900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša in Rop sta se poravnala; Rop - bil sem zaveden

Deli na:

Nekdanja slovenska premiera Janez Janša in Anton Rop sta med današnjim narokom na ljubljanskem okrajnem sodišču dosegla poravnavo v tožbi, ki jo je zaradi izjav o domnevnem dogovarjanju glede incidentov v Piranskem zalivu proti Ropu vložil Janša.

Nekdanja slovenska premiera Janez Janša in Anton Rop sta med današnjim narokom na ljubljanskem okrajnem sodišču dosegla poravnavo v tožbi, ki jo je zaradi izjav o domnevnem dogovarjanju glede incidentov v Piranskem zalivu proti Ropu vložil Janša.

Rop je izrazil obžalovanje, da je zadeva prišla v javnost in ne izključuje možnosti, da je bil zaveden. Zato ne bo vztrajal pri trditvi, da sta se Janez Janša in nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader dogovarjala o incidentu. Kot je po zaključku poravnalnega naroka pojasnila sodnica Martina Lepoša Hajtnik, stranka druga do druge nimata nobenih zahtev več.

Janša je poravnavo pospremil z besedami, da je Rop izjavo umaknil brez sodbe. Ob vložitvi tožbe je Janša zahteval javno opravičilo, zdaj pa je dejal, da je Rop to že naredil, ko je izrazil obžalovanje, da je informacija prišla v javnost. Na vprašanje novinarjev, ali mora Rop opravičilo kje javno objaviti, je Janša odgovoril, da saj so novinarji javnost.

Po Janševih besedah naj Rop ne bi izključil možnosti, da je bil "zaveden z informacijami, s katerimi je razpolagal". Komentiral je, da je bil Ropov odvetnik Emil Zakonjšek zelo razumen in pameten, ter je pravilno svetoval svoji stranki. Zakonjšek mu je odvrnil, da je bila tudi druga stran kooperativna.

Rop pa je po koncu obravnave dejal, da se ni nikomur opravičeval, ker za to ni imel razloga in poravnavo vidi kot kompromis. Razložil je, da ni rekel ničesar takega, kar mu ne bi povedale ustrezne službe. Dejstvo pa je, da so različne inštitucije ugotovile, da so pogovori nedvomno bili, nedvomno se je tudi marsikaj drugega dogajalo, le nekaterih dokumentov in dokazov ni bilo, je pojasnil.

Zaradi doseženega kompromisa je zelo zadovoljen, tudi zato, da "se na sodiščih ne ukvarjajo z osebnimi zamerami in političnimi razprtijami". Če bi se zadeva reševala na sodišču, to ne bi koristilo ne Sloveniji ne medsosedskim odnosom, je prepričan Rop. Ob tem je dodal, da se sam s politiko ne namerava več ukvarjati.

Na vprašanje, kako to, da je danes prišlo do poravnave, pa je Janša odgovoril, da je bilo veliko dela narejenega že prej, ne samo danes. Zjutraj ob prihodu na sodišče je povedal, da je Ropu že v času od prejšnjega naroka predlagal "časten izhod" oz., da bi se opravičil in pojasnil, da izjava, ki jo je dobil in na katero se je skliceval, ni bila resnična oz. so ga zavajali. Rop je to takrat zavrnil.

Janša je tožbo vložil avgusta 2007, neposredno po izteku roka, ki ga je Janša določil Ropu za opravičilo zaradi izjave, da sta se pred volitvami leta 2004 tedanja slovenski in hrvaški premier Janez Janša in Ivo Sanader dogovarjala za incidente v Piranskem zalivu.

Rop je tedaj tudi zatrdil, da naj bi Sova takšne pogovore ujela v okviru mednarodnega spremljanja zvez in zanikal špekulacije, da bi Sova leta 2004 prisluškovala tedanjemu opozicijskemu vodji Janši. Tako Janša kot Sanader sta Ropove navedbe odločno zanikala.