verboten Odkrito.si

Natalija Verboten žaluje

horoskop-astro Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 19. avgusta

tretje oko, akaša Petisvet

Akaški zapisi dostopni vsakemu, to je pot do njih

vodstvo UKC Svet24.si

Slovenski otroci umirajo, zdravniki pa se kregajo

16-oliver dragojevic Svet24.si

To si je o Slovencih mislil Oliver Dragojević

Niall Horan in Hailee Steinfeld (1) Najstnica.si

Niall Horan in Hailee Steinfeld končno pokazala, ...

Petra_Kercmar_foto_Mankica_Kranjec Njena.si

Z njim na dopustu uživa Petra Krčmar

Slovenija

Intervju z Vinkom Gorenakom: Politična bomba pred volitvami

Deli na:
Intervju z Vinkom Gorenakom: Politična bomba pred volitvami

Foto: Primož Lavre

Če ne bo kakšne odmevne afere ali morebitnega migrantskega vala, je Vinko Gorenak prepričan, da bodo o zmagovalcu letošnjih volitev odločala najpomembnejša televizijska soočenja.

Računa na to, da se bo predsednik SDS Janez Janša na teh soočenjih dobro odrezal. Prav nasprotno Gorenak pričakuje za glavnega Janševega tekmeca Marjana Šarca, saj upa, da bodo ljudje ugotovili, da je kamniški župan kot žakelj brez vsebine. Gorenak nam je tudi pojasnil, zakaj letos kandidira v težje izvoljivem okraju v Celju in kaj bo počel, če mu 3. junija ne bo uspelo znova postati državnozborski poslanec.

Kot vemo, so po anketah na vrhu tri stranke tesno skupaj. Koliko odstotkov bo po vašem dobila SDS?

Zgodovina nas uči zelo pomembne stvari. Leta 2004 so bile volitve v Španiji. Po anketah je vodila Ljudska stranka. Nato pa je nekaj dni pred volitvami razneslo bombo na železniški postaja in so zmagali socialisti. Pojdimo v Slovenijo. Leta 2011, dva meseca pred volitvami, je vodila stranka Gregorja Viranta. Nato pa je pricurljala informacija, češ da Virant prejema ministrsko nadomestilo, na drugi strani pa služi v nekih drugih državah. In je nato podpora Virantovi stranki upadla s 23 na osem odstotkov. In nato je zmagal Zoran Janković. Leta 2014 je na začetku maja po anketah vodil Igor Šoltes s stranko Verjamem. Bil je tudi izvoljen v Evropski parlament, nato pa je vse skupaj propadlo. Skratka, po mojem so zdajšnje ankete neka orientacija, na katere pa še ne bi dal veliko. Do volitev se lahko še marsikaj spremeni. Kar zadeva SDS, nisem prepričan, da so na levici uporabili vse politično orožje.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Gorenak pove, zakaj si po volitvah želi močno desnosredinsko vlado, če pa ta ne bo mogoča pa vsaj verjetno veliko koalicijo; razloži, zakaj bo po njegovem stranka Marjana Šarca razpadla; spregovori o okrajih, kjer je zmaga kandidadov SD zagotovljena; se vpraša, zakaj v Slovenijo za določena dela uvažamo delavce iz tujine; posvari, da bodo lahko glasovi za Združeno desnico in SLS izgubljeni, če stranki ne prideta v parlament.