nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jambreku se zdi proces Patria insceniran in motiviran iz propagandnih razlogov

Deli na:
Jambreku se zdi proces Patria insceniran in motiviran iz propagandnih razlogov

Foto: Bobo

Lepota vstopa Zorana Jankovića in Gregorja Viranta na politično sceno je v tem, da je razelektril desno-levo bipolarnost; pojavila sta se izrecno neideološka igralca, je v pogovoru za Večer povedal nekdanji ustavni sodnik Peter Jambrek.

Kot je opozoril, pa bo Jankovićeva lista po volitvah najverjetneje ostala "zunaj možnih vladnih preigravanj".

Jamrek se še ni izrekel o tem, koga namerava voliti 4. decembra. Predčasnih volitev niti ni pričakoval, saj je predvideval, da bo "politični razred v skrbi za lastne koristi izrabil možnost, ki jo ima, da do konca izpelje mandat z ustreznimi plačami".

"Pahorjeva barka je nasedla. Ta vlada je predčasno zapustila poveljniški most in je zgodovina," je o vladi premiera Boruta Pahorja povedal Jambrek. Za prihodnost pa vidi vsaj dve strategiji. Ena je poskus ohranjanja statusa quo z dekorativnimi popravki, ki ne bi ničesar spremenili - zaradi predloga o povišanju davkov med nosilce te strategije Jambrek med drugim prišteva ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Druga strategija je razvojni program. Vse do vstopa novih igralcev, zlasti Gregorja Viranta, v to tekmo je bila s svojimi "pogumnimi reformnimi ukrepi in strategijami, ki jih je predlagala", v tem smislu vodilna stranka SDS, je dejal Jambrek. Po njegovih besedah ima SDS repertoar ključnih strategij za izhod iz krize.

Po vstopu Jankovića in Viranta v volilno tekmo pa je po njegovem "jasno, da model ene stranke z absolutno, celo ustavno večino za njeno strateško vizijo ni več izvedljiv". Nobena stranka za svoj program gospodarskih, družbenih in ustavnih reform, radikalnih sprememb za Slovenijo, na volitvah ne bo dobila dovolj močnega mandata, je prepričan Jambrek.

Je pa lepota Jankovićevega in Virantovega vstopa na politično sceno v tem, da je razelektril desno-levo bipolarnost. "Gregor Virant trdi, da mu ne gre ne za levo ne za desno. Zoran Janković je pragmatični operativec brez ideologije," je povedal Jambrek. Opozoril pa je, da je Jankovićeva lista "najverjetneje koalicijsko invalidna".

Na vprašanje, ali lahko obtožba v zadevi Patria diskvalificira Janeza Janšo za volitve, je Jambrek odvrnil, da le, "če ta proces jemljete resno". "Jaz ga ne. Zdi se mi insceniran, motiviran iz propagandnih razlogov," je dejal. To po njegovih besedah ni očitek pravosodju, pač pa nekdanji tožilki Branki Zobec Hrastar, "ki se je pustila zaplesti v insceniran proces in ga je pomagala montirati s svojim podpisom pod pravni zmazek, ki naj bi se mu reklo obtožnica".

Jambrek je še spomnil, da je nekdanji predsednik republike Milan Kučan kmalu po izvolitvi Pahorjeve vlade javno povedal, da je to najboljša vlada, kar jih je Slovenija imela. "Po treh letih pa pove, da je slaba, in se distancira od nje," je opozoril. Racionalni volivec bi se po besedah Jambreka "zamislil nad Kučanovim priporočilom, da je Janković najboljša izbira".