Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša ogorčen: Gre za škandal brez primere in sramoto za slovensko policijo

Deli na:
Janša ogorčen: Gre za škandal brez primere in sramoto za slovensko policijo

Foto: Bobo

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je nadaljevala razpravo o ubojnih sredstvih SDV, ki naj bi jih bilo po navedbah Romana Leljaka po Sloveniji še vedno veliko. Policija objektov, kjer naj bi bila ta sredstva, ne preiskuje, kar je razburilo poslance SDS. Pristojne organe so zato na sicer nesklepčni seji pozvali k ukrepanju.

Komisija je razpravo o predaji in prevzemu kemičnih in ubojnih sredstev nekdanje Službe državne varnosti (SDV) začela marca lani na podlagi ugotovitev publicista Romana Leljaka. Ta trdi, da SDV veliko teh sredstev ni predala naslednicam ter da o njih ni nobenih evidenc in seznamov. Prepričan je, da so nekatera od njih še danes v zasebni lasti, skrita v bunkerjih in depojih na različnih lokacijah po Sloveniji. Ta sredstva bi lahko predstavljala veliko družbeno nevarnost, je opozoril.

Komisija je že na prejšnji seji sklenila, da gradivo, ki ga je prejela od Leljaka, preda Nacionalnemu preiskovalnemu uradu, od Generalne policijske uprave pa zahteva pojasnila, kako namerava ukrepati v zvezi s to problematiko.

Seje se je včeraj udeležil tudi kriminalist Pavel Jamnik, ki je pojasnil, da policija objektov, kjer naj bi bila ta sredstva, ni preiskovala, saj za to nima pravne podlage. Iz Leljakovih podatkov po njegovih besedah do zdaj ni bilo zaznati kakršnegakoli elementa kaznivega dejanja, izjave o nevarnih sredstvih pa so Leljakove interpretacije, ki pa iz arhivskega gradiva ne izhajajo. Dokumenti namreč govorijo le o nabavi teh sredstev, ne pa o njihovem skladiščenju, neposredne povezave med nabavo in skladiščenjem pa ni.

To pojasnilo je razburilo navzoče poslance SDS. Janez Janša je ocenil, da gre za škandal brez primere in sramoto za slovensko policijo. "Imate konkretne sezname in lokacije, kjer bi se lahko nevarna sredstva nahajala, ampak niti ene niste preiskali," je očital policiji ter opozoril, da bodo zato neposredno odgovorni, če bo prišlo do najhujšega. Janša je prepričan, da ima policija za takšno ravnanje politično pokritje. Napovedal je še, da se zadeva ne bo končala na seji komisije: "Nasvidenje na plenarni seji."

Navzoči člani so nato sprejeli nekaj sklepov, kljub temu, da je bila seja nesklepčna. Na njej namreč niso sodelovali poslanci koalicije, ki so napovedali obstrukcijo. Kot je pojasnil poslanec SMC Marjan Dolinšek, namreč komisija ni pristojna za nadzor nad nekdanjo SDV, ampak le nad obstoječimi službami.

So pa navzoči člani komisije sklenili, da kljub nesklepčnosti opravijo razpravo, glasujejo o sklepih ter jih v skladu s poslovnikom pošljejo ostalim članom v potrditev. Med drugim so sprejeli sklep, da vse dokumente pošljejo policiji in tožilstvu ter pristojne institucije pozovejo, da raziščejo, kaj se je zgodilo z ubojnimi sredstvi SDV.

Precej pozornosti so na včerajšnji seji namenili tudi kazenski ovadbi zoper Leljaka, ki si jo je prislužil na lanski seji. Tedaj je namreč v DZ prinesel domnevno ubojno sredstvo nekdanje SDV, pozneje pa se je izkazalo, da ne gre za orožje ali nevarno sredstvo. S tem je po mnenju tožilstva zlorabil znamenja za pomoč in nevarnost.

Člani komisije iz vrst SDS pa so prepričani, da so navedbe v ovadbi neresnične in ne odražajo resničnega dogajanja na tedanji seji. Zato bodo pripravili odgovor na ovadbo ter z njim seznanili tožilstvo. Sklenili so še, da bodo sprožili preiskavo o kršitvah zaposlenih v DZ, ki so dajali uradne izjave o poteku sej komisije, za kar pa niso bili pristojni.