Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša kritično

Deli na:

Vlada je v prvem letu mandata državo približala bolj zadolženim članicam EU, večino denarja je v krizi porabila za kratkoročne ukrepe in za zadovoljevanje interesov koalicije, je danes poudaril predsednik SDS Janez Janša. Meni, da je vlada gospodarski krizi pripela še krizo socialnega dialoga in političnega dogovarjanja.

Vlada je v prvem letu mandata državo približala bolj zadolženim članicam EU, večino denarja je v krizi porabila za kratkoročne ukrepe in za zadovoljevanje interesov koalicije, je danes poudaril predsednik SDS Janez Janša. Meni, da je vlada gospodarski krizi pripela še krizo socialnega dialoga in političnega dogovarjanja.

Janša meni, da je ocena premiera Boruta Pahorja, da je država že mimo najhujše krize, napačna. Priznal je, da je bilo to leto mandata zaradi svetovne gospodarske krize težko za vse vlade. "Po enem letu pa lahko rečemo, da ta vlada tej vlogi ni bila kos," je izpostavil na novinarski konferenci v Ljubljani.

Slovenijo je Janša primerjal s Poljsko, ker naj bi si bili državi po njegovih besedah pred krizo podobni po številnih makroekonomskih kazalcih. "Poljska je ena redkih držav članic EU, ki je sedaj brez recesije, za Slovenijo je za letos napovedan osemodstotni padec BDP," je izpostavil. Tolikšen padec je v zadnji napovedi Sloveniji napovedala OECD, medtem ko Umar za letos pričakuje 7,3-odstoten padec gospodarstva.

Pokazal je tudi na visoko stopnjo brezposelnosti, ki je kljub vladnim ukrepov od lani narasla za več kot 50 odstotkov. "Kljub temu, da je vlada sprejela nekatere ukrepe, ki davkoplačevalce veliko stanejo in pomenijo umetno ohranjanje zaposlenosti," je poudaril.

Alarmantni podatek je tudi proračunski primanjkljaj, meni Janša. Prepričan je, da vlada Slovenijo približuje bolj zadolženim članicam EU. "To je samo del problema, večji del problema je, zakaj se ta denar porablja - večina se namreč namenja za kratkoročne ukrepe za blažitev krize in za zadovoljevanje nekaterih interesov koalicije, ki nimajo nobene zveze z odgovori na realna vprašanja krize," meni prvak SDS.

Ob tem je omenil, da vlada v proračunu za prihodnje leto načrtuje za več kot milijardo evrov neto večjo porabo, čeprav bodo prihodki manjši. "Ta razlika se bo napolnila iz proračunskega primanjkljaja in niti teoretično ni možno pričakovati, da bo Slovenija do leta 2013 v skladu z zahtevo Evropske komisije uskladila proračunski primanjkljaj z zahtevami pakta stabilnosti in rasti EU," dodaja Janša.

Izpostavil je, da je vladna koalicija krizni ekonomski situaciji s svojim ravnanjem pripela še krizo socialnega in političnega dogovarjanja. "Pri krizi socialnega dialoga gre za očitna razhajanja med tem, kar počne vlada, in kako bi bilo trenutno potrebno ravnati. Gre za določeno politično prepletenost nekaterih sindikalnih central in sedanje koalicije," je še pojasnil Janša.