stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jankovićev luksuz zgled slovenskim županom

Deli na:

Zoran Janković se prevaža z luksuzno limuzino BMW, s čim pa se prevažajo ostali župani slovenskih občin? Po avtomobilskem razkošju zaostajajo, a vsekakor niso siromaki.

Zoran Janković se prevaža z luksuzno limuzino BMW, s čim pa se prevažajo ostali župani slovenskih občin? Po avtomobilskem razkošju zaostajajo, a vsekakor niso siromaki.

Po brezplačni uporabi BMW 730 d – limuzina z dodatno opremo, vredna okoli sto tisoč evrov – ki ga je Zoranu Jankoviću brezplačno dal BMW Group Slovenija, je ljubljanski župan po enem letu sklenil najemno pogodbo za povsem enak avtomobil. Mesečna najemnina zanj znaša skoraj 900 evrov davkoplačevalskega denarja, župana pa v tako imenitnem vozilu vozi prav za protokolarne namene zaposleni šofer. Za najem najbolj uglednega slovenskega županskega vozila ni bilo javnega razpisa.

Na ljubljanski mestni občini (MOL) so vozilo BMW 730 d najeli poslovno, prvič pa je bilo registrirano 25. maja 2010. Vozilo, kot so zatrdili na MOL, je bilo izbrano s preverjanjem trga, saj naj bi šlo za vrednost, za katero se ne upoštevajo določbe zakona o javnem naročanju. Mesečna najemnina za limuzino znaša 897,32 evra z DDV, v njej pa je zajeta registracija vozila ter njegovo vzdrževanje z neomejenim številom mehanskih popravil, letne in zimske pnevmatike in celoten servis. Vozilo vozi voznik MOL in se uporablja za protokolarne in službene vožnje funkcionarjev MOL.

Lisičenje mercedesa
Vozila za naprej ne nameravajo nadomestiti s kakšnim drugim avtomobilom. Znano je, da je župan Zoran Janković pred tem najemom uporabljal povsem enako vozilo že leto poprej. Darovalo ga je podjetje BMW Group Slovenija. Prvotna donacija po Jankovićevem mnenju sploh ni bila sporna, saj ni šlo za njegovo zasebno vozilo. On ima, kot je poudaril v pogovoru, mercedes 4 matic, kije je postal znan leta 2006, ko je mestna redarka odredila priklenitev z lisicami in plačilo globe, saj je župan Janković parkiral brez dovolilnice. Zaradi doslednega ravnanja je bila redarka nato poklicana k županu na zagovor. Janković naj bi takrat dejal, »da želi videti tisto mestno redarko«, na pogovoru pa jo je povprašal, ali se je »hecala z lisičenjem njegovega mercedesa«.


Od takrat župan seveda nima več težav z mestnimi redarji, saj ti odslej lisičijo povsem nevpadljiva in rabljena vozila, ki so na trgu vredna le še toliko, kot denimo znaša račun za plačilo globe. O tem smo se lahko prepričali v Zupančičevi jami v Ljubljani, medtem ko župan – po njem se je zgledoval tudi podžupan Janez Koželj – še vedno lahko parkira povsod.

Nazadnje je parkiral službeni BMW kar sredi Rimske ceste v Ljubljani, ker pa za vsak prekršek poskuša najti opravičilo, čeprav je iz trte izvito, je to storil tudi v zadnjem primeru. Župan se izgovarja, da so bili na vozilu vklopljeni vsi štirje smerniki, v njem pa je še vedno sedel službeni šofer, medtem ko si je župan Janković za nekaj minut le ogledal, kako teče adaptacija stavbe v središču mesta.

VEČ V TISKANI IZDAJI