kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Irsko meso v Sloveniji

Deli na:

Po zagotovilih, da v Sloveniji po zaenkrat dostopnih podatkih ni irske svinjine, v kateri so pristojni irski regulatorji odkrili visoko vsebnost dioksinov, pa so danes z Veterinarske uprave RS (Vurs) sporočili, da je v Slovenijo oktobra prispelo 822 kilogramov govejega mesa iz Irske.

Po zagotovilih, da v Sloveniji po zaenkrat dostopnih podatkih ni irske svinjine, v kateri so pristojni irski regulatorji odkrili visoko vsebnost dioksinov, pa so danes z Veterinarske uprave RS (Vurs) sporočili, da je v Slovenijo oktobra prispelo 822 kilogramov govejega mesa iz Irske.

Trenutno na Vursu spremljajo poročila prejeta preko sistema hitrega obveščanja in navodila, ki jih sprotno dobivajo s strani Evropske komisije. Irske veterinarske oblasti so sporočile, da so pregledale 11 čred iz 45 farm, ki bi potencialno lahko uporabljale okuženo krmo. Večjo od dovoljene vsebnosti dioksinov so našli le v treh čredah, hkrati pa so zagotovile, da ta ni tako visoka, da bi ogrožala zdravje ljudi, so za STA sporočili z Vursa.

Evropska komisija tako ne bo izvajala posebnih ukrepov za nazaj, mesa in izdelkov iz okuženih čred pa ne bodo spustili v prodajo.

Evropska komisija je že pozvala britanske oblasti, naj pojasnijo, kakšne ukrepe so sprejeli v zvezi s farmami na Severnem Irskem, ki so jim dobavili okuženo krmo, in v zvezi z okuženo govedino.

Kot je znano, je bil Vurs o povečani vsebnosti dioksinov v mesu in mesnih izdelkih s poreklom z Irske obveščen v soboto zvečer prek sistema hitrega obveščanja za hrano in krmo.

Po njihovih pojasnilih so bile ugotovljene visoke vsebnosti dioksinov, hkrati ni bilo mogoče slediti mesu in mesnim proizvodom do farm izvora, zato se je pristojni irski organ odločil, da odpokliče vse mesne proizvode prašičev, ki so jih na Irskem zaklali od 1. septembra 2008 dalje.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije potrošnikom priporoča, da pri nakupu mesa in izdelkov natančno pregledajo izvor mesa in izdelkov. "V zbornici smo na področju sledljivosti in označevanja mesa in izdelkov na prodajnem mestu vedno poudarjali, da mora biti jasno označeno poreklo," so izpostavili v zbornici.

Iz teh podatkov mora biti razvidna država reje, država zakola in država razseka. Če je vse troje v isti državi, se lahko napiše samo poreklo, npr. Madžarska, Nemčija itn., sicer pa mora biti navedeno, v kateri državi se je odvijala posamezna faza procesa. Te oznake zagotavljajo potrošniku, da ve, kaj in od kod kupuje.

Potrošnikom obenem svetujejo, da kupujejo meso in izdelke slovenskega porekla in da so pri nakupu pozorni na oznake. V primeru nejasnosti ali dvomov naj zahtevajo od prodajalcev natančna pojasnila, ob nepravilnostih pri označevanju pa obvestijo pristojno kmetijsko inšpekcijo ali organizacije za zaščito potrošnikov.