Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković bo odločitev o kandidaturi sporočil jutri ob 14h

Deli na:
Janković bo odločitev o kandidaturi sporočil jutri ob 14h

Foto: Primož Lavre

Ljubljanski župan Zoran Janković je še za en dan zavlekel ugibanja o morebitni kandidaturi na volitvah - dokončno odločitev bo sporočil jutri ob drugi uri popoldne na Kongresnem trgu. Najprej se mora posvetovati s sodelavci, pravi. Za uvod ga je na MOL h kandidaturi prišla pozvat skupina znanih Slovencev (skupaj jih je bilo 26), ki so se z županom zaprli v veliko dvorano in mu, kot želijo dati vtis, dali misliti. Janković je vseeno namignil, da osebno najbrž ne bo kandidiral za poslanca - na volitve bi tako verjetno šla le Lista Zorana Jankoviča.

Zame je to izredna čast,  je o podpori znanih Slovencev dejal Janković. Odločitev o kandidaturi bo sporočil na Kongresnem trgu, "simbolnem kraju, ki kljub kakšni razpoki kaže svojo širino."

Med Jankovićevimi podporniki so nekdanji predsednik države Milan Kučan, Janez Stanovnik, France Bučar, predsednik uprave BTC Jože Mermal, predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak, nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude, strokovni direktor Pediatrične klinike Rajko Kenda, Jože Mencinger, nekdanji šef Mercatorja Miran Goslar, grafični oblikovalec Ranko Novak, metliška županja Renata Brunskole, igralec Branko Djurič Đuro, pevec Magnifico, oblikovalec in oglaševalec Igor Arih, umetnica Jerca Mrzel, pisateljica Svetlana Makarovič.

"Janković je pokazal redko sposobnost, da zna povezati ljudi z visokim znanjem. Pokazal je tudi občutek za socialno pravičnost. Je neobremenjen s strankarsko in politično delitvijo," o županu pravi Milan Kučan, za katerega so ambicije po 50+ (o naskoku na večino v parlamentu je govoril predsednik SDS Janez Janša) nedemokratične.

Če ne bi mislili, da lahko zmaga, ne bi šli na volitve, je o Jankovićevih možnostih izjavil Janez Stanovnik. Jože Mencinger pa pravi, da Janković ni odgovoren za dejanja svojih sinov, podpira pa ga kot prijatelja, ne politika. Da je kampanja narejena že eno leto, je povedal Igor Arih.

Rajko Kenda ne želi da mu "vlada stranka, ki je kljub aferi z brezplačniki izgubila volitve in ki je blatila predsednika države," zato je prišel podpret Jankovića.

Janković očitno res noče tvegati trdnega županskega stolčka za nezanesljivo potegovanje za mandatarstvo, zato kot kaže sam ne bo kandidiral za poslanca. "Jaz se res ne vidim v parlamentu," izjavlja. Na volitve bo šla le njegova lista. To možnost sta z izjavami že prej nakazala Janez Stanovnik in Lojze Ude, ki pravita, da je bolje, če ne kandidira.

Svojo podporo v javnosti župan preverja tudi prek Facebooka. Na svojem profilu je objavil anketo z vprašanjem: "Ali želite, da Zoran Janković kandidira za mandatarja?"