sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Kos je lagal Fincem, zato ga bom tožil

Deli na:

Predsednik SDS Janez Janša je v današnji oddaji Pogledi Slovenije na TV Slovenija napovedal tožbo zoper predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa zaradi njegovega pričanja na Finskem. Kos, ki je prav tako sodeloval v oddaji, je Janševe očitke že zavrnil. Sogovorniki so sicer o zadevi Patria spregovorili z več zornih kotov.

Predsednik SDS Janez Janša je v današnji oddaji Pogledi Slovenije na TV Slovenija napovedal tožbo zoper predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa zaradi njegovega pričanja na Finskem. Kos, ki je prav tako sodeloval v oddaji, je Janševe očitke že zavrnil. Sogovorniki so sicer o zadevi Patria spregovorili z več zornih kotov.

Po prepričanju Janše je Kos, ko je v zadevi Patria pričal na Finskem, navajal lažne podatke, ki so bili Fincem "podtaknjeni" zato, da bi bolj verjeli, da je kot predsednik vlade odločal o oklepniškem poslu. Kos mu je odvrnil, da tuji preiskovalci že dobro vedo, "kaj od tega, kar sem povedal, je res ali ne". Če bi jih nalagal, se finski preiskovalci po njegovem ne bi kar sprijaznili s tem.

Janša je komentiral tudi obtožni predlog, ki ga sam sicer še ni prejel. O zapisih iz obtožnega predloga, iz katerih izhaja, da so se akterji v aferi sklicevali nanj, pa je Janša dejal, da to ni edini primer, ko se je kdo skliceval nanj. "Če je kdor koli, tudi dr. Zagožen, v tem primeru operiral z mojim imenom in se skliceval name kot na predsednika stranke ali predsednika vlade, je to delal nepooblaščeno," je zatrdil.

Kos pa je med drugim še povedal, da že podatki, ki so pricurljali v javnost, dajejo osnovo za to, da je tožilka sestavila obtožni predlog. "Ne smemo pa pozabiti, da bo na koncu odločilo sodišče. Do takrat pa seveda velja domneva nedolžnosti," je dejal Kos, ki meni, da v tem primeru vložitve obtožnega predloga ne gre za tožilski konstrukt.

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar in poslanka Zares Cveta Zalokar Oražem sta spregovorili o odzivu Janše na obtožni predlog. V odzivu je Janša med drugim zapisal, da gre za "gnusno zlorabo tožilske funkcije".


Po prepričanju Zalokar Oražmove bi morala generalna državna tožilka kot nadrejena v tem primeru zaščititi tožilko Branko Zobec Hrastar, ki je sicer vodila zadevo Patria. Vztraja tudi, da bi moral Janša odstopiti z mesta poslanca.

Brezigarjeva je pojasnila, da je situacija v primeru, ko je nekdo obtožen prek medijev in se brani prek medijev, drugačna kot tedaj, ko gre za politične poskuse vpliva na tožilsko funkcijo. V tem primeru je obtožni akt že vložen, zato ne more biti nobenega pritiska več, je dejala.

Pravnih vidikov zadeve Patria sta se dotaknila predsednik Zbora za republiko Gregor Virant in pravnik Lojze Ude. Virant je poudaril, da mora biti za to, da je nekdo obsojen, kaznivo dejanje dokazano. "Iz tistega, kar sem prebral v Mladini, lahko rečem, da nisem videl nobenega konkretnega oz. neposrednega dokaza proti Janši, nobenega dokaza o tem, da bi kakor koli vplival na posel s Patrio," je med drugim dejal Virant.

Tožilka je po besedah Udeta dolžna obtožni predlog vložiti tedaj, ko obstaja utemeljen sum. "Še vedno je možno, da kasneje ne pride do obsodbe, pa pri tem tožilka ni storila nobene napake," je dejal. Meni tudi, da bi moralo sodstvo o tem odločiti čim prej - zadevo lahko glede na njeno naravo in pomen obravnava tudi prednostno. Sicer pa pravi, da bo v primeru Janše očitno šlo za odločanje na podlagi indicev.