Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Intervju z Vinkom Gorenakom: Politična bomba pred volitvami

Deli na:
Intervju z Vinkom Gorenakom: Politična bomba pred volitvami

Foto: Primož Lavre

Če ne bo kakšne odmevne afere ali morebitnega migrantskega vala, je Vinko Gorenak prepričan, da bodo o zmagovalcu letošnjih volitev odločala najpomembnejša televizijska soočenja.

Računa na to, da se bo predsednik SDS Janez Janša na teh soočenjih dobro odrezal. Prav nasprotno Gorenak pričakuje za glavnega Janševega tekmeca Marjana Šarca, saj upa, da bodo ljudje ugotovili, da je kamniški župan kot žakelj brez vsebine. Gorenak nam je tudi pojasnil, zakaj letos kandidira v težje izvoljivem okraju v Celju in kaj bo počel, če mu 3. junija ne bo uspelo znova postati državnozborski poslanec.

Kot vemo, so po anketah na vrhu tri stranke tesno skupaj. Koliko odstotkov bo po vašem dobila SDS?



Zgodovina nas uči zelo pomembne stvari. Leta 2004 so bile volitve v Španiji. Po anketah je vodila Ljudska stranka. Nato pa je nekaj dni pred volitvami razneslo bombo na železniški postaja in so zmagali socialisti. Pojdimo v Slovenijo. Leta 2011, dva meseca pred volitvami, je vodila stranka Gregorja Viranta. Nato pa je pricurljala informacija, češ da Virant prejema ministrsko nadomestilo, na drugi strani pa služi v nekih drugih državah. In je nato podpora Virantovi stranki upadla s 23 na osem odstotkov. In nato je zmagal Zoran Janković. Leta 2014 je na začetku maja po anketah vodil Igor Šoltes s stranko Verjamem. Bil je tudi izvoljen v Evropski parlament, nato pa je vse skupaj propadlo. Skratka, po mojem so zdajšnje ankete neka orientacija, na katere pa še ne bi dal veliko. Do volitev se lahko še marsikaj spremeni. Kar zadeva SDS, nisem prepričan, da so na levici uporabili vse politično orožje.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Gorenak pove, zakaj si po volitvah želi močno desnosredinsko vlado, če pa ta ne bo mogoča pa vsaj verjetno veliko koalicijo; razloži, zakaj bo po njegovem stranka Marjana Šarca razpadla; spregovori o okrajih, kjer je zmaga kandidadov SD zagotovljena; se vpraša, zakaj v Slovenijo za določena dela uvažamo delavce iz tujine; posvari, da bodo lahko glasovi za Združeno desnico in SLS izgubljeni, če stranki ne prideta v parlament.