primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Slovenija

Janša naj plača

Deli na:

Ljubljansko okrožno sodišče je razsodilo, da mora Janez Janša zaradi izjav v pogovoru za časnik Večer decembra 2007 podjetju Ninamedia plačati 5000 evrov odškodnine. Direktor Ninamedie Nikola Damjanić je izrazil zadovoljstvo nad sodbo, pri čemer je višina odškodnine po njegovem irelevantna. Janševi zagovorniki se bodo na odločitev pritožili.

Ljubljansko okrožno sodišče je razsodilo, da mora Janez Janša zaradi izjav v pogovoru za časnik Večer decembra 2007 podjetju Ninamedia plačati 5000 evrov odškodnine. Direktor Ninamedie Nikola Damjanić je izrazil zadovoljstvo nad sodbo, pri čemer je višina odškodnine po njegovem irelevantna. Janševi zagovorniki se bodo na odločitev pritožili.

Ninamedia je zasebno tožbo zoper takratnega premiera Janšo sprožila zaradi obrekovanja in razžalitve podjetja v intervjuju časnika Večer, ki je bil objavljen 1. decembra 2007. Janša naj bi ravnal protipravno, ko je med drugim dejal, da je Ninamedia "hišna služba Gregorja Golobiča", da "Socialni demokrati sami svoji Ninamedii seveda ne verjamejo" in da "Ninamedia javnega mnenja ne meri, ampak ga skuša ustvarjati". Ninamedia je trdila, da so navedbe neresnične in da so škodile njeni časti ter dobremu imenu, zato je zahtevala 20.000 evrov odškodnine.

Sodišče je sicer zavrnilo zahtevo Ninamedie, da Janša omenjeno sodbo na lastne stroške objavi v Večeru in Delu.

Sodišče je ocenilo, da tožena stranka ni dokazala, da bi Ninamedia prirejala rezultate javnomnenjskih raziskav oz. da ni ravnala v skladu s pravili stroke. "Zato so po oceni sodišča toženčevi očitki neresnični in širša javnost nima nikakršnega interesa na tem, da je seznanjena z neresničnimi informacijami," so zapisali glede na Janševo izpoved, da je bila njegova izjava namenjena širši javnosti.

Janša je poleg tega zatrdil, da ga je k sumu, da Ninamedia skuša ustvarjati javno mnenje, navedla Damjanićeva politična angažiranost. Po mnenju sodišča Janša ni dokazal, da bi bila Damjanićeva angažiranost "splošno znano dejstvo". Dejstvo, da je Damjanić redni kolumnist v enem izmed slovenskih časnikov, po mnenju sodišča ni relevantno, saj Janša v svojem intervjuju niti z besedo ni omenil Damjanića, pač pa samo Ninamedio. Janša je poleg tega z izjavo, da je Ninamedia "hišna služba" Gregorja Golobiča in naj ji zato ne gre zaupati, omenjeno družbo diskreditiral na trgu.

Z vsemi omenjenimi izjavami je tožeča stran po oceni sodišča posegla v ugled in dobro ime družbe Ninamedia. Ker pa so kredibilnost, verodostojnost in objektivnost meritev javnega mnenja ključnega pomena za uspešno delovanje Ninamedie, je Janša s svojimi izjavami "nedvomno posegel v ugled in dobro ime in prestopil meje svobodnega izražanja".

Kot je v odzivu na odločitev sodišča za STA pojasnil Damjanić, je višina odškodnine zanj irelevantna, saj tožbe niso vložili zato, da bi obogateli. Sodišče je po njegovem ravnalo za pravno državo spodobno. Ob tem je Damjanić poudaril pogum sodnice, ki pri presoji omenjene zadeve "ni klonila pred avtoriteto".

Iz odvetniške pisarne Zidar & Klemenčič so v pisnem odzivu za STA poudarili, da sodišče na glavni obravnavi ni dopustilo vprašanja, kdo je lastnik Ninamedie, "pri čemer je bila tožba vložena zaradi izjave, da je Ninamedia hišna služba Gregorja Golobiča. Takšne odločitve drugače kot tako ni mogoče komentirati".