požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Del ekipe iz zakulisja kar preveč ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Intervju: Stane Granda

Deli na:

Prepričan je, da je Janševa vlada izgubila, ker je slabo predstavljala svoje uspehe. Po njegovem bosta v slovenski politiki glavno besedo imela Milan Kučan in Zoran Janković. Vrača se čas, ko bodo mediji za napake vlade krivili opozicijo, Pahor pa ne bo mogel preprečiti kadrovskega cunamija, ki ga pripravljata trda linija njegove stranke in stranka Zares. Na udaru bodo tudi mediji in nekateri novinarji.

Prepričan je, da je Janševa vlada izgubila, ker je slabo predstavljala svoje uspehe. Po njegovem bosta v slovenski politiki glavno besedo imela Milan Kučan in Zoran Janković. Vrača se čas, ko bodo mediji za napake vlade krivili opozicijo, Pahor pa ne bo mogel preprečiti kadrovskega cunamija, ki ga pripravljata trda linija njegove stranke in stranka Zares. Na udaru bodo tudi mediji in nekateri novinarji.

Volivci so na volitvah dali odstotek glasov več SD Boruta Pahorja kot SDS Janeza Janše. Zakaj so se po vašem volivci odločili za spremembe?

Janševi vladi je po mojem mnenju škodil skupek potez, za katere jo je pravzaprav težko kriviti. Gre za posledice »kardeljščine«, pri čemer ljudje pričakujejo, da država deli denar. Zlasti na Štajerskem, kjer so bila katastrofalna neurja, so veliko hitreje pričakovali večjo pomoč. Ker ni prišla v pričakovani meri in predvsem ne dovolj hitro, so bili razočarani. Študentje so bili prizadeti, ker je bilo zdravstveno zavarovanje spremenjeno s 26. letom, potem pa se mora vsak sam zavarovati. Več kot deset tisoč študentov je bilo neposredno prizadetih in besnih. Potem so tik pred volitvami vsi časopisi pisali, da se bo hrana strahotno podražila, čeprav so kmetje opozarjali, da za to ni nobenih vzrokov, ampak nasprotno, hrana se pri proizvajalcih celo ceni. Zanemariti ne smemo niti zakona, ki je uslužbencem v javnem sektorju spremenil plače, kar je vzbudilo nezadovoljstvo na eni strani zaradi veliko večjih pričakovanj. Hkrati s tem so marsikje izvedli novo sistematizacijo delovnih mest, ki je nekatere znova razburila. Ugledni podjetnik me je opozoril še na to, da podjetniki dražijo delavce s prenizkimi in neredno izplačanimi plačami, delavci pa za to krivijo vlado, ker mislijo, da še vedno ureja plače. Prejemniki invalidnin, ki jih je okoli trideset tisoč, povišic naj ne bi prejeli in so bili zaradi tega razburjeni. Če vse te razočarane skupine seštejemo, pridemo do številke nekaj deset tisoč glasov, ki so bili odločilni. To pojasnjuje fenomen Ljubljane. Ne smemo podcenjevati niti dejstva, da je levica, bolje stranke kontinuitete, ustvarila stanje izrednih razmer, kot da gre za biti ali ne biti. Janša je bil demoniziran. Če ne bi tokrat zmagale, bi kakšna izmed njih znova razpadla. Skupek vseh teh potez in verjetno še kakšne je vplival na to, da ni bilo pričakovane zmage dosedanjega vladnega bloka.

Kaj bi morala storiti Janševa vlada, da bi prepričala večino volivcev za vnovični mandat?

Lahko je biti po bitki general, še zlasti če se zavedamo, da je bila zelo zaposlena s predsedovanjem EU in je imela manj časa za notranje politične razmere. Moj vtis pa je, da je predvsem slabo prodajala svoje uspehe. Če po gledamo samo šolstvo, se je šola zelo pocenila, saj so učbeniki zastonj, delovni zvezki niso obvezni, vinjete, zvišanje pokojnin … Bolj bi se morala ukvarjati s svojim uveljavljanjem. To je bila ena od glavnih napak.

Bi moral Janez Janša odstopiti z mesta predsednika SDS, ker je izgubil volitve?


Mislim, da volitev ni izgubil, zato bi bila največja napaka, če bi odstopil. To bi bila pa res katastrofa. Zavedati se moramo, da je on pravzaprav edini osamosvojitelj, ki je na oblasti. Pučnik je umrl, Bavčar se je umaknil, Peterle je evropski poslanec …, zato bi bilo zelo tragično, če bi se umaknil še Janša. Leta 2011 bomo praznovali dvajseto obletnico nastanka samostojne Slovenije. Kot aktivnemu udeležencu vojne za Slovenije mi je že zdaj izjemno težko, ko razmišljam, kdo bo vodil proslavo ob tej obletnici in kje bodo tisti, ki imajo zanjo največje zasluge. V prvi vrsti bodo tudi taki, ki je nikoli niso sprejeli.

Vas skrbi, ker NSI ni prišla v parlament? Bi morala nastopiti skupaj s SDS ali se pridružiti SLS?

Zelo napačno bi bilo, če bi se pridružila SLS. Vprašanje pa je, kaj bi bilo, če bi stranke pred volitvami sklenile koalicijo. Očitno so bile storjene določene napake. Nekatera področja, ki so klasično volila za NSI, so odpovedala, zlasti v Podravju. Potrebna bo bolj temeljita analiza. Vedno sem pričakoval, da ima NSI bolj konstantno bazo in da kakih pet odstotkov nikoli ne bi smelo biti vprašanje. Očitno pa ni bilo tako. Ti volivci so delno volili SDS, delno pa so ostali doma. Čez vikend sem bil na podeželju in tam volitev skoraj ni bilo čutiti. Verjetno je stranka premalo delala z ljudmi, samo mesec dni pred volitvami pa je premalo. Morali bi biti bolj navzoči na vseh gasilskih veselicah in podobnih prireditvah, ker morajo ljudje čutiti politike. Veliko bi se lahko naučili od koroškega glavarja Haiderja, ki se redno udeležuje prireditev, hodi med ljudi, na tromeji celo povabi v gostilno na kozarec piva, in vsi slišijo, da je dedec, ki da za pijačo. Pri nas takega populizma manjka, razen Zveze borcev in Kučan-Jankovićeve struje nimamo populistov. Populizem pa je zelo pomemben sestavni del politike.

VEČ V TISKANI IZDAJI