900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša o aferi Patria

Deli na:

Predsednik SDS Janez Janša je glede ankete Dela, v kateri 32 odstotkov vprašanih meni, da je v poslu s patrijami prejemal podkupnino, poudaril, da to priča "o moči neokomunističnega propagandnega stroja v Sloveniji in potrjuje znano ugotovitev, da je laž nesmrtna duša komunizma", saj tudi po enem letu ni nihče predstavil niti najmanjšega dokaza.

Predsednik SDS Janez Janša je glede ankete Dela, v kateri 32 odstotkov vprašanih meni, da je v poslu s patrijami prejemal podkupnino, poudaril, da to priča "o moči neokomunističnega propagandnega stroja v Sloveniji in potrjuje znano ugotovitev, da je laž nesmrtna duša komunizma", saj tudi po enem letu ni nihče predstavil niti najmanjšega dokaza.

Predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša je v pogovoru za današnjo izdajo časnika Delo spomnil, da so bile vse politične odločitve, vezane na nakup oklepnikov 8x8, "na ravni vlade in parlamenta sprejete že v času vlade Antona Ropa. Takrat je bilo podpisano tudi pismo o nameri, da bo oklepnike 8x8 brez javnega razpisa dobavila Sistemska tehnika".

Nasprotno je v mandatu njegove vlade ministrstvo za obrambo "spremenilo stare navade in objavilo mednarodni javni razpis ter v skladu z njim izpeljalo vse postopke", ne vlada ne on kot njen predsednik pa se s postopkom izbora in odločanja nista nikoli ukvarjala, je nadaljeval Janša.

Predsednik SDS je zavrnil, da bi ga Jože Zagožen kontaktiral glede možnosti, da Gorenje prevzame izdelavo oklepnikov, prav tako pa nekdanji premier ni obveščen, da bi kdo izmed njegovih sodelavcev klical katerega od zunanjih svetovalcev Patrie. "Verjamem, da moji sodelavci tega ne bi zamolčali," je dodal.

Glede oseb, ki naj bi jih poplačali iz provizij pri poslu z osemkolesniki, Janša poudarja, da "gre za ista imena, ki so se pojavljala na dokumentih o nakupu orožja in vojaške opreme v Izraelu za časa vladavine LDS".

Prav tako vidi Janša v ozadju afere politične spletke. Spominja, da je novinar že teden dni pred izbruhom afere napovedal, da Milan Kučan pripravlja "veliki pok, ki bo prišel s Finske".

Novinarju Blažu Zgagi Janša pri pripravi dokumentarca finske televizije o Patrii sicer pripisuje enako vlogo "kot v primeru domnevno ugrabljenega majorja Trohe" in pripravi novinarske peticije proti cenzuri: "Mafijsko ozadje tranzicijske levice Zgago že dalj časa uporablja in verjetno tudi plačuje za umazane posle."

Na vprašanje, ali poleg tožbe zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda namerava storiti še kaj pri dokazovanju svoje resnice, Janša ocenjuje, da je že uporabil ustrezna pravna sredstva "proti vsem tistim, ki so lani očitno lažno in žaljivo obtoževali bodisi mene bodisi slovensko vlado". "Bojim pa se, da bodo poskušali postopke zavlačevati tako, kot v primeru Depale vasi, ko so primer na sodišču vlekli deset let," napoveduje.

Glede domnevnega prejemanja podkupnin v času vodenja vlade je predsednik največje opozicijske stranke poudaril, da "v enem letu niso predstavili niti enega dokaza za lažne obtožbe proti meni".

"V enem letu stranke tranzicijske levice, ki so s pomočjo afere Patria zmagale na volitvah, niso naredile ničesar, kar so obljubljale pred volitvami. Ne samo, da niso prekinili pogodbe o nakupu oklepnikov - čeprav so to obljubljali za prvi teden po sestavi vlade -, ampak so celo popolnoma prenehali govoriti o aktiviranju protikorupcijske klavzule," opozarja Janša.

Nekdanji premier meni tudi, da je generalna državna tožilka Barbara Brezigar "na udaru ideološkega revanšizma leve tranzicijske politike zaradi bojazni, da bi tožilstvo delovalo neodvisno in prišlo do dna tako aferi Patria kot tudi številnim primerom velikega gospodarskega kriminala, ki so v preiskavi".

Janša je še pojasnil, da s strani kriminalistov, potem ko so ga lani zaslišali na njegovo zahtevo, "ni bilo nikoli nobenega vabila ali poziva v tej smeri".

Predsednik SDS je glede revizije računskega sodišča o poslu s patrijami dejal, da sodišče "ni pristojno, da bi ocenjevalo, ali nekaj odgovarja standardom Nata ali ne". V vsakem primeru pa so za izpolnjevanje razpisanih kriterijev po njegovo odgovorni tisti, ki so pogodbo sestavili in podpisali: "Če bi bila ta tako napačna, verjetno gospod Erjavec ne bi bil minister v Pahorjevi vladi."

Če bi šlo pri nakupu patrij za komercialni nakup, bi bili posredniki odveč, je še dejal Janša, ki pa je dodal, da so ti verjetno potrebni zaradi zavez o protidobavah in zahtevah za uporabo nekaterih domačih sestavnih delov in storitev.

O Juretu Cekuti, ki naj bi za posel s patrijami dobil 340.000 evrov, pa Janša spominja, da je bil "osebni prijatelj nekdanjega predsednika LDS in mnogih iz njegovega najožjega kroga" ter da, kolikor ve, ni prijateljeval z nikomer iz SDS.