Sončni mrk Dobra karma

5. junij 2020: začetek sezone mrkov! Kaj to ...

meghan markle Svet24.si

VIDEO: Meghan spregovorila o rasnem nasilju v ZDA

tito primerjava Reporter.si

Predstavil rezultate analize, ki dokazujejo, da ...

b64cdc39d252bf0b05e37161f3c928ac Svet24.si

Kacin se je vrnil in povedal, kdaj bo vlada ...

janez janša1 Necenzurirano

Če ne dobiš varovanih podatkov, kliči Lahovnika...

magnifico Odkrito.si

Kaj Magnifico pravi o Janševem tvitu?

Špela Grošelj Njena.si

Trenutek nepazljivosti je pri Špeli Grošelj ...

Slovenija

Jančar na Pučnikovih dnevih pozval k prevetritvi Slovenije

Deli na:

Kljub temu, da smo po dolgem zgodovinskem procesu uspeli ustvariti demokratično državo, nismo uspeli ustvariti svobodnega ozračja, v kakršnem bi lahko vsak nemoteno razvijal svoje sposobnosti, je na slavnostni akademiji Pučnikovih dnevov sklenil akademik Drago Jančar. Opozoril je na krizni trenutek demokracije in pozval k prevetritvi Slovenije.

Kljub temu, da smo po dolgem zgodovinskem procesu uspeli ustvariti demokratično državo, nismo uspeli ustvariti svobodnega ozračja, v kakršnem bi lahko vsak nemoteno razvijal svoje sposobnosti, je na slavnostni akademiji Pučnikovih dnevov sklenil akademik Drago Jančar. Opozoril je na krizni trenutek demokracije in pozval k prevetritvi Slovenije.

Slovenska kultura in slovenska politika bi se morali po Jančarjevih besedah danes upreti dekonstrukciji demokratičnega sveta in odprte družbe, ki so jo postavljali konec 80-ih in v začetku 90-ih let, "izgubljanju stika s staro kulturno tradicijo in novim izročilom naše demokratične vstaje".

"Kako slaviti v tej naši ljubi dolini šentflorjanski njene visoke ideale, ko pa se pred našimi očmi tako pogosto spreminjajo v karikaturo demokracije?" se sprašuje Jančar.

Po njegovih besedah je namreč z današnjega zornega kota nekomu, ki ni živel v prejšnjem sistemu, težko razložiti celo to, kako epohalna sprememba se je zgodila pred 20. leti, "ko smo zapustili družbo nesvobode in totalnega nadzorovanja in stopili v odprto in demokratično življenje".

Težko je po njegovem razložiti tudi zato, "ker imamo vse pogosteje občutek, da se z nami vred seseda stavba, za katero smo bili skupaj z Jožetom Pučnikom pred 20. leti prepričani, da je postavljena na nove in trdne temelje". Demokracija je namreč po Jančarjevih besedah vse manj ostajala vsebina in vrednota, vse bolj je postajala instrument za prisvajanje oblasti in premoženja. Prav to je, pravi Jančar, tisto "ugrezanje".

"To je krizni trenutek demokracije in nevarnost oportunističnega, zatohlega, provincialnega močvirja, v katerem se bomo čisto zares znašli, če se ne bomo vrnili k temeljem, k tistim, na katerih smo pred 20. leti to stavbo postavili," je opozoril. Prepričan je, da so vrednote iz časa, ko so skupaj s Pučnikom "vzpostavljali nov, drugačen, odprt in demokratičen svet", znova aktualne.

Slovenijo je treba, kot pravi, odpreti in jo prevetriti. Cilj slovenskega razvoja v naslednjih letih mora biti po njegovem ustvarjanje ozračja in postavljanje funkcionalnega okvira, v katerem bo v svobodnem ozračju svobodnemu posamezniku omogočeno, da razmahne svoje lastne moči, uveljavi svoje sposobnosti, znanje, delavnost in podjetnost.

Predsednik sveta Inštituta Jožeta Pučnika Miha Brejc je za STA dejal, da je zelo zadovoljen z visokim številom udeležencev na Pučnikovih dnevih. Posebej je izpostavil zadovoljstvo, da so se vabilu "končno odzvali" tudi politiki nasprotnega političnega pola, med drugim premier Borut Pahor. To je, pravi, majhen korak naprej.

A ta akademija je edina v Sloveniji ob 20. obletnici prvih demokratičnih volitev, dodaja Brejc. To ga čudi, "saj je varčevanje pri simbolnih stvareh nekaj nesmiselnega in se navadno negativno obrestuje". To bi namreč moral biti praznik demokracije, še meni Brejc.

Letošnji Pučnikovi dnevi v organizaciji Inštituta dr. Jožeta Pučnika so posvečeni 20. obletnici prvih demokratičnih volitev v Sloveniji. Uvodni govornik je bil premier Borut Pahor, ki je poudaril prelomnost tistih časov.

loading...
Loading...