pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković dela – izgubo

Deli na:

Ali je Zoran Janković, ki se po volitvah 10. oktobra že vidi na magistratu, zavozil naložbo v Stožice, s katero bi si ne le zagotovil novi mandat, temveč tudi vpisal v zgodovino? Stožice, kraj odločitve o usodi in nadaljnji karieri ljubljanskega župana.

Ali je Zoran Janković, ki se po volitvah 10. oktobra že vidi na magistratu, zavozil naložbo v Stožice, s katero bi si ne le zagotovil novi mandat, temveč tudi vpisal v zgodovino? Stožice, kraj odločitve o usodi in nadaljnji karieri ljubljanskega župana.

Po prvem letu mandata Zorana Jankovića je mestni svet 1. oktobra 2007 sprejel Akt o javnozasebnem partnerstvu za izvedbo projekta gradnje večnamenskega nogometnega stadiona, športne dvorane ter spremljajočega objekta s pripadajočo infrastrukturo. V teh dneh, ko je bila Mestna občina Ljubljana primorana priznati, da bo morala za stožiški nogometni stadion in dvorano zasebnemu partnerju Grep doplačati 39 milijonov evrov, je postalo jasno, da ta papir ne velja veliko.

Brez zagotovljenega denarja
V tretjem členu akta o javnozasebnem partnerstvu je zapisano, da bo moral zasebni partner »v celoti zagotoviti financiranje projekta«. Vložek mestne občine je zazidljivo zemljišče, zasebni partner pa bi moral biti zavezan, da v celoti financira projekt. In realnost? Ob podpisu pogodbe o sklenitvi javnozasebnega partnerstva in izvedbi projekta zasebni partner (od aprila 2008 je to Grep, d. o. o.) ni imel garancije ali dokazila o finančni sposobnosti, da bi naložbo realiziral.

Pogovori z bankami (v konzorciju so NLB, Abanka Vipa, Banka Celje, Factor banka, Gorenjska banka, NKBM in SID banka) v preteklih mesecih so pokazali, da za izvedbo tudi danes nima denarja. Banke so pripravljene posoditi 115 milijon evrov (oziroma prvo tranšo 50 milijonov) pod pogojem, da Grepu uspe oddati 60 odstotkov trgovskih površin. Nedolgo je bilo oddanih manj kot 30 odstotkov površin.


Janković je zaradi nekooperativnosti bank nejevoljen. V pogovoru za Delo je pred dnevi dejal, da projekt še ni dobil niti evra kredita in da je banka (najbrž NLB, op. a.) januarja letos dala ponudbo za 150 milijonov evrov posojila. Zasebni partner jo je sprejel še isti dan, kasneje pa so namesto končnega podpisa poslali nove ponudbe, na koncu za 115 milijonov. »Ravnanje banke dokazuje predvsem neodločnost in politične pritiske,« si previdnost bank pojasnjuje Janković.

Drugi pogoj za izkoriščanje posojila je poravnava dolga, ki ga mora Grepu plačati mestna občina za dodatna dela, ki niso bila predmet pogodbe o javnozasebnem partnerstvu. Župan se bo zato konec septembra moral lotiti rebalansa proračuna in korenito poseči v razvojno politiko mesta. Volilnemu telesu bi to ne smelo biti preveč všeč. Oddelku za šport je tako povečal podporo kar za 21,3 milijona evrov, oddelku za gospodarske dejavnosti in promet pa zmanjšal za 5,3 milijona evrov.

VEČ V TISKANI IZDAJI