Revija Reporter
Slovenija

Ivo Boscarol v ljubljanskem BTC ruši silose in mline Žita: neposreden prenos na spletu

Reporter

22. okt. 2024 13:39 Osveženo: 14:17 / 22. 10. 2024

Deli na:

Ivo Boscarol

Primož Lavre

Ivo Boscarol pričenja s prvo fazo preobrazbe območja bivšega kompleksa Žita v ljubljanskem BTC. Gre za rušenje dveh večjih objektov: mlina in silosov, ki simbolizirata to lokacijo.

V družbi Boscarol so po dobrem letu preigravanja več scenarijev (od možnosti preureditve v stanovanja, hranilnike energije, do športnega centa ipd.) ugotovili, da so sami objekti v zelo slabem stanju in zelo namensko grajeni, zato bi bile sanacije oziroma preoblikovanje za druge dejavnosti po današnjih gradbenih standardih izredno zahtevne ali praktično nemogoče. Od tu dalje so si bili enotni, da objekte, ki jih ne moremo koristiti in to zanimivo območje močno zasedajo in zaznamujejo, čim prej odstranijo.

Meja območja Galaksija

Družba Boscarol

V prvi fazi parkirišče za Kolosej in BTC
V prvi fazi nameravajo začasno na območju odstranjenih objektov urediti veliko parkirišče, saj ga potrebujejo za najemnike in obiskovalce nepremičnin v najemu, ter kot dodatno parkirišče za obiskovalce Odiseje (bivšega Koloseja) čez cesto. Parkirišče bo odprtega tipa in na voljo tudi obiskovalcem BTC-ja, zaposlenim v okoliških poslovnih objektih ter za namene različnih dejavnosti BTC-ja.

Rušenje izvaja Dolinšek Transport
Rušenje bo izvajala družba Dolinšek Transport, ki ima veliko izkušenj s podobnimi projekti. Z rušenjem so pričeli že konec avgusta 2024 z objektom »Mlini«, kmalu zatem pa so aktivnosti nadaljevali tudi na objektu »Silosi«.

Celoten postopek rušenja, ki vključuje tudi pripravo gradbišča ter odvoz materiala, bo trajal predvidoma do enega leta. V času rušitvenih del bo na območju celotnega kompleksa Žito veljal spremenjen režim gibanja, vožnje z vozili ter parkiranja, vendar se bodo trudili, da bodo vse obstoječe dejavnosti čim manj motene zaradi del ter odvoza materiala.

Glavna dostopa v kompleks ostajata še vedno ista:


- na severu iz Šmartinske ceste mimo restavracije McDonald's
- na jugu iz Argentinske ceste mimo avtopralnice.
En pas Argentinske ceste bo predvidoma zaprt nekaj dni, ko bo potekalo rušenje silosa ob cesti, vendar ta ne bo nikdar popolnoma zaprta.

Žitovi silosi v ljubljanskem BTC

Primož Lavre

Tehnologija rušenja ne bo eksplozivna
Tehnologija rušenja, ki se bo uporabljala, ne bo eksplozivna, ampak sprotno mehansko odvzemanje materiala od vrha proti tlom, kar bo zagotavljalo najmanjše možne emisije prahu in hrupa. Zavedajo se, da se temu ne bo mogoče popolnoma izogniti, zato vse naprošajo za razumevanje in strpnost v času rušenja. Večina materiala se bo reciklirala in uporabila za bodoče projekte oz. gradnjo na mestu samem. Preostanek bo odpeljan na za to predvidene deponije.

Po do sedaj znanih podatkih objekti ne vsebujejo nevarnih snovi in niso grajeni iz problematičnih materialov, tako da zaradi rušenja ter odvoza materiala in odpadkov ne pričakujemo onesnaženja zraka, terena ali podtalnice.

Površine, ki bodo začasno uporabljene za deponije materiala, bodo po končanih delih sanirane in povrnjene v prvotno stanje.
Dela bodo potekala le čez dan, tako da v nočnem času aktivnosti rušenja ne bo.

Za rušenje bo uporabljena specialna namenska mehanizacija, ki lahko postopno drobi stavbo iz višine 35 metrov proti tlom, več bagrov in buldožerjev, nekaj deset tovornjakov in druga mehanizacija. V celotnem procesu bo sodelovalo preko 100 usposobljenih delavcev, specialistov, inženirjev, vodij ter nadzornikov.

Leo Oblak

Primož Lavre

Za radovedne posebna spletna stran
Ves čas rušenja bo delovala spletna stran: WWW.SILOSI.NET, ki jo je vzpostavila družba Xpro.d.o.o Lea Oblaka. Na spletni strani bodo redno objavljene vse aktualne informacije glede rušenja, nekaj zanimivih podatkov o zgodovini silosov in direkten prenos procesa rušenja, ki ga bo mogoče spremljati v živo preko petih kamer, postavljenih na različnih mestih okoli območja rušenja.