avto, hitrost, divjanje, vožnja Svet24.si

Strožje kazni za divjake na cesti v Avstriji

kolektivna zavest Svet24.si

Teži kolektivne zavesti nihče ne more ubežati

895265_047-zdravniska_stavka Necenzurirano

Kje je največ zdravnikov preklicalo soglasje za ...

tanja fajon, klemen žibert, matjaž han Reporter.si

V SD mrzlično iščejo rešitelja, a nihče noče...

tina maze pm Ekipa24.si

Brez dlake na jeziku! Tina Maze za številne ...

William se je opravičil in rekel, da ga zaradi osebnih razlogov ne bo Odkrito.si

William v breznu alkohola?

doncic podaja Ekipa24.si

Kaaaaj?! Cel svet se čudi Dončićevi potezi, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša kritično

Deli na:

Vlada je v prvem letu mandata državo približala bolj zadolženim članicam EU, večino denarja je v krizi porabila za kratkoročne ukrepe in za zadovoljevanje interesov koalicije, je danes poudaril predsednik SDS Janez Janša. Meni, da je vlada gospodarski krizi pripela še krizo socialnega dialoga in političnega dogovarjanja.

Vlada je v prvem letu mandata državo približala bolj zadolženim članicam EU, večino denarja je v krizi porabila za kratkoročne ukrepe in za zadovoljevanje interesov koalicije, je danes poudaril predsednik SDS Janez Janša. Meni, da je vlada gospodarski krizi pripela še krizo socialnega dialoga in političnega dogovarjanja.

Janša meni, da je ocena premiera Boruta Pahorja, da je država že mimo najhujše krize, napačna. Priznal je, da je bilo to leto mandata zaradi svetovne gospodarske krize težko za vse vlade. "Po enem letu pa lahko rečemo, da ta vlada tej vlogi ni bila kos," je izpostavil na novinarski konferenci v Ljubljani.

Slovenijo je Janša primerjal s Poljsko, ker naj bi si bili državi po njegovih besedah pred krizo podobni po številnih makroekonomskih kazalcih. "Poljska je ena redkih držav članic EU, ki je sedaj brez recesije, za Slovenijo je za letos napovedan osemodstotni padec BDP," je izpostavil. Tolikšen padec je v zadnji napovedi Sloveniji napovedala OECD, medtem ko Umar za letos pričakuje 7,3-odstoten padec gospodarstva.

Pokazal je tudi na visoko stopnjo brezposelnosti, ki je kljub vladnim ukrepov od lani narasla za več kot 50 odstotkov. "Kljub temu, da je vlada sprejela nekatere ukrepe, ki davkoplačevalce veliko stanejo in pomenijo umetno ohranjanje zaposlenosti," je poudaril.

Alarmantni podatek je tudi proračunski primanjkljaj, meni Janša. Prepričan je, da vlada Slovenijo približuje bolj zadolženim članicam EU. "To je samo del problema, večji del problema je, zakaj se ta denar porablja - večina se namreč namenja za kratkoročne ukrepe za blažitev krize in za zadovoljevanje nekaterih interesov koalicije, ki nimajo nobene zveze z odgovori na realna vprašanja krize," meni prvak SDS.

Ob tem je omenil, da vlada v proračunu za prihodnje leto načrtuje za več kot milijardo evrov neto večjo porabo, čeprav bodo prihodki manjši. "Ta razlika se bo napolnila iz proračunskega primanjkljaja in niti teoretično ni možno pričakovati, da bo Slovenija do leta 2013 v skladu z zahtevo Evropske komisije uskladila proračunski primanjkljaj z zahtevami pakta stabilnosti in rasti EU," dodaja Janša.

Izpostavil je, da je vladna koalicija krizni ekonomski situaciji s svojim ravnanjem pripela še krizo socialnega in političnega dogovarjanja. "Pri krizi socialnega dialoga gre za očitna razhajanja med tem, kar počne vlada, in kako bi bilo trenutno potrebno ravnati. Gre za določeno politično prepletenost nekaterih sindikalnih central in sedanje koalicije," je še pojasnil Janša.