Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Izguba Infond Holdinga

Deli na:

Delničarji Infond Holdinga bodo 8. maja na skupščini med drugim odločali o predlogu, da bi z zmanjšanjem osnovnega kapitala družbe pokrili 30 milijonov evrov izgube, ki jo je družba izkazovala ob koncu 2008. Hkrati naj bi se družba dokapitalizirala s stvarnimi vložki Centra Naložbe, s čimer bo največji delničar še okrepil lastniški delež v družbi.

Delničarji Infond Holdinga bodo 8. maja na skupščini med drugim odločali o predlogu, da bi z zmanjšanjem osnovnega kapitala družbe pokrili 30 milijonov evrov izgube, ki jo je družba izkazovala ob koncu 2008. Hkrati naj bi se družba dokapitalizirala s stvarnimi vložki Centra Naložbe, s čimer bo največji delničar še okrepil lastniški delež v družbi.

Kot je zapisano v sklicu skupščine, ki je bil danes objavljen v časniku Večer, nameravajo lastniki na predlog uprave in nadzornega sveta osnovni kapital Infond Holdinga z nekaj več kot 84 milijonov evrov znižati na okoli 54 milijonov evrov, z omenjeno razliko pa bi nato krili izgubo. Družba namreč za kritje izgube glede na poslovno poročilo o preteklem letu nima na voljo niti kapitalskih rezerv niti prenesenega ali čistega dobička, saj je bil ta denar že porabljen za kritje večjega dela izgube, ki je lani znašala skoraj 82 milijonov evrov.

Delničarji bodo na skupščini odločali tudi o dokapitalizaciji družbe s stvarnimi vložki za največ 64,995 milijona evrov na skoraj 120 milijonov evrov, za kar bo družba izdala 20.154.302 novih kosovnih delnic. Stvarne vložke naj bi po predlogu predstavljale terjatve Centra Naložb v prej omenjeni višini, ki so nastale na podlagi sklenjenih posojil Infond Holdingu. S tem bo Center Naložbe, ki je preko povezanih podjetij v lasti prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota, dodatno okrepil svoj lastniški delež v Infond Holdingu.

Konec marca je imela družba Center Naložbe v lasti 71,01 odstotka Infond Holdinga, Fructal, ki je del skupine Pivovarne Laško, 6,73 odstotka, družba je imela 2,85 odstotka lastnih delnic, 0,44 odstotka je bilo v lasti Deželne banke Slovenije, 0,30 odstotka pa Finea Holding.

Infond Holding ima poleg 54,06 odstotka Pivovarne Laško v lasti še 24,99 odstotka Mercatorja, 30 odstotkov Polzele, 25 odstotkov družbe DZU Investment, 19,46 odstotka družbe Emona Blagovni center v likvidaciji in 6,11 odstotka laškega zdravilišča Thermana.

Nova Ljubljanska banka (NLB) je 7. aprila Infond Holdingu odobrila reprogram 130 milijonov evrov posojil za 45 dni, po burnem političnem dogajanju pa je zaradi tega posla prvi mož NLB Draško Veselinović ponudil odstop, ki ga pa nadzorniki banke do danes niso sprejeli. Infond Holding naj bi bil po neuradnih informacijah v precejšnjih finančnih težavah, saj se je vrednost njegovega portfelja zaradi posledic finančno-gospodarske krize močno stopila, družba pa je zaradi nakupov v preteklih letih precej zadolžena.

Infond Holding skupaj s podjetji iz skupine Pivovarne Laško obvladuje 48 odstotkov Mercatorja, ta delež pa so pred meseci ponudili naprodaj, vendar prodajni postopki niso prišli daleč, zato so Laščani in Infond Holding napovedali, da bi lahko prodali tudi le četrtino "najboljšega soseda". Za ta delež naj bi se najbolj resno zanimali slovenski podjetnik Igor Lah, pa tudi hrvaški podjetnik Branko Roglič, lastnik družbe Orbico, hrvaški Agrokor, srbska Delta in nekateri tuji skladi.