902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

Plastika morje Svet24.si

Prvi protiplastični sporazum: Od nafte do ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Izredna uprava

Deli na:

Svet agencije za zavarovalni nadzor je danes začel postopek proti zdravstveni zavarovalnici Vzajemna, v okviru katerega lahko izda tudi odločbo o izredni upravi. To utegne povzročiti razrešitev sedanje uprave pod vodstvom Boštjana Averja, je poročal Radio Slovenija. Postopek naj bi trajal nekaj tednov.

Svet agencije za zavarovalni nadzor je danes začel postopek proti zdravstveni zavarovalnici Vzajemna, v okviru katerega lahko izda tudi odločbo o izredni upravi. To utegne povzročiti razrešitev sedanje uprave pod vodstvom Boštjana Averja, je poročal Radio Slovenija. Postopek naj bi trajal nekaj tednov.

Na agenciji za zavarovalni nadzor teh poročil za STA niso želeli potrditi, saj so v skladu z zakonom o zavarovalništvu zavezani varovati zaupnost podatkov. "Ker gre za postopke, ki še niso zaključeni, jih ne moremo komentirati. Prav tako ne smemo razkrivati vsebine morebitnih ukrepov ali vsebine sej organov agencije za zavarovalni nadzor," so odgovorili na zastavljena vprašanja.

Radio Slovenije je iz neimenovanih virov izvedel, da gredo ukrepi v smeri imenovanje izredne uprave. Agencija za zavarovalni nadzor v zgodovini Slovenije sicer še nikdar ni postavila izredne uprave. Po zakonu jo zavarovalništvu jo lahko postavi v primeru, da je zavarovalnici odredila dodatne ukrepe za poslovanje, a tega ni storila, če zavarovalnica kljub izvedenim dodatnim ukrepom ne dosega minimalnega kapitala ali pa če bi nadaljnje poslovanje zavarovalnice lahko ogrozilo njeno likvidnost, solventnost ali varnost.

Agencija naj bi sedaj v skladu s postopkom najprej obvestila Vzajemno, ki se o tem lahko izreče, nato pa naj bi agencija izdala odredbo, na katero lahko Vzajemna ugovarja. V primeru, da agencija ugovora ne sprejme, lahko izda odločbo o izredni upravi. Vzajemna lahko nato odločitev spodbija tudi po sodni poti.

Če se bo agencija odločila za imenovanje izredne uprave, bo po navedbah Radia Slovenije prevzela tudi vlogo nadzornika, sedanji nadzorni svet pa svoje funkcije ne bi več opravljal.

POP TV pa je ob sklicevanju na neuradne vire poročal, da naj bi agencija Averja že zamenjala, in to celo brez odpravnine. Imenovala naj bi tudi že izredno upravo ter s tem, kot omenjeno, tudi nadzorni svet. Izredna uprava naj bi začela delati v 15 dneh, na njenem čelu pa naj bi bil nekdanji prvi mož zavarovalnice Adriatic Dušan Novak.

Uprava Vzajemne bo sicer po napovedih ta petek objavila sklic izredne skupščine, na kateri bi zamenjali nadzorni svet. Skupščina, katere sklic je z zbranimi podpisi članov Vzajemne zahtevala Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS), bo predvidoma v začetku novembra.

Po predlogu naj bi na izredni skupščini Vzajemne odpoklicali štiri od šestih članov nadzornega sveta in vanj za mandatno dobo štirih let imenovali predsednico ZDUS Matejo Kožuh Novak ter Jožeta Bučerja, Frančiško Ćetković in Tomaža Banovca. Kot je konec junija ob začetku zbiranja podpisov pojasnila Kožuh Novakova, Vzajemni očitajo, da skuša denar namenjati v komercialne produkte, tj. življenjska zavarovanja, namesto da bi znižala ali vsaj ne zviševala premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Medtem so člani sveta delavcev po poročanju današnjega Dela skupaj z Averjem na svoji zadnji seji (16. septembra) menda precej podrobno načrtovali, kaj je še treba postoriti pred izredno skupščino. Govora je bilo predvsem o zasedbi najpomembnejših mest v Vzajemni s pravimi ljudmi še pred izredno skupščino, o njihovih napredovanjih, o določitvi višine sejnin za člane delavskega sveta (100 evrov na sejo) in o tem, kako zagotoviti sedanjim vodilnim še vedno vpliv v Vzajemni, piše časnik.

Po poročanju POP TV naj bi odločitev agencije za zavarovalni nadzor sprožala pomisleke, saj do nje prihaja v času pred izredno skupščino. Nekateri naj bi zato špekulirali, da gre za ukrep, ki naj bi celo preprečil izredno skupščino.

Kožuh Novakova je za Radio Slovenija domnevno odločitev agencije pospremila z besedami: "Kje je bila agencija pol leto ali leto prej?" Podpredsednik ZDUS Mirko Miklavčič pa je za Radio Slovenija povedal, da ni nikoli prepozno. Upa tudi, da bodo skupaj speljali projekt izredne skupščine.