katja jevsek Odkrito.si

Presenečena vremenarka na Pop TV! Tekle so solze ...

velika noc pirhi potica sunka Svet24.si

Povečan obisk bolnišnic zaradi prenažiranja z ...

Regresija Petisvet.si

S strtim srcem opazovala njegov odhod

mejni prehod, zastoj Svet24.si

Prihajajo prvomajski prazniki in prometni kolaps ...

Jelena Karleuša Svet24.si

Jelena Karleuša se je po govoricah o ločitvi le ...

Tanja Žagar, Miha Vodičar Njena.si

Neprepoznavna Tanja Žagar: besna ga je vrgla ven

Iča Putrih Njena.si

Hči razkrila žalosten vzrok Ičine smrti

Slovenija

Janša o Hrvaški v Natu

Deli na:

Predsednik SDS Janez Janša je danes napovedal, da bo njegova stranka na sredini seji DZ podprla tako ponedeljkov sklep parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (OZP) o zaščiti slovenskih interesov pri vključevanju Hrvaške v Nato kot tudi popravljeno dopolnilo SLS, ki opisuje stanje na slovensko-hrvaški meji na dan osamosvojitve Slovenije.

Predsednik SDS Janez Janša je danes napovedal, da bo njegova stranka na sredini seji DZ podprla tako ponedeljkov sklep parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (OZP) o zaščiti slovenskih interesov pri vključevanju Hrvaške v Nato kot tudi popravljeno dopolnilo SLS, ki opisuje stanje na slovensko-hrvaški meji na dan osamosvojitve Slovenije.

"Še raje bi videli, da bi prišli do usklajenega besedila, ki bi ga podprle vse parlamentarne stranke in ki bi zadovoljil tudi predlagatelje zahteve za referendum," je ob napovedi podpore dopolnilu SLS na današnji novinarski konferenci pojasnil Janša.

Ob tem je izrazil obžalovanje, da vladajoča koalicija v ponedeljek ni podprla popravljenega dopolnila SLS. Kot je pojasnil, v njem ni nič spornega, temveč izraža že dolgo znano stališče Slovenije, ki ga bo država najverjetneje zastopala še naprej.

Janša je zato pozval koalicijo, naj razmisli o podpori takemu dopolnilu ali vsaj skuša s predlagateljem dopolnila, torej SLS, doseči kompromis, ki bi omogočal, da se umaknejo podpisi z zahtevo za zbiranje podpisov za razpis naknadnega referenduma o vstopu Hrvaške v zvezo Nato. "Če takšen sklep zadovolji predlagatelja in se s tem izognemo zbiranju podpisov, zavlačevanju postopkov in samemu referendumu, ki tudi nekaj stane, potem ni nobene škode, če to še enkrat povemo," je menil.

Janša je še potrdil, da je bilo tako v ponedeljek kot danes veliko neformalnih pogovorov s koalicijo.

"Menimo tudi, da bi bil zdaj dober čas za sestanek predsednikov parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin, ki ga je predsednik vlade napovedal že pred časom, vendar do njega na to temo ni prišlo," je še dejal prvak največje opozicijske stranke. "Če kdaj, bi bilo zdaj treba poenotiti slovensko politiko, ker si lahko v nasprotnem primeru po nepotrebnem zaradi proceduralnih zapletov in zaradi tega, ker se včasih ne zna izračunati, kaj bo naslednji korak, nakoplje znatno mednarodno škodo, " je pojasnil.

Referendum je po besedah Janše za SDS legitimna oblika odločanja. Kot je dejal, je Slovenija pravzaprav nastala z referendumskikm odločanjem. Rešitev ni v zanikanju te možnosti ampak v iskanju rešitev, ki so na voljo znotraj pravnega okvira, v katerem Slovenija deluje, je prepričan predsednik SDS.

Je pa Janša zatrdil, da SDS ne bo zbirala podpisov za razpis referenduma za vstop Hrvaške v zvezo Nato niti ne bo pouzivala k zbiranju podpisov. Kot je pojasnil, v stranki menijo, da te aktivnosti slabijo pogajalsko pozicijo in tudi mednarodni položaj Slovenije.

Če bi se izkazalo, da Hrvaška ni sprejeta v Nato v predvidenih rokih in da je zato kriva Slovenija, bi to po besedah Janše za Slovenijo ne le povzročilo določeno zadrego, temveč bi jo postavilo v "nek drug prostor v Evropi in severnoatlantskem prostoru, kot ga je zasedala sedaj in ne bo več popolnoma verodostojna". "Kaj pa to pomeni za doseganje drugih strateških ciljev, ki jih ima Slovenija, med drugim tudi, ko gre za določanje meje, pa si lahko sami izračunamo," je dejal Janša.

Slovenija je po njegovih besedah v položaju, ko mora krepiti mednarodno verodostojnost in povečevati število zaveznikov, ne obratno. "S takšnim ravnanjem na točki, kjer ni za to nikakršne potrebe, ta zavezništva izgublja," je bil oster Janša.

Predsednik SDS je na novinarsko vprašanje, ali podpira mediacijo za rešitev spora glede meje med Slovenijo in Hrvaško, odgovoril, da je iskanje rešitve v tej smeri bolj zapleteno, kot se zdi na prvi pogled, ker gre za ad hoc mediacijo, ki nima določenega pravnega okvira. "Bojim se, da bomo že s tem, ko bomo ponovno pristopili k določanju pravnega okvira in ustanavljali nove komisije, prišli v neko časovno računico, ki se v tem primeru, ko se Hrvaški mudi s pogajanji, ne bo izšla," je menil. Janša je sicer na to temo v prihodnjih tednih napovedal okroglo mizo oz. novinarsko konferenco.

Loading...