Revija Reporter
Slovenija

Iz zakulisja kongresa SDS: Kako je jastreb NSI Janez Pogorelec ostal pred vrati (FOTO)

Boris Cipot

21. maj. 2017 6:21 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Pod mariborsko Kalvarijo v prostorih škofijskega Zavoda Antona Martina Slomška je svoj 11. kongres izpeljala Slovenskja demokratska stranka.

Skoraj tisoč udeležencev, ob 675 delegatih še vrsta gostov in povabljencev, seveda tudi stotnija novinarjev, snemalcev in fotoreporterjev praktično vseh slovenskih medijev, ki dajo nekaj nase, četudi jim je prvak SDS Janez Janša še tako globoko v želodcu.

Prijetno in sproščeno vzdušje pred pričetkom kongresa ni zmotil niti incident, ki si ga je privoščil ustavni pravnik Janez Pogorelec, eden od jastrebov NSI, ki s svojimi javnimi nastopi skrbi za nič kaj miroljubne odnose med sestrskima strankama. Menda s pooblastilom svoje predsednice Ljudmile Novak se je pojavil pred akreditacijskim pultom za goste in povabljence, kjer pa so mu pojasnili, da ne more na kongres.

Da njegova NSI ni potrdila udeležbe, predsednica Ljudmila Novak je na tujem, v dvorani pa bi morali nekomu od povabljencev odreči stol, da bi nanj posadili njega. Zlobneži bi rekli, da je pri Janezu Pogorelcu šlo za scenski dogodek, kajti v hipu se je okoli njega znašla kopica mikrofonov in kamer »poravovernih« medijev, ki so komaj čakali, da lahko že pred pričetkom kongresa postrežejo s kakim sočnim ocvirkom.

Dobrih 20 minut je Pogorelec polnil novinarske beležke, morda zanj in za NSI že z doslej znanimi stališči do Janeza Janše in SDS ter o nastopu na parlamentarnin volitvah in s kom se NSI vidi v morebitni vladni koaliciji. Ko se je izpel, se je obrnil in zapustil kongresno prizorišče.

Dogajanje se je preselilo v dvorano, za uvod je prisotne z zimzelenimi skladbami ogrel legenda slovenske zabavne glasbe Ivo Mojzer. Med tem, ko so se delegati posvečali uvodnih formalnostim, od dnevnega reda kongresa, ki ga je kot predsedujoči vodil podpredsednik SDS Zvone Černač, je predsednik stranke Janez Janša pričakal najbolj uglednega gosta 11. kongresa, predsednika madžarske vlade in stranke Fides Viktorja Orbana.

Snidenje dveh političnih prijateljev je bilo nadvse prisrčno, izjemno dobrodošlico pa so Orbanu v dvorani pripravili tudi udeleženci kongresa. Če je v svojem nagovoru Janez Janša napovedal, da bo SDS na slovenskem političnem prizorišču vztrajala vse dotlej, dokler bodo v državi prvorazredni in drugorazredni državljani. Prvim je praktično dovoljeno vse, od kraj, ustvarjanja bančnih lukenj, do prilaščanja pravosodja, zato še niti en banskter ni bil procesuiran. In ker so prvorazredni, si lahko dovolijo še eno krajo, in sicer projekt 2.TIR.

Da prihaja čas polaganja računov, je dejal Janša, ki se je v svojem nagovoru sprehodil skozi vsa ključna področja, ki njih bo uresničila SDS in s tem enkrat za vsekej končala s tranzicijo. »Prihaja čas polaganja računov, čas za novo stran slovenske zgodovine, ki se bo pisala v slovenskem jeziku in s slovensko pisavo,« je sklenil Janša in k sodelovanju pozval vse, ki jim je mar za Slovenijo.

Sklepnim besedam je sledil močan in glasen aplavz, ki se je nadaljeval tudi, ko je za govornico stopil Viktor Orban. Da Slovenijo in Madžarsko povezuje tudi polpretekla zgodovina, ko sta bili obe državi v primežu komunističnega režima, je dejal Orban. In komunisti se nikoli ne spremenijo, le odenejo se v demokfratična oblačila, je še dejal in v šali dejal, da če jih vržeš skozi vrata, se nazaj pretihotapijo skozi okna.

Tako Janša, kakor tudi Orban sta opozorila, da migracije za Evropo pomenijo veliko nevarnost, zato je treba še kako skrbno varovati šengensko mejo.

Oba sta prepričana, da so prav države srednje Evrope neke vrste obrambna trdnjava pred invazijo migrantov.

Projekta drugega tira se v govoru Orban ni dotaknil. Seveda so poročevalci računali, da jim po postregel s kako izjavo, a je to bil račun brez krčmarja, le ekipi Nove24TV je ustregel z intervjujem.

Popoldanski čas kongresa je minil v v sejah delovnih teles, tajnih volitvah in seveda druženju kongresnikov pod velikim šotorom, kjer so poskrbeli za lačne in žejne. Sklepno dejanje, sprejetje kongresnih resolucij z osrednjo, z naslovom Slovenija v srcu, strankih razvojni projekt, ki bo temelj, s katerim bodo skušali prepričati slovenske volivce, da jim zaupajo vodenje vlade.

Sledila je razglasitev rezultatov tajnih volitev za člane izvršilnega in nadzornega odbora in predsednika stranke. Janezu Janši je za nov predsedniški mandat, osmi po vrsti, podporo izreklo 666 delegatov, od skupaj 671 veljavnih glasovnic. Po tem, ko se je zahvalil za vnovično podporo in zaupanje, je Janša še dejal, da SDS s programsko resolucijo ponuja odgovore na vsa strateška vprašanja slovenske države in da bo šla SDS odločno naprej »bistra kot burja in močna kot val!«

Konec kongresnega dogajanja se je znova preselil pod streho velikega šotora, kjer so med drugim postregli s priložnostno kongresno torto. Ves dan so se mimo kongresnega prizorišča na vrh priljubljene Kalvarije podajali številni Mariborčani, na posestvu škofijskega zavoda Antona Martina Slomška pa smo s kamero ujeli njegovega direktorja dr. Ivana Štuheca v delovni opravi, s samokolnico in vilami, kako skrbi za večerni obrok konjev.