cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jankovićevi ob pol milijona, ker niso preverili velikosti zemljišča za džamijo

Deli na:
Jankovićevi ob pol milijona, ker niso preverili velikosti zemljišča za džamijo

Foto: Arhiv Reporterja

Prvostopenjsko sodišče je zavrnilo tožbo, ki jo je ljubljanska občina vložila proti Slovenskim železnicam, ker so ji te prodale zemljišče, ki je bilo v naravi manjše, kot je določala prodajna pogodba, poroča današnje Delo. Namesto povrnjenih več kot pol milijona evrov mora tako zdaj občina železnicam odšteti nad šest tisočakov za sodne stroške.

Maja 2008 je bila sklenjena prodajna pogodba, s katero so Slovenske železnice Mestni občini Ljubljana (Mol) prodale več parcel za Bežigradom v skupni vrednost 2,44 milijona evrov, kjer se je nedavno začela gradnja islamskega versko-kulturnega centra.

Občina je nepremičnine kupila, da bi zaokrožila zemljišča, namenjena gradnji islamskega versko-kulturnega centra, in dobrega pol leta pozneje islamski skupnosti ta zemljišča tudi prodala. Ker pa islamska skupnost niti s tem nakupom ni dobila celovitega zemljišča, so marca 2012 z občino in Energoplanom, lastnikom več parcel na tem območju, izvedli komasacijo.

Kot še poroča časnik, je bilo v postopku ugotovljeno, da ena od parcel, ki so jo Slovenske železnice prodale občini, ta pa naprej islamski skupnosti, dejansko meri 2569 kvadratnih metrov, in ne 3747, kot je bilo navedeno v obeh prodajnih pogodbah.

Mol in islamska skupnost sta se v nadaljnjem postopku komasacije zunajsodno poravnali, občina pa je Slovenske železnice tožila za vračilo 567.537 evrov s pripadajočimi obrestmi, kolikor je bilo po pogodbi vrednih neobstoječih 1178 kvadratnih metrov zemljišča.

Toda sodišče je tožbeni zahtevek zavrnilo kot neutemeljen. Po njegovi presoji pomeni dobrih tisoč kvadratnih metrov razlike kakovostno napako in s tem stvarno napako, ne pa nemogočega predmeta prodajne pogodbe kot razloga za njeno ničnost. Sodišče je še ugotovilo, da je občina zamudila rok za grajanje in uveljavljanje stvarne napake, hkrati pa z ničimer ni dokazala, da bi bila dejanska površina sporne parcele Slovenskim železnicam znana in da so jo te občini zamolčale.

Ob tem je sodnica občini naložila, da je železnicam dolžna povrniti dobrih šest tisoč evrov stroškov postopka. Sodba še ni pravnomočna. Iz občinske službe za pravne zadeve so sporočili, da so se nanjo pritožili, poroča Delo.