pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Tekmovalci Njena.si

Sprememba v programu in razočaranje za ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Benedikt XVI. spoštovan voditelj in upoštevan sogovornik

Deli na:
Janša: Benedikt XVI. spoštovan voditelj in upoštevan sogovornik

Foto: Bobo

Premier Janez Janša, ki opravlja tekoče posle, je ob včerajšnjem odstopu papeža dejal, da je bil Benedikt XVI. v svoji osebni skromnosti in človeški prijaznosti spoštovan voditelj, poleg tega pa tudi upoštevan sogovornik ne le v verskih, temveč tudi v širših družbenih in političnih krogih.

Janša je Benedikta XVI. prvič srečal na sprejemu po umestitveni maši aprila 2005 v Vatikanu. "Opaziti je bilo, da je novoizvoljeni papež še kot kardinal Josef Ratzinger o Sloveniji veliko slišal iz ust slovenskih rojakov, ki so živeli in delali v Rimu, oziroma v institucijah Svetega sedeža," se spominja Janša.

Po njegovih besedah je bila ne le za Katoliško cerkev na Slovenskem, ampak tudi za državo Slovenijo izrednega pomena odločitev Benedikta XVI., da na ozemlju Slovenije ustanovi tri škofije.

"Poleg tega je v času njegovega pontifikata Slovenija dobila tudi svojega kardinala, kar je prav tako prispevalo k prepoznavnosti in dvigu ugleda naše države v mednarodni skupnosti," je opozoril Janša.

Janša je sicer papežu leta 2007 v pogovoru predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, Benedikt XVI. pa je izrazil podporo evropskemu integracijskemu procesu, pozoren pa je bil predvsem na vprašanje krepitve medkulturnega dialoga.

"Papeža Benedikta XVI. se bomo spominjali predvsem po njegovem spoštljivem odnosu do vseh ljudi in srčni iskrenosti, s katero si je prizadeval za vrednote, utemeljene na sožitju med vero in razumom," se je od pontifikata Benedikta XVI. poslovil Janša.

Benedikt XVI. je sicer včeraj ob 20. uri uradno prenehal biti poglavar Rimskokatoliške cerkve.