Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Gnusna zloraba tožilske funkcije

Deli na:

"Samo v najbolj totalitarnih režimih časopis vladajoče partije ekskluzivno objavi obtožnico prej, preden jo dobijo obtoženi," je prvak SDS Janez Janša odgovoril na pisanje Mladine, da je tožilstvo zoper njega vložilo obtožnico v zadevi Patria. Odgovor Janše objavljamo v celoti.

"Samo v najbolj totalitarnih režimih časopis vladajoče partije ekskluzivno objavi obtožnico prej, preden jo dobijo obtoženi," je prvak SDS Janez Janša odgovoril na pisanje Mladine, da je tožilstvo zoper njega vložilo obtožnico v zadevi Patria. Odgovor Janše objavljamo v celoti.

Po pisanju današnje Mladine naj bi bila proti meni vložena obtožnica državne tožilke Branke Zobec Hrastar, v kateri bi naj bil obtožen »poskusa sprejemanja daril za nezakonito posredovanje« ob nakupu finskih oklepnikov Patria.

O nakupih finskih oklepnikov nikoli nisem niti odločal, kaj šele da bi »poskusil sprejeti darila za nezakonito posredovanje.« Z nikomer, ki naj bi bili skupaj z mano navedeni v obtožnici, nikoli nisem ne osebno ne po telefonu govoril o oklepnikih Patria. Niti jaz niti kdorkoli drug pristojen v SDS ni nikoli zahteval kakršnihkoli nagrad ali daril v zvezi s Patrio in jih še manj prejel. Če je kdorkoli v komunikacijah o nabavi oklepnikov Patria nepooblaščeno uporabljal moje ime ali ime SDS, je to enostavno dokazljiva zloraba.

Resnici na ljubo tožilka Hrastarjeva po pisanju Mladine v obtožnici ne navaja nobenega dokaza, ki bi prej citirano obtožbo proti meni kakorkoli utemeljil. To dejstvo se nehote samopotrdi v včerajšnjem poročanju POP TV, po katerem je tožilka Hrastarjeva prepričana, da se je obtoženec »zavestno izogibal neposrednim kontaktom s Patrio, ker se je zavedal storitve kaznivega dejanja, zato mu očitajo ravnanje z naklepom«. Hrastarjeva torej prizna, da nima dokazov za obtožbo in to opraviči z znanim retoričnim obratom iz stalinističnih procesov. Tudi tam so žrtvam očitali, da so nedvomno krivi, čeprav ni dokazov. Teh dokazov pa ni zato, ker so se obtoženi zavedali svojega zločinskega početja in so jih zato tako zakrili, da jih preiskovalci niso mogli najti. Zaradi tega so jih še strožje obsodili, češ da so vse počeli premišljeno, naklepno. Ni kaj, tožilec Krivic iz montiranih Dachauskih procesov in tvorec komunistične represivne zakonodaje Ljubo Bavcon bi bila nedvomno ponosna na Hrastarjevo.

Slovenci smo se osamosvojili, sprejeli novo ustavo in menda celo evropske standarde. Očitno pa so nekatere stare totalitarne metode preživele tudi v novi preobleki. In očitno niso iste samo metode, isti so tudi ljudje, ki jih uporabljajo in tej raboti vsaj zaenkrat ni videti konca.

Zanimivo, da je Hrastarjeva že pred tedni vložila obtožne predloge zoper Karla Erjavca in Albina Gutmana zaradi nevestnega dela v službi ter še proti nekaterim uslužbencem Ministrstva za obrambo zaradi zlorabe položaja. Nikjer pa ni podobne obtožnice proti ministru Grizoldu, predsedniku vlade Antonu Ropu ali uslužbencu MO Kremljaku, ki so leta 2004 najprej odločali o nakupu oklepnikov, nato pa podpisali pismo o nameri, s katerim so brez kakršnegakoli izbornega postopka in seveda brez javnega razpisa obljubili »posel stoletja« svojemu strankarskemu kolegu Zdenku Pavčku, ki so mu malo prej za bagatelno ceno prodali državni delež v Sistemski tehniki. Vse to je bilo podrobno razgaljeno v Državnem zboru in v medijih. Spoštovana tožilka Hrastarjeva, ali to za vas ni bila zloraba položaja? Ali za omenjene gospode mogoče veljajo drugačna ustava in zakoni?

Kljub temu, da sem bil cel mesec doma na naslovu stalnega bivališča, nisem prejel nobene obtožnice. Državna tožilka Branka Zobec Hrastar je očitno poskrbela, da jo je še pred mano prejel ter še pred sodiščem »strokovno« preizkusil režimski novinar Borut Mekina. Ob tej zlorabi pravnega reda sem se spomnil vročega in zatohlega večera leta 1988 po moji aretaciji, ko so me odpeljali v zapor na Povšetovo ter mi tam izročili priporni nalog, na katerem je pisalo, da se lahko nanj pritožim na senat temeljnega sodišča v Ljubljani. Od paznika sem dobil papir in svinčnik in napisal pritožbo, ki bi jo moral zaporniški kurir odnesti na sodišče. A glej, takrat se je od nekod pojavil udbaš Zvonko Hrastar (mož tožilke Hrastarjeve), ki je sodeloval tudi pri moji aretaciji in zaslišanjih ter dejal, da bo kar on odnesel pritožbo na temeljno sodišče. Da bo tako hitreje tam ali nekaj podobnega. Moja pritožba ni nikoli videla ljubljanskega temeljnega sodišča. Čez čas se je izkazalo, da jo je Hrastar odnesel naravnost na vojaško sodišče, čeprav to ni bilo pristojno za civilni pripor. S tem nezakonitim trikom so se izognili tudi najmanjšemu tveganju, da bi mogoče kak civilni sodnik podvomil v utemeljenost aretacije.

Ne vem kdaj in kje, a očitno je še vedno živa partija ali njena naslednica udbomafija ali kakorkoli kdo pač poimenuje preživele metode in organizacije stalinističnih časov na Slovenskem, naročila navezi Kos - Hrastar, da obračunava z mano. Tožilka Hrastarjeva je bila namreč dežurna tožilka tudi v času afere Depala vas, ko je Drago Kos, ki se je sicer predstavljal kot Peter iz Sove, nagovarjal policijskega sodelavca, kako naj provocira vojake slovenske vojske, da bodo grozili novinarjem in jih pri tem posname. Posnetke pa so nameravali uporabiti za diskreditacijo in odstranitev takratnega ministra za obrambo. Ponarejene dokumente v aferi Depala vas, ki naj bi me bremenili, pa je seveda ekskluzivno objavilo glasilo teh ostankov stalinizma, t.j. Mladina.

Afera veliki pok iz Finske se je začela tik pred državnozborskimi volitvami pred dvema letoma. Seveda povsem slučajno. Danes Mladina objavlja obtožnico tik pred kampanjo za lokalne volitve. Tudi to je seveda zgolj slučaj. Vlada je bila doslej uspešna samo pri prodajanju slovenskega morja, vse drugo se ji je sfižilo, ankete ji kažejo prepričljivo najnižjo podporo v vsej zgodovini Slovenije. Če bi bila to kaka druga vlada, bi jo predsednik republike, bivši predsednik, sindikati, civilnodružbene organizacije, novinarska združenja in mediji že zdavnaj pozivali k odstopu. Ker pa je to »prava« vlada, so vsi neznansko prizanesljivi in najmanj, kar lahko podporniki storijo, je odvračanje pozornosti od krize in dejanskih problemov, ki jim oblast ni kos. Dovolj je bilo pisanja o brezposelnih, ki so presegli magično mejo 100.000, dovolj o stečajih in bedi delavstva v gradbeništvu, ki krvavi za blagor Jankovića in drugih tajkunov, dovolj pisanja o strmo naraščajoči zadolženosti. Po dveh letih te vlade so izgovori na prejšnjo nekoliko manj prepričljivi, zato je potrebna nova bombastična tema. Patria. Vsaj do lokalnih volitev.

Janez Janša