nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jankoviću pritožba ni uspela, preiskava zaradi poslov v Mercatorju neizogibna

Deli na:

Po neuspešni pritožbi ljubljanskega župana Zorana Jankovića in njegovih treh soobdolžencev je sodišče potrdilo uvedbo preiskave zoper četverico zaradi zlorabe položaja v času Jankovićevega vodenja Mercatorja.

Janković, njegova sodelavca iz Mercatorja Mitja Marinšek in Stanislav Brodnjak ter Boris Milevoj, ustanovitelj nepremičninskega podjetja BSD in zastopnik ciprskega podjetja Facim, so obdolženi zlorabe položaja oziroma pomoči pri tem kaznivem dejanju. Preiskava se nanaša na sporne posle ob nakupu zemljišča za Mercator Center v srbskem Nišu v času, ko je bil Zoran Janković predsednik uprave Mercatorja.

Jankoviću, Marinšku in Brodnjaku je očitana zloraba položaja ali pravic v sostorilstvu, Milevoju pa pomoči pri tem kaznivem dejanju.

Zorana Jankovića je ovadba doletela že leta 2007, ljubljansko okrožno tožilstvo pa je šele maja lani zahtevalo preiskavo zoper Jankovića in soobdolžence, o čemer smo v Reporterju že pisali. Preiskovalni sodnik je jeseni zaslišal osumljence in 17. februarja izdal sklep o uvedbi preiskave. Četverica se je na to pritožila, a je zunajobravnavni senat pritožbe aprila zavrnil.

V zadnji tiskani izdaji Reporterja smo pisali tudi o neuspešnem vročanju pošte s sodišča Zoranu Jankoviću, ki se je izmikal sprejetju sklepa o zavrnitvi pritožbe. Objavljamo tekst Nenada Glücksa:

Neuspešna vročitev Jankoviću

V kazenskem pregonu zoper Zorana Jankovića zaradi suma zlorabe položaja ob vodenju Mercatorja se znova zapleta. Spomnimo, Janković in še trojica osumljenih, Mitja Marinšek, Stanislav Brodnjak in Boris Milevoj, so po mnenju tožilstva vpleteni v podkupovanje pri poslu nakupa lokacije za Mercator center v Nišu, pri čemer je bilo ciprskemu podjetju Facim izplačanih sto tisoč evrov. Brodnjak in Marinšek sta bila Jankovićeva sodelavca v Mercatorju, Milevoj pa je zastopal Facim, ki je Mercatorju nudil usluge pri pridobivanju gradbenega dovoljenja za Mercator center v Nišu. Hkrati je Milevoj ustanovitelj ljubljanskega nepremičninskega podjetja BSD nepremičnine.

Od ovadbe zoper Jankovića na vrhovno tožilstvo je sicer minilo že več kot pet let, za nedopustno in nezakonito blokado postopka sta vmes najbolj odgovorna tožilka Julijana Uhan in nekdanji direktor Policijske uprave Postojna Iztok Štucin. Policija je po treh letih in pol »preiskave« sporočila, da ni znakov kaznivega dejanja. Tožilca Emil Bukovac in Jaka Brezigar sta vseeno vztrajala in maja lani na okrožno sodišče v Ljubljani vložila zahtevo za preiskavo zoper Jankovića in še trojico osumljenih. Blokada se je očitno ponovila na sodišču pod vodstvom Antona Panjana, saj je preiskovalna sodnica potrebovala polnih šest mesecev, da je četverico zaslišala, in nato še tri mesece, da je končno spisala sklep o uvedbi sodne preiskave. Na sodišču se medtem norčujejo iz javnosti, saj sporočajo, da zadeva ni prednostna in jo bodo reševali »po vrstnem redu pripada zadev«. Po izdaji sklepa o uvedbi preiskave 17. februarja so se zagovorniki vseh osumljenih pritožili.

Izvedeli smo, da naj bi se postopek znova zavlekel, ker Janković ne sprejema pošte s sodišča. S slednjega pojasnjujejo, da so Janković, Marinšek in Brodnjak obdolženi zlorabe položaja v sostorilstvu, Milevoj pa za pomoč pri tem kaznivem dejanju. Senat sodišča je 16. aprila pritožbe zagovornikov Marinška, Brodnjaka in Milevoja zoper sklep o uvedbi preiskave zavrnil, s tem pa je bila preiskava pravnomočno uvedena. Senat je odločil tudi o pritožbi Jankovićevega zagovornika, vendar odgovora, ali je pritožbo zavrnil, še ne morejo dati, saj še nimajo potrditve o vročitvi sklepa Jankoviću. Tega so mu po neuspešni prvi vročitvi prejšnji teden poslali že drugič, njegov zagovornik je s sklepom že seznanjen.