pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Tekmovalci Njena.si

Sprememba v programu in razočaranje za ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković o Jarčevi pobudi

Deli na:

Mestna občina Ljubljana (MOL) ima glede odločitve upravnega sodišča, da pobudo svetnika Mihaela Jarca za razpis referenduma o džamiji vrne v ponovno odločanje županu, po mnenju mestne pravne službe dve možnosti. Kot je pojasnil župan Zoran Janković, lahko vložijo zahtevo za revizijo postopka ali pa svetniku oblikujejo referendumsko vprašanje.

Mestna občina Ljubljana (MOL) ima glede odločitve upravnega sodišča, da pobudo svetnika Mihaela Jarca za razpis referenduma o džamiji vrne v ponovno odločanje županu, po mnenju mestne pravne službe dve možnosti. Kot je pojasnil župan Zoran Janković, lahko vložijo zahtevo za revizijo postopka ali pa svetniku oblikujejo referendumsko vprašanje.

Kot je v mnenju zapisala pravna služba MOL, je upravno sodišče pritrdilo vsem vsebinskim razlogom, zaradi katerih je župan zavrnil zahtevo za razpis referenduma, vendar je ocenilo, da pobudnik referenduma Mihael Jarc kljub napotkom, ki jih je prejel od župana, kako naj pravilno oblikuje referendumsko vprašanje, tega še vedno ni razumel in "mu moramo iz tega razloga še dodatno pojasniti, kako naj vprašanje oblikuje".

Janković je poudaril, da z mnenjem pravne službe popolnoma soglaša. Sodišče je po njegovih besedah v tej sodbi nakazalo, da bi referendumsko vprašanje utegnilo biti v dveh točkah v nasprotju z zakonom o verski svobodi. Ta namreč pravi, da ne more nekdo odločati, kako naj bi izgledal verski objekt, ker to določajo vera in običaji. "Zato nam je zahtevo vrnilo, da še iz tega vidika zadevo preverimo," je mnenje pravne službe navedel župan.

Verjetno bodo vložili revizijo zoper odločbo sodišča, ker med drugim menijo, da odločitev sodišča ne more temeljiti na domnevi, da pobudnik ni razumel napotkov, kako pravilno oblikovati referendumsko vprašanje, je dejal Janković. Kot drugo možnost pa je navedel, da svetniku oblikujejo referendumsko vprašanje, pod katerega se bo samo še podpisal. Odločitev naj bi na MOL sprejeli še ta teden.

Po županovih besedah so s tem potrjena "zlobna namigovanja župana", kot jih je označil Jarc, da svetnik ne zna oblikovati referendumskega vprašanja. "Sodišče je v bistvu ugotovilo, da gospod Jarc potrebuje dodatne napotke in da naj kljub dodatnim napotkom še enkrat razmislimo, ali je tako vprašanje sploh možno, saj posega na področje verske svobode," je pojasnil Janković.

Če bo Jarc ponovno vložil pobudo za začetek zbiranja podpisov za razpis referenduma o džamiji, bo župan o novem referendumskem vprašanju ponovno odločal, ali je pravilno oblikovano in ali mu dovoli zbiranje podpisov. V primeru, da bo Jarc zbral dovolj podpisov za razpis referenduma, pa je Janković ponovno napovedal, da bo o usodi referenduma odločalo ustavno sodišče.

Župan je na redni novinarski konferenci pozdravil dogovor o višini povprečnine v višini 538 evrov na občana. Po njegovih besedah je vsak evro dobrodošel, MOL pa bo na ta račun letos dobila od pet do 10 milijonov evrov več sredstev iz državnega proračuna. Podpira tudi zamisel, da bi javni zavodi plačevali elektriko po tarifi, ki velja za gospodinjstva. Koliko bodo na ta račun prihranili javni zavodi, pa še niso izračunali.

Janković je napovedal, da bodo še ta mesec pripravili predlog za ustanovitev Skupnosti mestnih občin, kajti mestne občine imajo nekatere funkcije regij. Kot je pojasnil, opravljajo funkcije ne samo za mestne ampak tudi za primestne občine.

Javno podjetje Snaga pa je pripravilo priročnik za ravnanje z odpadki, ki vsebuje tudi urnik odvoza v letu 2009. Priročnik bodo konec tedna dobila vsa ljubljanska gospodinjstva.