zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jan Zobec: V slovenskem pravosodju še vedno prevladuje avtoritarna mentaliteta

Deli na:
Jan Zobec: V slovenskem pravosodju še vedno prevladuje avtoritarna mentaliteta

Dejansko razumevanje prava je ena od osnov dobrega sodnika, sta se strinjala ustavni sodnik Jan Zobec in sodnica Evropskega sodišča za človekove pravice Iulia Motoc, sklepna govornika na konferenci, ki se je danes končala na Brdu pri Kranju. Zobec je opozoril, da avtoritarna mentaliteta v slovenskem sodstvu mnoge potenciale oddaljuje od tega cilja.

Z razpravo o sistemskih težavah pravosodja s sodnikove perspektive se je na Brdu pri Kranju končala mednarodna konferenca na temo Kriza demokracije in pravne države v Evropi, ki jo je organiziralo društvo Evropska Slovenija.

"Sodnikom bi morala morala predstavljati temeljno vrednoto," je vztrajal ustavni sodnik Zobec.

"Pravica do pravičnega sojenja predstavlja prioriteto za obstoj vladavine prava," je poudarila Iulia Motoc. Opozarja, da mora svoboda govora predstavljati temeljno vrednoto vsake demokratične in pravne države: "Vsak dober sodnik bi se moral pred izrekom sodbe vprašati, če le ta sledi načelu pravičnosti."

"V postkomunističnih državah je značilno mehansko ravnanje s pravom," je ugotovila Motoceva, ki je prepričana, da je za neodvidnost sodstva najbolj potrebno, da ni vpeto v okove nekdanjega komunističnega režima.

Damir Črnčec je izpostavil prizadevanja Odbora 2014: "Odbor 2014 si v Sloveniji prizadeva za transparentnost sodstva, saj sodniki sodijo v imenu ljudstva." Niso pomembna samo imena sodnikov, pomembno je tudi vedeti, kako sodijo sodniki v sodniških senatih, je opozoril.

Pravnik Matej Avbelj, ki je povezoval sklepno razpravo, je v izjavi za medije pojasnil, da se ne le v Sloveniji, pač pa tudi v drugih postsocialističnih državah članicah EU, "ukvarjamo z velikimi problemi z vladavino prava in z demokracijo". Namen konference je bil ta vprašanja pogledati skozi primerjalno perspektivo in oblikovati nastavke za reševanje teh težav.

Po mnenju Avblja je pri tem ključno, da bi bili v pravosodju res ljudje z integriteto in znanjem, ki bodo pravo dejansko razumeli in ga vzeli kot svoje poslanstvo in ne kot instrument za doseganje ciljev, ki so lahko tudi onkraj prava, je še povedal Avbelj.

Zobec je ob tem opozoril, da v slovenskem pravosodju še vedno prevladuje avtoritarna mentaliteta, ki posameznike s sicer velikimi potenciali odmika od ideala pogumnega, moralnega in odgovornega sodnika.