srečna ženska Dobra karma

'Smeti ignorirajte, odprite se za darila!' svetuje...

elon musk Svet24.si

Elon Musk pozval k 'razbitju' Bezosovega Amazona

janez jansa bobo Reporter.si

Janševa vojna s tiskanimi mediji: kihanje v ...

koronavirus, covid-19, testiranje, test Svet24.si

Včeraj potrdili dve okužbi: v primeru ...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Darja Gajšek Njena.si

Je Darjo Gajšek strah, da bi jo fotografirali v ...

Slovenija

Janša ob obisku UKC Ljubljana opozoril na nevarnost morebitnega ponovnega vala epidemije

Deli na:
Janša ob obisku UKC Ljubljana opozoril na nevarnost morebitnega ponovnega vala epidemije

Predsednik vlade Janez Janša. - Foto: Primož Lavre

Vse ukrepe, ki jih je vlada sprejela za zajezitev epidemije koronavirusa, je po besedah premierja Janeza Janše sprejela na podlagi mnenja stroke. "Tiste stroke, ki je bila bolj na ravni zahteve časa," je dejal. Po premierjevi oceni nam gre sicer zaenkrat zmerno dobro. Ob obisku UKC Ljubljana pa je opozoril, da tudi nevarnost ponovnega vala ni mimo.

Janša se je danes mudil na obisku v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, kjer se je seznanil s stanjem in prilagoditvami naše največje bolnišnice za obvladovanje novega koronavirusa. V UKC Ljubljana je danes hospitaliziranih 51 okuženih bolnikov, od tega na oddelkih 37 bolnikov in 14 v enotah intenzivne nege.

Premier je ob obisku izpostavil, da je vlada vse ukrepe za zajezitev epidemije sprejela na podlagi mnenja stroke, "res pa je, da dolgo časa tako imenovana stroka v Sloveniji ni bila enotna in smo morali pogledati tudi, kako so se na podobno grožnjo, ki je simetrična po celi Evropi in pravzaprav po celem svetu, odzivale druge države in strokovnjaki po drugi državah".

"Nismo slepi. Opazovali smo, kaj se dogaja po svetu, in smo videli, kaj deluje in kaj ne deluje, kajti na veliko srečo Slovenija ni bilo prvo žarišče v Evropi. Če bi bili, bi bila cena takšna, kot je v Italiji, kjer se je zamujalo z ukrepi," je ocenil Janša.

Po premierjevih besedah vlada tudi intenzivno spremlja, kaj se dogaja v tistih državah, kjer so že mislili, da so epidemijo zajezili, pa je ponovno izbruhnila. "Po današnjem pogovoru z ljudmi iz prve bojne črte se še bolj zavedam, da tudi nevarnost ponovnega vala ni mimo," je posvaril. Ravno s tega vidika je treba biti po njegovih besedah zelo pazljiv pri sproščanju nekaterih ukrepov.Nekateri ukrepi, ki jih danes razumemo kot zaustavitev javnega življenja, bi se lahko sicer po Janševi napovedi postopoma odpravili še pred koncem maja, nekateri mogoče tudi proti koncu tega meseca. Življenje se bo začelo vračati v normalne tire, ko bo dovolj zaščitne opreme, je dejal. Ob tem je opozoril, da je pozval, da moramo opremo tudi uporabljati. Tudi nekatere službe, servisi in del industrije se bodo navadili obratovati v takšnih razmerah, ki so postali nova normalnost, in te bodo "na žalost" trajale, dokler ne bo učinkovitega cepiva ali vsaj učinkovitega zdravila zoper to bolezen, je dejal.

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar pa je izpostavil, da v bolnišnici zadnjih pet dni opažajo stabilen trend oz. ne opažajo rasti pacientov, okuženih s koronavirusom. Ob tem je poudaril, da v UKC izvajajo postopke za ohranjanje življenja, ki presegajo le umetno predihavanje. Danes bo, kot je napovedal, obravnavan prvi pacient s covidom-19, ki ga bodo dali na zunajtelesni krvni obtok.

Da lahko bolnikom nudijo ustrezno pomoč, pa je po Poklukarjevi besedah ključno to, da so državljani k zadevi pristopili resno. "Da upoštevajo predlagane ukrepe in le na ta način zdravstveni sistem v tem trenutku zmore breme koronavirusa," je dejal.

Janša si je ob današnjem obisku ogledal tudi prostore začasne urgence, otroške intenzivne enote in se seznanil s stanjem na infekcijski kliniki. Vodstvo UKC Ljubljana pa je predstavilo tudi načrte za delovanje bolnišnice po epidemiji in načrte za izgradnjo dodatnih kapacitet infekcijske klinike, so zapisali v bolnišnici.

loading...
Loading...