Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

mrtvašnica, krsta Svet24.si

Zakonca se z adrenalinskih počitnic vračata v ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jankoviću in Jakliču se cedijo sline po 600 milijonih

Deli na:

Zoran Janković bo s pomočjo direktorja Lekarne Ljubljana Marka Jakliča skušal zavladati nad velikim delom 600 milijonov evrov velikega trga zdravil.

Zoran Janković bo s pomočjo direktorja Lekarne Ljubljana Marka Jakliča skušal zavladati nad velikim delom 600 milijonov evrov velikega trga zdravil.

Ljubljanski župan Zoran Janković vztraja, da je Javni zavod Lekarna Ljubljana ustanovil podjetje – veledrogerijo LL Grosist povsem zakonito. Jasno postaja, da bo skušal Janković po direktorju Lekarne Ljubljana Marku Jakliču zavladati nad velikim delom 600 milijonov evrov velikega slovenskega trga zdravil na debelo.

Ko je ljubljanski župan Zoran Janković na začetku leta 2008 po svetu Javnega zavoda Lekarna Ljubljana za direktorja tega zavoda postavil Marka Jakliča, nekdanjega predsednika uprave Vzajemne, so poznavalci že predvidevali posebne podjetniške prijeme te dvojice. Lekarna Ljubljana je pod Jakličem jeseni 2009. ustanovila družbo LL Grosist za trgovanje z zdravili na debelo. S tem si Janković posredno utira pot na 600-milijonski trg zdravil na debelo v Sloveniji, ki ga zdaj tričetrtinsko obvladujeta družbi Kemofarmacija in Salus.

Toda tisto, na kar že dlje časa opozarjajo strokovnjaki, da namreč javni zavodi ne morejo ustanavljati gospodarskih družb, je zdaj kot mnenje zapisal tudi minister za finance Franc Križanič in Jankovića pozval, naj preuči možnosti za odpravo nezakonitega stanja. Po zakonu o javnih financah javni zavodi ne smejo odplačno pridobivati kapitalske naložbe, ustanovni vložek v gospodarsko družbo pa je kapitalska naložba.

Toda Janković vztraja pri tem, da sta bila ustanovitev LL Grosista in soglasje za to od Mestne občine Ljubljana zakonita. Če bi pravni strokovnjaki ugotovili drugače, pa bi grosista ustanovila kar MOL in ga dala v upravljanje Lekarni Ljubljana.

Mamljivi presežki

Ta zavod je z okoli 40 lekarnami ne le v Ljubljani, ampak v osrednji Sloveniji od Idrije do Velikih Lašč, največji slovenski javni zavod za lekarniško dejavnost, tudi za prodajo zdravil na drobno. Čeprav je imela Lekarna Ljubljana že v preteklih letih visoke presežke prihodkov nad odhodki (v letu 2008 so ustvarili 3,6 milijona evrov presežkov, v letu 2009 4,3 milijona evrov in lani 4,2 milijona evrov), je Marko Žnidaršič, namestnik direktorja Jakliča v Lekarni Ljubljana in direktor LL Grosista, ustanovitev slednjega obrazložil s prenizkimi maržami, ki jih lekarne dobijo za zdravila na recept.

Po besedah Žnidaršiča imajo zato lekarnarji pri izdaji zdravil na recept izgube, zato skušajo optimizirati poslovanje v celotni verigi. Dejansko ima Lekarna Ljubljana tudi pri izdaji zdravil na recept rahel presežek, poznavalci pa poudarjajo, da takšna tržna usmerjenost, ki se zdaj kaže pri poslovanju Lekarne Ljubljana, ni v namen ustanovitve javnega zavoda, lekarniška dejavnost je namreč javna služba, kar pa prodaja zdravil na debelo ni.

O velikih ambicijah LL Grosista priča tudi najem dveh večjih skladišč v Ljubljani za svojo dejavnost, nekdanjega Plivinega skladišča na Brnčičevi in Merkurjevega nasproti Pošte Slovenije na Viču. V obnovo slednjega je LL Grosist investiral 1,1 milijona evrov, sicer pa so v lanskem letu dosegli 2,6 milijona evrov prihodka in 80 tisoč evrov dobička.

Gre še vedno za relativno majhne številke, saj je imel na primer Salus v letu 2009 za 222 milijonov evrov prihodkov in 6,1 milijona evrov dobička, Kemofarmacija 292 milijonov evrov prihodkov in devet milijonov evrov dobička ter Farmadent 95 milijonov evrov prihodkov in pol milijona evrov dobička.

VEČ V TISKANI IZDAJI