bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

Sha’carri Richardson Ekipa24.si

Nikoli prej tako razgaljene?! Dres Američank za ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša bo tožil Miheljaka

Deli na:

Pravna zastopnica predsednika SDS in nekdanjega premiera Janeza Janše od kolumnista Vlada Miheljaka zahteva, da prekliče trditve iz svoje kolumne v časniku Dnevnik oz. se zanje opraviči. V nasprotnem primeru odvetniška pisarna Zidar-Klemenčič Miheljaku napoveduje tožbo.

Pravna zastopnica predsednika SDS in nekdanjega premiera Janeza Janše od kolumnista Vlada Miheljaka zahteva, da prekliče trditve iz svoje kolumne v časniku Dnevnik oz. se zanje opraviči. V nasprotnem primeru odvetniška pisarna Zidar-Klemenčič Miheljaku napoveduje tožbo.

"V vaši kolumni v časopisu Dnevnik ste 7. 1. 2009 izjavili, da je naša stranka gospod Janez Janša za seboj pustil precejšnje opustošenje - izpraznjeno državno blagajno, zapravljene prihodke za ceste, razmetavanje državnega denarja za predvolilne golaže," navajajo v dopisu Miheljaku.

Ta Miheljakov zapis zavračajo in poudarjajo, da "ravno obratno, vsa ravnanja naše stranke so bila v celoti nasprotna ravnanjem, ki ji jih očitate v vaši kolumni, kar je neposredno dokazljivo z javno dostopnimi uradnimi makroekonomskimi podatki".

Miheljak je za STA pojasnil, da je dopis prejel šele danes, ko se je po bolniški odsotnosti vrnil v službo na Fakulteto za družbene vede. Dopis so mu iz odvetniške pisarne namreč poslali na fakulteto. "Hudo je, da so mi to poslali na fakulteto. Lahko bi razumel, če bi mi to poslali na Dnevnik, saj je bila moja kolumna objavljena tam, ampak ne na fakulteto," je dejal.

V odvetniški pisarni Zidar-Klemenčič v dopisu Miheljaku med drugim pišejo, da Miheljakove izjave v kolumni njihovo stranko "neposredno obtožujejo ravnanj, ki so splošno gledano zavržna in so v celoti neresnična. Vaše izjave predstavljajo neposredne obtožbe naše stranke. Niso z ničemer konkretizirane, gre za hude obtožbe, podane brez konkretnih argumentov, brez utemeljitve. Podane so malomarno in pavšalno. Pri čemer ne gre za izražanje vašega mnenja, ampak za izrekanje sodb in trditev. Te pa so neresnične in objektivno žaljive".

Kot poudarjajo v odvetniški pisarni, je pravica do svobodnega izražanja ena temeljnih človekovih pravic, pa vendar je tudi ta pravica omejena s pravicami drugih. "Naša stranka je vsekakor glede na naravno njene funkcije dolžna prenesti večjo stopnjo posega v osebnostne pravice (zlasti za stopnjo kritike in ostrine izraženih mnenj o njenem ravnanju), ni pa dolžna prenašati objavljanja neresničnih in žaljivih trditev o njenem ravnanju in delovanju," dodajajo v odvetniški pisarni.

Na dopis odvetnikov Janeza Janše so se že odzvali v Liberalni akademiji. V izjavi za javnost pišejo, da "zgroženo ugotavljamo, da se virus napovedanih tožb širi in da je zajel tudi civilno družbo v sferi medijev, konkretno kolumnista in socialnega psihologa Vlada Miheljaka. Nekoga torej, ki že desetletja neutrudno nastavlja ogledalo politikom, na katerega pa številni reagirajo s trdovratno alergijo".

Ob tem ocenjujejo, da je Janševa "težava v tem, da nas je preveč, ki bi nas moral tožiti. V Liberalni akademiji smo skupaj s številnimi drugimi izrekli zelo podobne ocene. O tem se lahko Janša prepriča v zbirki naših 70 izjavah, ki podrobno analizirajo kondicijo demokracije po njegovih zamislih v letih med 2005 in 2008. Pričakujemo, da vsaj z zamudo toži tudi nas. 'Tožbe proti vsem' imajo namreč običajno le en scenarij in epilog, ponavadi pa niso rešljive na sodiščih," še dodajajo v Liberalni akademiji.