Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Izhodne strategije

Deli na:

Kljub težkim časom je treba novo leto začeti z optimizmom. Je leto 2010 sploh lahko slabše, kot je bilo lansko? Napovedi so različne, tiste o še dodatnem povečanju brezposelnih zelo črne. Tudi leto 2010 bo v znamenju volitev, tokrat lokalnih. Predsednik vlade je napovedal reforme – zdravstveno, pokojninsko in reformo trga dela.

Kljub težkim časom je treba novo leto začeti z optimizmom. Je leto 2010 sploh lahko slabše, kot je bilo lansko? Napovedi so različne, tiste o še dodatnem povečanju brezposelnih zelo črne. Tudi leto 2010 bo v znamenju volitev, tokrat lokalnih. Predsednik vlade je napovedal reforme – zdravstveno, pokojninsko in reformo trga dela.

Ministrom je prejšnji teden že razdelil t. i. izhodno strategijo iz gospodarske krize. O njej naj bi se v vladi pogovarjali že ta teden. Njen fokus naj bi bil na ohranjanju starih in odpiranju novih delovnih mest. Ker je slovensko gospodarstvo preveč izvozno odvisno od Nemčije, Avstrije, Italije in Francije, je Pahor napovedal, da bodo podjetja z vladno pomočjo začela prodirati na nove trge, kjer je še denar – v Azijo, Severno Afriko in Južno Ameriko.

Tega, da bi državna uprava lahko funkcionirala samo s polovico ljudmi, pa Pahor pred novim letom ni upal ponoviti. Napovedal pa je nižje davke na plače, saj je Slovenija pri tem v svetovnem vrhu, kar seveda odganja tuje investitorje. A tudi pri tej obljubi je premier ustvaril nekaj zmede z izjavo, da bo del tega bremena (izpada davčnih prihodkov) nase prevzela država, del pa delodajalci.

Vprašanje je, ali je Slovenija v minulem letu po gospodarskih kazalcih pristala na dnu ali pa lahko v letu 2010 zabrede še globlje? Vlada, ki niso največjo odgovornost za upravljanje države, bo morala nekaj storiti. Upajmo, da bodo njeni ukrepi tokrat prinesli pozitivne učinke in da bo nam vsem, ki živimo v Sloveniji, bolje. Seveda ni mogoče računati samo na državo oziroma vlado. Največjo odgovornost za svojo prihodnost ima vsak posameznik sam. Kot je svojim podanikom v znamenitem inavguracijskem govoru dejal legendarni ameriški predsednik John F. Kennedy: »Ne sprašujte, kaj lahko vaša država naredi za vas, temveč se vprašajte, kaj lahko vi naredite za svojo državo.«
Premier Borut Pahor se je precej čustveno poslovil od minulega leta. Vsem ljudem želi tisto, kar želi sebi – da bi bil spet srečen. Za njim je nedvomno težko leto. Pahorju funkcija predsednika vlade definitivno ni pisana na kožo in ji ni kos. To se vidi. Bil bi odličen predsednik republike, a se je leta 2007 moral odločiti za težjo pot. Po kolapsu LDS je slovenska leva nomenklatura na oblast lahko prišla samo s Pahorjem. Bil je njihovo edino upanje.


A po zmagi na volitvah in prevzemu oblasti je nastopilo novo obdobje. Pahorjeva vlada pri spopadanju z gospodarsko krizo ni bila najbolj uspešna. To ni samo mnenje opozicije, to je nesporno dejstvo, ki se ga da podkrepiti s slabimi makroekonomski kazalci. Lani smo imeli največji padec gospodarske rasti v zgodovini samostojne Slovenije, število brezposelnih, ki se je približalo meji sto tisoč, se lahko v tem letu, kar si Pahor šteje celo za uspeh (!?), poveča še za 25 do 30 tisoč, lani je prišlo do enormnega povečanja zadolževanja … Po oceni največje opozicijske stranke SDS je zaradi vsega tega ogrožena tudi blaginja prihodnjih generacij. »Pred nami je leto preizkušenj, ko bo marsikaj na tehtnici, tudi socialni mir,« je v silvestrskem intervjuju za Dnevnik izjavil Janez Janša.

Če Pahorju letos ne bo uspelo z napovedano izhodno strategijo priti iz gospodarske krize, bi lahko njegovi politični botri tudi za samega premierja pripravili »izhodni scenarij« – da bi se mu predčasno iztekel »rok trajanja« na čelu izvršilne veje oblasti. Rezervnega kandidata za premiersko funkcijo bi najbrž že nekako našli. Na levi strani političnega spektra je kar precej ambicioznih posameznikov, željnih oblasti. Verjetnost, da bi zaradi krize vladanja bile predčasne volitve v državni zbor, pa je minimalna oziroma je skorajda ni. Tudi če okoljskega ministra Karla Erjavca Pahor napodi iz vlade in bi nato Desus izstopil iz vladajoče koalicije.   

Do konca mandata jeseni 2012 sedanja vlada s tem ali drugim predsednikom vlade ne bo stala križem rok. Vladajoči se v tem času ne bodo ukvarjali samo z napovedanimi in prepotrebnimi reformami, ki jih je zaradi neugodnih ekonomskih in demografskih kazalcev treba pozdraviti, pač pa predvsem z zadnjo fazo tranzicije. Sloveniji se obeta nov val privatizacije državnega premoženja, kar je prejšnji teden napovedal tudi premier Pahor. Z novim valom pa prihajajo tudi novi tajkuni …