Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Izogibanje zaslišanju

Deli na:

Povzročitelj smrtne prometne nesreče, 46-letni Branko Maček, ki je v vinjenem stanju oktobra letos pri Arji vasi zavil na avtocesto v napačno smer in so zaradi tega umrli trije mladi ljudje, se danes na Okrožnem sodišču v Celju ni udeležil zaslišanja, ker je hospitaliziran v Psihiatrični bolnišnici v Vojniku.

Povzročitelj smrtne prometne nesreče, 46-letni Branko Maček, ki je v vinjenem stanju oktobra letos pri Arji vasi zavil na avtocesto v napačno smer in so zaradi tega umrli trije mladi ljudje, se danes na Okrožnem sodišču v Celju ni udeležil zaslišanja, ker je hospitaliziran v Psihiatrični bolnišnici v Vojniku.

Njegova zagovornica Nuša Maček je v izjavi za medije povedala, da tudi po zakonu o kazenskem postopku ni pogojev za njegovo zaslišanje. Na vprašanje, kako komentira današnjo akcijo staršev umrlih mladostnikov, ki so pred celjsko občino v opomin in spomin na svoje otroke prižigali sveče, je Mačkova odgovorila, da to ni primerno, zlasti ne danes, ko se pričenja zaslišanje njene stranke. Mačkova je tudi prepričana, da starši umrlih mladostnikov in njihov odvetnik Franci Matoz nimajo nobenih razlogov za današnjo opozorilno akcijo.

"Odvetnik Matoz se javno hvali, da je on zaslužen za to, da je to zaslišanje tako hitro na sodišču, torej po 14 dneh od nesreče, kar ni res. Današnje zaslišanje je posledice tega, da je okrožno državno tožilstvo v bistvu predlagalo začasni odvzem vozniškega dovoljenja Mačku, torej je to razlog, da smo danes tako hitro na sodišču, in pri tem odvetnik Matoz nima nobenih zaslug," je pojasnila Mačkova.

Poudarila je, da s takšnim govorjenjem Matoz zavaja tako starše kot javnost. Ob tem je izrazila nasprotovanje gonji oz. linču njene stranke. Dodala je, da bi Matoz moral ravnati povsem drugače, kar pomeni pomiriti strasti in se častno ter dostojanstveno udeleževati kazenskega postopka.

Mačkova prav tako obsoja napoved izdelave plakatov s slikami umrlih mladostnikov ter imenom in priimkom povzročitelja prometne nesreče, v kateri so umrli. Meni namreč, da s tem ne bodo ničesar spremenili, nesreče so se dogajale in se bodo dogajale še naprej.

"Opozarjam starše in odvetnika Matoza, naj si pogledajo reklamni spot na komercialni televiziji, ki prikazuje voznika, povzročitelja prometne nesreče, ki je nesrečo povzročil v takšnem stanju, v kakršnem se danes nahaja Branko Maček. V kolikor se bo takšno ravnanje staršev in njihovega odvetnika nadaljevalo, zagotavljam, da ne bo prišlo do sojenja, ker ga Maček ne bo dočakal," pravi njegova zagovornica.

Alojz Kračun, oče umrlega 24-letnega voznika Petra Kračuna, je novinarjem povedal, da so sveče prižgali v spomin na umrle otroke in v izogib nadaljnjim žrtvam. "Vsi tisti, ki imajo otroke, morajo nemudoma ukrepati. To je naš morilec, ki je stavo dobil s tri proti nič, in to tukaj vidite," je dejal Kračun.

Mama umrlega Petra, Marjana Kračun, pa je tudi danes poudarila, da jo izguba sina grozno boli, umrl je mlad, premlad zaradi nemarnosti in objestnosti vinjenega voznika. Po njenih besedah opravičila Mačka glede nesreče ne morejo sprejeti, saj ga je izrekel toliko dni po nesreči, ki jih je pahnila v povsem drugo življenje in drugačno razmišljanje.

Starša umrle 22-letne Nataše Godec, Sonja in Martin Godec, prav tako zavračata Mačkovo opravičilo, ki ga je izrekel prek televizijske kamere, saj menita, da bi moral priti osebno še isti dan, ko se je nesreča zgodila, ali vsaj naslednji dan. Takrat bi njegovo opravičilo še sprejeli. "Najine ljube hčere nam ne more nihče več povrniti," sta dejala Godčeva.

Mama umrle 21-letne Tjaše Koštomaj, Karmen Hrastnik Koštomaj, je dejala, da jim je nesreča vzela vse, v kar so polagali svoje upe, hčerko, ki je imela pred seboj še veliko načrtov za življenje. "Bila je zelo ambiciozna, pridna, bila je naša sreča in ponos. Prišli smo zato, da počastimo njen spomin in si želimo čim hitrejšega sojenja in čim bolj pravične kazni," je svoje občutke strnila mama umrle Tjaše.

Zagovornik staršev Franci Matoz je pojasnil, da so starši z današnjim prižiganjem sveč opozorili na to, da so v prometni nesreči umrle tri mlade osebe po nepotrebnem. Po njegovi oceni se je dejansko prvič zgodilo, in to po zaslugi medijev, da se osumljeni voznik zasliši tako hitro po nesreči, kar bi morala postati sodna praksa.

Vprašal se je, ali takšni vozniki, kot je Maček, sodijo na prostost, ali ne bi bilo morda smiselno odrediti pripor zaradi ponovitvene nevarnosti, saj ni nobene garancije, da ne bi takšnega dejanja ponovil.

Glede opravičila Mačka družini umrlih mladostnikov je Matoz povedal, da si človek, ki se ni sposoben opravičiti družini osebno, ampak to stori prek medijev, ne zasluži sprejetja opravičila. Ob tem je dodal, da mediji ne bi smeli dati Mačku možnosti za opravičilo, saj gre za zlorabo medijev.

Matoz je napovedal tudi nadaljnje aktivnosti, med njimi tudi izdelavo plakatov s slikami umrlih mladostnikov in imenom ter priimkov povzročitelja prometne nesreče. Kdaj bo ta plakat narejen, Matoz danes ni mogel povedati oz. naj bi ga natisnili, ko se bodo dogovorili z zavodom Varna pot.