Revija Reporter
Slovenija

Janković nad vsemi religijami: podpirajo ga evangeličanski škof, katoliški duhovnik, pravoslavni paroh in muslimanski mufti

M. M.

3. nov. 2018 14:08 Osveženo: 16:34 / 03. 11. 2018

Deli na:

Zoran Janković na naslovncii svojega predvolilnega glasila.

zoranjankovic.si

V lokalne volitve v Ljubljani so se na strani aktualnega župana Zorana Jankovića vključili vidni predstavniki verskih skupnosti. Med podporniki so evangeličanski škof Geza Filo, paroh srbske pravoslavne cerkve Peran Bošković, rimskokatoliški duhovnik Izidor Pečovnik in islamski mufti Nedžad Grabus.

»Pogoltnost, sla po absolutni oblasti in pohlep po bogastvu, še posebej tam, kjer je vse omenjeno zavito v dobra dela, ki ugajajo Bogu, je kritiziral že Luther, a se še vedno kažejo v vseh razsežnostih človeškega življenja in medčloveških odnosov,« je ob dnevu reformacije dejal evangeličanski škof Geza Filo. Škof, ki ima toliko za povedati o zlorabah moči, na lokalnih volitvah v Ljubljani podpira Zorana Jankovića.

Filo je sicer še pred dvema letoma za Delo pravil, da cerkev nima pravice vplivati na volitve. Danes z na Jankovićevi spletni strani objavljeno izjavo podpira župana, za katerega pravi: »Pod vodstvom župana Zorana Jankovića je Ljubljana dobila nov zagon, predvsem se ji je kot slovenski prestopnici s prejetjem evropske vizije prostorskega razvoja do leta 2025 vrnil optimizem v prihodnost modernega in posamezniku prijaznega, urejenega ter varnega mesta.«

Aktualni župan se na svoji spletni strani ponaša s podporo predstavnikov štirih najbolj izpostavljenih verskih skupnosti v Sloveniji.  Čeprav se podpore vrha rimskokatoliške cerkve Jankoviću najbrž ne more nadejati, ima na svoji strani Izidorja Pečovnika, slovenskega župnika v Berlinu in vodjo Slovenske katoliške misije Berlin. »Z veseljem podpiram tvojo odločitev, da znova postaneš župan naše lepe Ljubljane. Ne samo zaradi najinega prijateljevanja, temveč tudi iz hvaležnosti, da si moje goste iz Berlina vedno znova z veseljem sprejel pri tebi na občini in ko sem imel mlade družine si jih pogostil, da te ne morejo pozabiti,« izjavlja Pečovnik, ki se v izjavi opiše kot »tvoj hvaležen Dori iz Berlina«.

»Srčno si želimo, da za nadaljnji razvoj našega mesta in kvaliteten odnos z našo skupnostjo, ponovite mandat, pri čemer vas najiskreneje podpiram,« v izjavi na Jankovićevi strani piše srbski pravoslavni paroh Peran Bošković. Županu se »srčno« zahvaljuje za vse, kar je storil za srbsko pravoslavno skupnost, med drugim tudi za osebno pomoč pri graditvi njihovega kulturno pastoralnega doma in njegove okolice.

»Zoran Janković je s svojim delom pokazal, da želi Ljubljani vse najboljše, zato si zasluži spoštovanje in našo podporo,« pa na Jankovićevi spletni strani piše mufti Nedžad Grabus. Njegova podpora niti ni presenetljiva, kajti župan je šel slovenski islamski skupnosti pri gradnji džamije zelo na roko. Grabus celo prevzame Jankovićevo hvaljenje Ljubljane kot najlepšega mesta na svetu: »Naša generacija se bo spominjala župana Zorana Jankovića po velikih projektih in ureditvi mesta, ki so Ljubljano modernizirali in jo postavili v raven najlepših svetovnih mest.«

Mimogrede, v poštnih nabiralnikih Ljubljančanov se je v teh dneh znašlo predvolilno glasilo Zorana Jankovića, s katerim prepričuje volivce, naj mu zaupajo svoj glas. »Skupaj smo najlepše mesto,« na naslovnici razglaša prospekt za Jankoviča, ki se nato v uvodniku (ga je napisal na roko ali ga je narekoval?) hvali s svojimi »konkretnimi dejanji« in Ljubljančane poziva, naj volijo zanj.