sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Če bo referendum neuspešen, mora Pahor odstopiti

Deli na:

"Zamenjati bi morali vlado, diskusija o posameznikih je izguba časa," je bil v intervjuju za Finance oster predsednik SDS Janez Janša. Do konca mandata te vlade napoveduje njeno zamenjavo ali vsaj veliko rekonstrukcijo, ne pa nujno tudi predčasnih volitev.

"Zamenjati bi morali vlado, diskusija o posameznikih je izguba časa," je bil v intervjuju za Finance oster predsednik SDS Janez Janša. Do konca mandata te vlade napoveduje njeno zamenjavo ali vsaj veliko rekonstrukcijo, ne pa nujno tudi predčasnih volitev.

Če bo NLB dala posojilo za Stožice, si po mnenju predsednika SDS Janeza Janše ne zasluži dokapitalizacije, temveč kazenski pregon. "Ne vem, ali je potrebna dokapitalizacija v višini, o kateri govorijo," je Janša dejal za Finance ter poudaril, da zahteva čiste račune in bilance NLB, ki jih v tem hipu ni.

Ob tem je kot eno večjih napak svoje vlade izpostavil dejstvo, da niso razčistili položaja v državnih bankah. Pri NKBM jim je preoblikovanje deloma uspelo, pri NLB pa bi morali narediti več in "v tem primeru banka seveda ne bi bila v položaju, ko še vedno daje sporna posojila in po drugi strani zahteva dokapitalizacijo".

O največji slovenski banki v času njegovega mandata je Janša še dejal, da se je NLB kot fevd leve politične opcije tudi v času po slovenski osamosvojitvi skrbno čuval, bil je nedotakljiv. "Gospod Kramar je ves čas zagotavljal, kako dobro banka deluje. Danes vidimo, da to ni bilo res," je dejal. Nadzorniki, ki jih je imenovala KBC, pa tudi nekateri drugi, so igrali igro uprave, bili so povsem usklajeni s Kramarjem, je dodal.

Na vprašanje, ali zaupa v slovensko gospodarstvo, je odgovoril, da zaupa v podjetništvo Slovencev. "Treba je le zagotoviti dobre pogoje in Slovenija je obsojena na uspeh," je menil.

Glede zaupanja slovenskim menedžerjem pa je dejal, da je v Sloveniji največji problem, da se mešata lastniška in upravljavska funkcija tudi zunaj družinskih oz. manjših podjetij. Ni težava, če ima menedžer nekaj delnic družbe, ki jo vodi, težava je, če misli, da je hkrati že večinski lastnik ali želi to postati za vsako ceno, je ugotovil Janša.

Arbitražni sporazum se zdi Janši tisočkrat pomembnejši od vlade. "Vlado načeloma volimo vsake štiri leta, tu pa bomo odločali samo enkrat. Popravnega izpita ne bo. To ni odločanje o vladi, je odločanje o vitalnih interesih države."

Na vprašanje, zakaj dvomi o presoji mednarodnih pravnikov po mednarodnem pravu, pa je Janša odgovoril, da "ne gre za nezaupanje v mednarodno pravo, gre za poznavanje mednarodnega prava".


"Slovenija je teritorialni izhod v mednarodne vode izjemno drago plačala ob razmejitvi med Italijo in takratno Jugoslavijo po drugi svetovni vojni. Tudi pri notranji razmejitvi med Slovenijo in Hrvaško je prišlo do velikih koncesij v korist Hrvaške."

"Slovenija je bila zato dvakrat oškodovana." Po Janševem mnenju je "zato načelo določanja meja po načelu zunanje pravičnosti, torej zunaj pravil mednarodnega prava, ki so tehnična in ne upoštevajo zgodovinskih dejstev, za Slovenijo tako pomembna".

Na vprašanje, kako bo v parlamentu glasoval v zvezi s članstvom Hrvaške v EU, pa je Janša odgovoril, da "o tem vprašanju sploh ne bomo glasovali, dokler ne bo rešeno vprašanje meje".

Če bi bile v nedeljo namesto referenduma volitve in bi zmagali, bi takoj zajezili čezmerno porabo državnega sektorja, je napovedal Janša. Poleg tega bi se odpovedali govorjenju o tistih reformah, ki nimajo nobene zveze z izhodom iz gospodarske krize, sprejeli pa ukrepe, ki gospodarstvu omogočajo čim bolj normalno delo in ustvarjanje novih delovnih mest tudi v sedanjih razmerah.

Zdajšnja vlada je lani povečala javni dolg za 59 odstotkov, je spomnil Janša. "Če Slovenija leta 2008 ne bi bila druga najmanj zadolžena država v evrskem območju, sedanje vlade že zdavnaj ne bi bilo več, ker bi morala ravnati gospodarno, tega pa očitno ne zna," je ocenil in vladi očital, da kupno moč in socialni mir vzdržuje z zadolževanjem.

Sicer pa Janša meni, da bo zelo verjetno do konca mandata prišlo do zamenjave vlade ali vsaj do velike rekonstrukcije, ni pa verjetno, da bodo predčasne volitve. "Razen če se bo trend zadolževanja in spotikanja ob izzivih krize tako povečeval, da bodo vladne stranke operativno razpadle." Sam pa je pripravljen prevzeti vodenje vlade, "v katerihkoli časih, če imam zadostno podporo v parlamentu. Ta pogoj za zdaj ni izpolnjen".