Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jankoviću grozi nova sodna preiskava, tokrat zaradi gramozne jame v Stožicah

Deli na:
Jankoviću grozi nova sodna preiskava, tokrat zaradi gramozne jame v Stožicah

Foto: Bobo

Specializirano državno tožilstvo je po informacijah Dnevnika vložilo novo zahtevo za sodno preiskavo zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Tožilstvo mu neuradno očita kaznivo dejanje zlorabe položaja, predkazenski postopek pa naj bi se nanašal na stroške izkopa in sanacije gramozne jame v Stožicah. Pod drobnogledom je tudi projekt Situla.

Mestna občina Ljubljana naj bi družbi Grep plačala za sanacijo gramozne jame, tožilstvo pa je prepričano, da ji ne bi bilo treba plačati milijonskega zneska, temveč da bi gramozno jamo moral sanirati SCT. Poročilo o izvedbi projekta kaže, da je SCT saniranje jame nalagala že pogodba z občino, s katero je slednja od propadlega gradbinca kupila zemljišča v Stožicah.

Na specializiranem državnem tožilstvu podrobnih podatkov niso želeli razkriti, časniku so povedali le, da so jo na ljubljansko okrožno sodišče vložili konec maja, in sicer zoper pet fizičnih in eno pravno osebo. Sodišče še ni odločilo, ali bo sodno preiskavo tudi uvedlo.

Janković je o tem izkopu povedal, da so ob načrtih za postavitev temeljev ugotovili, da so tla premehka in da so v jami odpadki, ki jih SCT ni hotel odstraniti, češ da so tam že od prej: "Zdaj jim pa dokaži, kdo je zadnji metal smeti v gramozno jamo ... Na koncu smo Grepu plačali toliko, kot če bi plačali SCT." Stroškov sanacije občini od SCT v stečaju ni uspelo izterjati.

V zvezi s Stožicami je tožilstvo v preteklosti po navedbah časnika zahtevalo še dve sodni preiskavi, med drugim domnevno sporen posel, v katerem naj bi Janković in drugi s fiktivno pogodbo (najem parkirišč in podatki o zaključenosti projekta) omogočili Grepu večmilijonski kredit, občina pa naj bi neupravičeno prišla do dela evropskih sredstev.

Po besedah županovega odvetnika Janeza Koščaka je ta preiskava, ki je že pravnomočna, trenutno v rokah sodnega izvedenca gradbene in ekonomske stroke, ki bo preučil, kaj je bilo izvedeno in kaj plačano. Obramba namerava v svojo korist unovčiti pravnomočno odločitev upravnega sodišča, po katerem je moralo ministrstvo za izobraževanje občini vrniti 2,7 milijona evrov, ki ji jih je odvzelo zaradi domnevnih napak pri prijavi na razpis, je navedel časnik.

Po Koščakovih besedah upravno sodišče ni odločalo vsebinsko, saj je ministrstvo procesno denar napak odvzelo občini. Tako po njegovem tudi v kazenskem postopku odpade element pridobitve premoženjske koristi, ki je eden od očitanih kaznivih dejanj. O tem bo moral, kot nadaljuje Dnevnik, prepričati sodišče, ki preiskuje tudi domnevno neupravičen nakup centralne hladilne strojnice in sum pranja denarja.

Na generalni policijski upravi so v četrtek za časnik potrdili, da so v zvezi s preiskavami pri županu v zadnjih dneh vložili dve kazenski ovadbi. Prva se po neuradnih informacijah nanaša na domnevno Jankovićevo terjanje spolnih uslug v zameno za posredovanje pri direktorju javnega zavoda Lekarna Ljubljana, da bi dekle zaposlil za nedoločen čas.

Druga ovadba pa se po informacijah časnika nanaša na ljubljanski projekt Situla. Janković naj bi od družbe Tridana zahteval, da mestu po nizki ceni proda dve zemljišči, občina naj bi zato nezakonito pridobila 2,1 milijona evrov. V zameno naj bi objavila postopek javnega zbiranja ponudb, po katerem je družba Tridana lahko kupila zemljišča, ki so ji manjkala za dokončanje poslovno-stanovanjskega kompleksa Situla.