočeni s stališči dveh opozicijskih strank, ki kažeta, da bosta Slovenijo v teh kriznih časih pustili na cedilu," je bil oster predsednik vlade. Koalicija je po njegovih ocenah prisiljena prevzeti celotno odgovornost pri ukrepih. Včeraj pa so, je dodal, dosegli enotnost v smeri, "ki kaže na to, da smo na to tudi pripravljeni".

Na vprašanje novinarjev, kako komentira današnje dodatno pojasnilo predsednika SD Boruta Pahorja, da vnos fiskalnega pravila v ustavo že sedaj podpira večina poslancev SD, je odgovoril, da so sedeli za isto mizo in da je imela "predstavnica SD drugačno stališče". Pri tem je opozoril, da za potrditev fiskalnega pravila potrebujejo "praktično vse glasove SD".

Glede informacij o popuščanju vlade pri predlaganih varčevalnih ukrepov na področju družinske politike je predsednik vlade dejal, da se vlada z lastno koalicijo ne pogaja. "Koalicija je tista, ki odloča. Vlada je v položaju, ko je treba upoštevati realnost," je izpostavil.

Odgovora na vprašanje, ali je pri ukrepih, ki so del predlaganega zakona o uravnoteženju javnih financ, danes prišlo do kakršnihkoli sprememb, po njegovih besedah še ni mogoče podati. Kot je povedal, bodo na spremembe lahko skozi parlamentarni postopek oziroma dopolnila vplivali socialni partnerji, opozicija in koalicija.

Realen datum izredne seje DZ o predlaganem rebalansu in zakonu o uravnoteženju javnih financ je 10. maj, je potrdil Janša. Pojasnil je še, da bi bil idealen 7. maj, da pa so termin prestavili zaradi vseh pogajanj, da bi uskladili še kakšnega od ukrepov.