Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jankovićevi odtisi na Modni hiši

Deli na:
Jankovićevi odtisi na Modni hiši

Foto: Primož Lavre

Pod Jankovićevim vodstvom se je Mercator lotil nenavadnega lastninjenja denacionalizirane Modne hiše v Ljubljani.

Ko je bil župan Ljubljane Zoran Janković predsednik uprave Poslovnega sistema Mercator, d. d., se je začela zanimiva zgodba nezakonitega lastninjenja Modne hiše na Nazorjevi ulici 4 v Ljubljani. A še danes ni končana, saj je kar štirideset denacionalizacijskih upravičencev vložilo predlog za revizijo na vrhovno sodišče, Modna hiša, ki je bila pred leti povsem prenovljena, pa ne posluje že več mesecev.

Kot je bilo ugotovljeno 2. februarja 2010, ko so postali znani vsi denacionalizacijski upravičenci in kot je razvidno iz dostopnih dokumentov, ki sta nam jih predstavila upravičenca Ljudmila Kotnik in njen mož Jože Kotnik, je bil med Poslovnim sistemom Mercator, d. d., in zgolj eno denacionalizacijsko upravičenko 11. marca 2004 na tihem in brez vednosti drugih denacionalizacijskih upravičencev podpisan notarski sporazum z namenom, da se umaknejo vse tožbe proti Poslovnemu sistemu Mercator in da ta postane tudi dokončni lastnik Modne hiše.
 
Na Mercatorjevi strani je bil med podpisniki sporazuma tedanji član uprave Aleš Čerin, ki je še danes eden izmed najožjih sodelavcev Zorana Jankovića, na ljubljanski mestni občini opravlja naloge podžupana, na nasprotni strani je bila podpisana denacionalizacijska upravičenka Darja Hedžet Marotti. Upravičenka Marottijeva je za podpis sporazuma prejela 600.000 evrov, to potrjuje tudi en izmed dokumentov Poslovnega sistema Mercator, ki je bil izdan na zahtevo pristojnega organa. Pomenljivo je, da ta znesek ni zapisan v notarskem sporazumu, kot je razvidno iz kopije, ki jo imajo upravičenci; izvirnik še vedno ni dostopen.



Prav zato se poraja upravičen sum, da je bil znesek, ki naj bi se znašel na računu zgolj ene upravičenke, morda povsem drugačen in da so morda svoj piskrček pristavili vsi tisti, ki so sodelovali pri tako nezakonitem notarskem sporazumu. Ob tem denacionalizacijska upravičenca Ljudmila in Jože Kotnik opozarjata, da bi moral biti znesek v višini 600.000 evrov izplačan Marottijevi le zaradi umika vseh tožb proti Mercatorju, nikakor pa to ne more biti znesek za ocenjeno vrednost Modne hiše oziroma v povezavi z denacionalizacijo: »Mercator s podpisom sporazuma še vedno ne more biti lastnik Modne hiše, zato so vsi denacionalizacijski upravičenci, ne le Marottijeva, upravičeni do izplačila celotnega zneska za nepremičnino. Ta danes znaša z obrestmi vred 1.564.000 evrov. Za pravično razdelitev bi moral poskrbeti Edo Pirkmajer, ki je bil v denacionalizacijskem postopku določen za skrbnika vsega premoženja, ki ga je zapustil Matija Hedžet, tega pa ni storil, zato je tudi njegova vloga v tem primeru zelo zelo sporna.«

V Poslovnem sistemu Mercator mislijo drugače. Kot so nam sporočili iz službe za stike z javnostjo, je Poslovni sistem Mercator pridobil Modno hišo na Nazorjevi 4 na podlagi pripojitve družbe Grmada, d. d. Ta je Modno hišo olastninila in vključila v začetno  bilanco družbe. Kot še zatrjujejo v Mercatorju, je bil postopek denacionalizacije na vseh sodnih ravneh pravnomočno končan v Mercatorjevo korist, zato podjetje ni zavezanec za vrnitev nepremičnine v naravi; so pa potrdili, da so upravičenci na vrhovno sodišče vložili zahtevo po reviziji.
 
V Mercatorju so prepričani, da so postali lastniki Modne hiše na podlagi notarskega sporazuma. Zato niti ni presenetljivo, da nam na naše vprašanje, kako je mogoče, da je 11. 3. 2004 prišlo do podpisa sporazuma med Poslovnim sistemom Mercator in le eno upravičenko Marottijevo, drugi upravičenci o sklenitvi sporazuma pa sploh niso bili s tem seznanjeni, niso odgovorili. Brez odgovora je ostalo tudi vprašanje, ali je res, da je Mercator Marottijevi zgolj zato, da se umakne tožbo, izplačal 600. 000 evrov, bili pa so pripravljeni povedati, »da je Mercator z enim od upravičencev sklenil sporazum, ki je poslovna skrivnost in ga ne razkrivamo«.