Revija Reporter
Slovenija

Janković ne najde partnerjev, a sanjam o garaži se noče odpovedati

STA

20. dec. 2016 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Ljubljanska občina garažne hiše pod tržnico ne bo gradila z zasebnim partnerjem - projekt sploh nima smisla, pravi opozicija.

Ljubljanski mestni svetniki so včeraj potrdili predlog o prekinitvi akta o javno-zasebnem partnerstvu za 31,4 milijona evrov vreden projekt gradnje podzemne parkirne hiše pod osrednjo ljubljansko tržnico. Opozicijski svetniki so ob tem ponovili, da projekt nima smisla, saj prestolnica po njihovem mnenju v centru ne potrebuje novih parkirišč.

Projekta gradnje podzemne parkirne hiše pod osrednjo ljubljansko tržnico, prizidka k Mahrovi hiši in ureditve Vodnikovega ter Krekovega trga bi se občina lotila sama. Akt, ki so ga razveljavili, so sicer svetniki sprejeli leta 2011, a so od tedaj prejeli samo eno skupno nepopolno ponudbo družb Gradis skupina G in Kranjske investicijske družbe.

Da je projekt popolnoma nesmiseln, saj sta v bližini tržnice že parkirna hiša pod Kongresnim trgom in v sosednjem Kapitlju, je v včerajšnji razpravi dejala svetnica SDS Mojca Škrinjar, podobno pa so menili tudi njeni strankarski kolegi. Podžupan Aleš Čerin, ki je vodil sejo, je opozoril, da svet odloča zgolj o prekinitvi akta in ne o podrobnostih projekta, svetniki pa so predlog podprli.

Svetniki so potrdili tudi predlog odloka o koncesiji za upravljanje Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, s katerim bo ljubljanska občina koncesijo za pet let podelila javnemu podjetju Snaga. Predlogu je nasprotovala samostojna svetnica ZL Nataša Sukič, saj jo je zmotilo, da je v predlogu med viri financiranja javne službe navedena vstopnina na območju krajinskega parka.

Vodja občinskega oddelka za varstvo okolja Nataša Jazbinšek Seršen je pojasnila, da nikakor ne gre za vstopnine v sam park, pač pa navedeno pušča odprta vrata za pobiranje vstopnin za morebitne dejavnosti v parku, v kolikor bi bile te izvedene. Pri tem je naštela morebitno uvedbo tematskih poti in vodene oglede po parku.

Sukičeva je vztrajala, da gre za preohlapno dikcijo v odloku, ki je treba po njenem mnenju natančneje opredeliti. S tem se je strinjala tudi Mojca Škrinjar iz SDS.

Svetniki so odlok potrdili, Snaga pa o s parkom začela upravljati leta 2018.