požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Izredna seja o kreditiranju podjetij

Deli na:

DZ je začel izredno sejo, na kateri na pobudo SDS razpravlja o financiranju gospodarskih družb s strani slovenskih bank. Pobudnike zanima predvsem, ali so krediti Nove Ljubljanske banke (NLB) podjetjem v zagorski skupini Ultra zavarovani v skladu z zakonskimi opredelitvami.

DZ je začel izredno sejo, na kateri na pobudo SDS razpravlja o financiranju gospodarskih družb s strani slovenskih bank. Pobudnike zanima predvsem, ali so krediti Nove Ljubljanske banke (NLB) podjetjem v zagorski skupini Ultra zavarovani v skladu z zakonskimi opredelitvami.

SDS je sklic izredne seje DZ zahtevala potem, ko so v javnost prišle informacije, da je NLB brez ustreznih zavarovanj odobrila za šest milijonov evrov posojil podjetjem v skupini Ultra, kjer ima solastniški delež tudi minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič. Ker v banki niso mogli preveriti, ali te informacije držijo, se sprašujejo, ali ni morebiti prišlo do odobritve posojila na podlagi političnega kriterija, je zahtevo pojasnil Andrej Vizjak (SDS).

Če nekdo pride do posojila na podlagi svoje politične moči, se pojavlja utemeljen sum, da gre za elemente klientelizma in celo korupcije, je dejal Vizjak in poudaril, da v NLB kreditov Ultri nikakor ne želijo razkriti. A informacije o neustrezno zavarovanih kreditih po njegovem mnenju zagotovo držijo, saj bi jih v nasprotnem primeru v NLB nemudoma zanikali.

Po predlogu SDS naj bi DZ Banki Slovenije predlagal, da mu poroča o sumih koruptivnih financiranj s strani bank v pretežni državnih lasti od novembra 2008 dalje, in sicer tistih gospodarskih družb, katerih solastniki so nosilci javnih funkcij v izvršilni in zakonodajni veji oblasti na državni ravni. Vendar je odbor DZ za finance in monetarno politiko kot matično delovno telo v ponedeljek ta sklep v celoti spremenil.

DZ bo tako danes po napovedani skoraj petih urah razprave odločal o predlogu sklepa, naj se Banki Slovenije predlaga, da zbere in analizira podatke o kreditnih obveznostih gospodarskih družb, ki bi lahko potencialno predstavljale tveganja za varnost in likvidnost poslovnih bank. V primeru odkritja tveganih kreditov naj sproži ustrezne ukrepe.