Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Italijanski regulatorji nad posle Tomaža F. Lovšeta

Deli na:
Italijanski regulatorji nad posle Tomaža F. Lovšeta

Foto: Primož Lavre

Nad Tomažem F. Lovšetom zaradi prelivanja sredstev med družbami v poslovnem sistemu Diners visi damoklejev meč italijanske centralne banke, piše Dnevnik. Centralna banka iz Rima je namreč od vodilnih v njegovi italijanski družbi zahtevala, naj zmanjšajo izpostavljenost do pravnih oseb, ki jih tako ali drugače obvladuje Lovše.

Diners Club Italia je kljub domnevnim luknjam v lastni bilanci kmalu po tistem, ko ga je spomladi 2008 kupil Lovše, odobril več dolgoročnih posojil. V prvi vrsti gre za družbo Findale Enterprise z Britanskih Deviških otokov, ki igra ključno vlogo v Lovšetovem poslovnem imperiju. V dopisu Bance d'Italia sta kot problematični navedeni tudi terjatvi do Diners Cluba Slovenija in njegovega odvisnega podjetja Dinit iz Izole.

Ker jim je na začetku leta zapadlo skupno več kot deset milijonov evrov obveznosti do Diners Cluba Italia, ki jih niso poravnali, je italijanski regulator Lovšetu zagrozil tudi z "morebitnimi nadaljnjimi ukrepi".


Čeprav je upravni odbor Diners Cluba Italia tamkajšnji centralni banki sredi junija posredoval več pojasnil o izvedenih ukrepih, eno od "problematičnih" podjetij (Diners Club Slovenija) pa je družbi vrnilo 1,5-milijonsko posojilo, to Bance d'Italia očitno ni zadovoljilo in je najkasneje do konca avgusta zahtevala izločitev zapadlih obveznosti do povezanih podjetij.

To je Lovše tudi storil, a na močno nenavaden način, navaja časnik. Razkril je interes še danes neznane tuje banke za nakup Diners Cluba Italia, kar je uporabil kot argument za obrambo pred regulatorjem. Vstop neimenovanega "strateškega partnerja" je namreč povezan s 5,3-milijonsko terjatvijo, ki jo ima družba do svojega lastnika - Findale Enterprises.

Natančen izvor navedene terjatve iz javnih dokumentov ni znan. Toda višina je praktično enaka znesku dodatnega kapitala, ki ga je v italijansko družbo pred leti vložil Findale Enterprises. To bi tudi pomenilo, da je Diners Club Italia v resnici dokapitaliziral samega sebe, ob tem ugiba časnik.